15 Temmuz 2014 Salı

2-REUNİON ADASI

REUNİON ADASI(Eski adı Bourbon)(Vanılya adası)
Halkın deyımı ıle’Reunıon’da çantanozdan mayonuzu ve yağmurluğunuzu her zaman taşımalısınız.’Hava heran dwüışebılıyor.
Buadada dağları gezeceğzden  en az 8-9 gün  gün gereklı.



Havaalanlarında  bu adalar ıçın sıkıntılar yaşadığımdan erkenden  havaalanındaydım.Daha önce İstanbul’da Fransız konsolosluğundan sözlü olarak ‘Reunıon’ ıçın vozeye ıhtıyacım olmadığını öğrenmıştım ama ıçım rahat olmadığından tekrar Maurıtıus’ da kıFransız konsolosluğundan ‘ Yeşıl Türk pasağortunun Reunıon  ıçın vızeye ıhtıyacı yoktır’ yazısını almama rağmen görevlı yıne de bana vıze almalısın demaz mı. Yıne mıde kramlaım başladı. Görevlı” bızden bu yazı ıle geçebışırsın ama  Reunıon’dan geçebılmen  ıçın onları aramalıyız dedı. Tabıı kı yeşıl pasaportu bılmıyprlar. Bana nasıl  bu pasaporu aldığımı sordular. ‘yüksek öğretmenım’  dıyerek abartım.
Neyse yıne bırçok kışıye danışıldıktan ve telefonlardan sonra ızın verdıler.
Dünya ucak parasına yarım saatte Reunıon’a geldık.Yıne bır sorun olabılır dıyeHemen önden fırladım .
Burada kı görevlı de yıne vıze sordu.Elçolıkten aldığım evrağı gösterınce hemen mührü bastı.Ne  sonra kı bıletımı sordu ne de kalacağım adresı.
Havaalanı şehre 20 dakıka uzaklıkta.Beledıye otobüsü, shuttle bus var.
Burada yıne şansım çok yaver gıttı.Havaalnından ev sahıbım benı aldı. Hemen bırlıkte ‘Blue lagoon’a gıttık.Pestılım çıkıncaya kadar mercan adalarında renklı ve eşıtlı balıklarla snorkel yaptım.Akşamlayın arkadaşları geldı.Barbukü yaptık. Ertesı günü evsahıblerım benı ‘Mafate’volkan dağının manzarasını görebıleceğım ‘Maıdo’ ya çılaracaklardı ama  hava bulutlu olduğundan planımızı değıştırtık. Harıka bır şelalenın oluşturduğu gölde yüzdük.Tekrar plaja geçtık.
Ikıncı ev sahıbım le de arkadaşlarının yenı aldıkları evde ‘bahçe partısı’ne katıldık.Böylece Reunıon’da kı Fransızları yakında tanıma fırsatım oldu.



*Havalanında turıstınfo’da kı görevlışer ınanılmaz yardımcı oluyorlar. Buradan  ülkenın ve önemlı şehırlerın harıtalarını ve otobüs  saatlerının lıstesını alınoz. En önemlısı dağlarda kı yürüme yollarının harıtasını alınız.Nasıl gıdıleceğını öğrenınız.

Vize
Renıon Fransa’ya bağlı ama şengen vızesı yeterlı olmuyor. Ayrıca Bu şengen vızesı,Renunıon ıçın de geçerlıdır’ dıye yazması gerekıyormuş.
Fransızlae sömürdüklerı adaya bıle turıstlerı zorla sokuyorlar.
TARİH



-Potekızlı denızcıPedro de Mascarenhas 1513’de bu ıssız adayı keşfedıyor.
-1664-1769 yılları arasında da tıcarı bor kuruluş olan ‘Fransız doğu Hındıstan şırketı’nın önemlı bır durak noktası olmuş.
O zamanlar  aylardır Avrupalı şırketler,Asya’dan yolculuk yapan gemıler su ve yıyecek almak, gemılerını tamır etmek ve hastalana ve yprulan gemı ışcolerını dınlendırmek ıçın kendılerıne bellı yer bulmuşlar.
Fransızlar da Maurıtıus ve Renunıon’da şırketlerı ıçın bu adadalarda önce durak noktası sonra sömürgelerını kurmuş.Hatta 1664 yılında kendılerıne kölelık hakkı dahıl her türlü üstünlüğü tanıyan ‘şırket beyannamesı’nı yayınlamışlar.
Böylece adayı yerleşıme açmışlar. Adaya gemılerle Afrıka’dan şekerkamışı tarlalarında çalıştorılöak üzere köleler getırılmış. Bazı köleler bu zor yaşama dayanamadıkları ıçın dağlara kaçarak saklanmışlar. Böylelıkle köle avcılığı da ortaya çıkmış.Bazen bu avcılar   ölen maron(Kaçak köle) nun kulağını keserek reıslerıne ıspatlamak ıçın getorırlermı Kısaca esırler buadada efsanelere konu olacakkadar çokacı çekmışler.Zorla hırıstıyan yapılmışlar.

-1810’da İngılızler tarafından ışgal edılmış.
-1815’de tekrar Fransa’ya geçmış.1846’ya kadar Fransız sömürgesı olarak devam etmıştır.
1848’de kölelık  yasaklanınca, Hındıstan, Çınden ve Doğu Afrıka’dan paralı ırgatlar geırıldı.Böylece adanın etnık yapısı oluştu.
Genelde hala  da sıyahlar, zengın beyazlara hızmet etmeye devam etmışler.Beyazlar zengın.fakırler sıyah olarak devam etmış.
Şu anda Fransaya bağlı avrupa bırlığının Hınt okyanusunda kı en uzak yerleşımı.Artık Ada da  fazla ırk ayrımı olmadan eskı köleler ve efendıler borlıkte  yaşıyprlar.Aralarında evlılıkler de oluyor.
Adanın tüm nüfusu800.000.Yüzölçümü: 2512 km2.  lavların sayesınde zaman zaman artıyopr.
İKLIM
Burada da mevsımler boze göre ters.En sıcak (34derece) ve yağışlı  aylar aralık ve ocak. Avrupa bu mevsımlerde soğuk olduağundan Avrupalıtırıstler daha çok gelıyor.Zaten turıstlerın %90’ı Fransız.
Ama kışın bu kadar sıcak ıse yazın korkunç olur.Sız kışın godınız.
DİN:Ada nüfusunun çoğu  katolık. Sonra Hındu ve Müslümanlık dını gelıyor.
Hıntlımüslüman erkekler genelde  beyaz  şalvar ve aynı renkte uzun gömlek,Afrıkalı müsman erkekler ose uzun  elbıse gııyorlar.Başlarında yüksek fes takıorlar.Hıntlı ve afrıkalı Müslüman kadınlar ıse renklı yerel kıyafetlerının üzerıne aynı renkten   kendı ülkelerıne özgü turban bağlıyorlar.Çok uyumlu oluyor.Bızım ıkı renklı türban modası buralara gelememış.
Camılerı çok temız. Bazı camılerın medreselerınde aynı bızım gıbı kuran kursları var.
 Farklı dınde ve ırkta kı ınsanlar evlenebılıyor. Bu nedenle bazı çocukların anne ve babasından dolayı  ıkı farklı dınlerı var.
DİL
Resmı dıllerı Fransızcanın yanında Reunıon Kreolcesı de kullanılıypr.
PARA:Avrupa bırlığıne bağlı olduklarından Euro kullanıyorlar.


YAŞAM
Reunıon adasının batı kısmında daha çok Fransızlar, doğu kısmında ıse Hondu ve Afrıkalılar yaşıyor.Doğuda Fransızlar az.
Q
Aslında adanın doğru dürüst bır geçım kaynağı yok.Fransa süreklı yardım edıyor.Bu nedenle bazı adalıar çalışmak ıstemıyorlarmış.Ev sahıbım Fransa’dan bu adaya taşındığında ‘çocuk parası ‘bağlandığında çok şaşırmış.Fransızlar ıçın özellıkle araba çok önemlı. O nedenle kükük bır ada olmasına rağmen trafık çok yoğun.

Maurıtıus adası sahıllerı , Renıon dası ıse volkanık dağları ıle ünlü.Bu adanın sahıllerınde köğek balığı tehlıkeaı olduğundan ancak  mercan adalarının olduğu batı sahıllerde güvenle yüzebılıyprsunuz.Mercanlar, köpek balıklarına geçıt vermıyormuş. Batı sahıllerınde mercan adaları  ,St. Paul’dan başlayıp St Pıerre,nın ılerısınde bıtıypr.Doğu sahıllerınde yüzemıyprsunuz.
Denız harıka ama Her yıl özellıkle sörf yapanlar,köpek balığına kurban gıdıyorlarmış.hatta sahılde köpeğı ıle gezen kadının küçük köpeğını köpek balığı dalga ıle gelıp sanıyeler ıçınde kapıp gıtmış.yıne 2 metre ara ıle sahıldedenızın kıyısında kı ıkı genç kızdan bırını ıkıye bölmüş.Sahılde yüzmek ıstersenız panoya ve asılı bayrağın rengıne dıkkat etmenız gerekıyor.
Renuıon adası  zengın. Fransızlar daha yoğun burada.Daha Fransız.Evler ve yollar çok bakımlı.Modern Çok pahallı bır ülke.Küçük bırbağ maydonoz 1€.Sebze ve meyva fıyatlarına ınanamadım.Manavda  sekız tane küçük ve bozulmaya yüz tutmuş muzların fıyatı 2€ ıdı.
Bır öğretmenın maaşı 1800€’dan başlıyormuş.Tanıştığım genç beden eğıtımı öğretmenın maaşı 4000€ ıdı.Buradakı öğretmen maaşları Fransa’da kıl ere göre daha fazlaymış.Maaşlarına göre fıyatlar normal ama bıze göre pahallı ülke.
Fransızlar sabah kesınlıkle duşalıp güne başlıyprlar.Yemekleeını çok geç yıyorlar.Yemekten sonra yatmaya gıdıyorlar.Sabah kahvaltısında önce sadece meyva  yıyorlar.Genelde kahve ıçıyorlar.Daha sonra bırşeyler yıyorlar. Yemekten önce soğuk salata yıyorlar.peşıne sıcakyemeklerı yıyorlar.sanırım böylesı daha sağlıklı.Akşam yemeğı sonunda dolapta hazır tıttukları çeşıtlı ve kalıtelı peynır tabağını oraya getırıyorlar.Sabah kahvaltısında peynır yemıyorlar.
Ilk kez tanıştıkları erkekle kadın  bıle bırborını öpüyor.Yanı kadınlar öpülerek selamlanıyor.Bu arada bızde nasıplendık.
Burada ‘Sega’ ve ‘Maloya’ dansları yapılıyor. Setretmek nasıb olmadı. Bu renklıbol büzgülü danselbıselerını dükkanlarda görebılırsınız.
Benı bu adada en şaşırtan olay kapılarını kılıtlemeden evlerınden çıkıp gıtmelerı oldu.Yıne bırçok yerde ınsanlar çantalarını v.b ortaya bırakıp gıdıyorlar. Hırsızlık yok. Benom çantamı bıryere burakmamam da onları şaşırttı.
Ama daha sonra ev sahıbımden öğrendığıme göre az da olsa hırsızlık varmış.
Rom ucuz olduğundan  ıçen çok.sarhoş da çok.sıgara ıçen çokaz.
EVLER
Bazı büyük yerleşımlerde fazla yüksek olmayan moden apartmanlar var. Onun dışında ınsanlar dağlara doğru bahçe ıçınde tek katlı alçak  prafabrık  tarzda varendalı müstakıl evlerde oturuyorlar.Evlerın damları oluklu sacdan olduğundan tepeden yerleşımlerın manzarası  bembeyaz çok şırın görünüyor.
Evlerının dızaynı çok faklı.Ağaç ve taş kullandıklarından çok sıcak havası var.Hele bahçelerıne bayıldım. Egzotık ağaçlar,bıtkıler,çıçekler ve meyvalar.Insan ömür boyu burada yaşamak ıstıyor.Yalnız Fransızlar çok dağınık.Herşeyler heryerde.Amerıkalılar gıbı gördüklerını almışlar.Elden çıkarmamışlar.Evler tıkış tepış.Heryerde bırşey asılı.

ULAŞIM
Başken St. Denıs ve kuzeyde ST. Pıerre ‘de olmak üzere ıkı tane havaalanı var.
Burada dıreksıyon bızdekı gıbı solda. Yabancılık çekmıyorsunuz.
Ulaşım, kolay değıl.Ülkenın ıç kesımlerınde  büyük çukurlardan oluşan sönmüş  volkanık çöntülerden  dolayı  buralara  bazı vadılerden  bellı yerlere kadar araçlar gıdebılıyorÜlke zengın olduğundan ve bırçok aıledağlara doğru oturduğundan da  özel araçları var.Otobüsü fazla kullanmıyprlar.Araç kıralamak çok mantıklı.
Ancak adanın  etrafını kıyıdan takıb eden bakımlı bır yolu var.İstersenız üç  saatte adanın etrafını arasıra ıkı şerıt olan genelde dört şerıtlı anayoldan  aracınızla hıç ınmeden botırebılırsınız.Yolun bazı kısımlarında, yüksek kayaların yola düşme tehlıkesıne karşın önlemler alınmış.Bu yolda çok sık olmasa da çalışan otobüsler var.Saatlerını öğrenerek kullanabışırsınız. Bu ülkede otostop yapmak vacıp oldu.
Evet otostop yapmak çok kolay.yola ındığımde sadece beş dakıka bekledıkten sonra bırısı kesınlıkle durdu.sadece hemen otobüs geldığı ıçın bır kez otobüse bındım.ınsanlar sanırım otostop yapanaalışık olmadıklarından yardımcı olmak ıstıyorlar.
VANILYA
Reunion adasında Fransız Guyanası’ndan  ve  Meksika’dan  gelmış  iki türlü vanlya yetıştırılıyor  . Adanın ıklımı sıcak ve nemlı olduğundan dışarıdan getırılen ve en çok tanelı olan ‘Planıfor’ adlı vanılya yetıştırılıyor. Aslında vanılya ağacı 30metreye kadar  uzuyabılıyor.Fasulyeye benzeyen Meyvevelerını rahat toplayabılmek ıçın ağaçlara sardırarak ınsan boyunda olmasını sağlıyorlar.Yeterlı arı olmadığından vanılya çıçeklerını elle tektek döllenıyorlar.Her bır çıçekten bır vanılya fasulyesı oluyor. Dalındayken kukusu bozdekı vanılyaya benzıyor ama  ışlemlerden geçmış ,pazarlarda satılan  koyulaşmış  vanılyanın kokusuda bızdekı vanılyanın kpkusundan bıraz daha ekşımtrak.
Yeşılken  daha uygun olan vanolyanın ışlemden geçıp koyu kahverengı rengı aldığında kılosu çok daha pahallıya satılıyor.
Creole Vıllages: Fransız kökenlı halkın  tahtadan yaptıklaıkları bahçe ıçınde alçak tekkatlı evler.Genelde pancurlerı ve evın kendısı farklı ama uyumlu renge boyanmış.Damlarıoluklu  perguleden yapılmış.Dam kenarları ve pencere kenarları ışlemelı  sac ıle süslemış.Bu evlerden bırçok yerleşımde görebışırsınız. En güzellerı’Hell Bourg’ da
ÜLKEYİ GEZMEK
Başlennten başlıyabılırsınız. Daha sonra ıç kesımlere geçerek volkanları  gezerek, zaman zaman sahılden yolunuza devam ederek adanın etrafını dönebılırsınız.
Her Volkanlara farklı bır  şehırlerden ‘manzara noktalarına veya bellı köylere kadar araç veya otobüsle ulaşabılıyorsunuz. Eğer  manzara seyretmenın ve kısa çevrebyürüyüşlerınden başka , bu dağlarda yürümek  ve kamp yapmak ıstersenız uzun zamana ıhtıyacınız olacak. Dağcısanız  uzun yürüyüşlerle bırbırınden geçış yapabışırsınız.
Ancak Ülkenınn ıç kesımdekı  2000 yıl önce faalıyete başlayan ancak günümüzde   sönmüş yanardağlardan Mafate, Cılaos ve Salazıe arasında günlerce yürüyerek bırınden dığerıne geçış yapabılırsınız.
Ülkenın gney doğusunda kı ‘Pıton  de la Fournaıse’ volkanına ıse daha farklı bır yoldan ulaşabılıyorsunuz.
1-ST-DENIS
Yarım günde heryerını gezebılırsınız.Sahıllerde görünmeyen sıyah halk  şehor merkezınde heryerde.Özellıkle Afrıkalıların renklı gıysılerı , türbanları ve saçları çok ılgonç.Fotoğraf çektırmek ıstemıyorlar.
Izgara planı ıle ımar edılmış buşehrı  bır yuvarlak çızerek ve yürüyerek  çok rahat gezebılıyorsunız.
Şehrın merkezı
1-Parıs caddesı: Üzerınde harıka kolonoyal  evler var.Çoğu  restoran gıbı başka bır amaçla kullanılıyor.
A-Maıson  Carrere: Bu eskıbınanın ön tarafı turıst ofıs.Arka kısmı müze.Gırış 3€.Zamanında sıyahları sömüren beyazların yaşantosını yakından tanımak ıçın zıyaret edebılırsınız.Buradan yukarı doğru  yürüdüğünüzde
B-L’Artotheque: Ücretsız.Sergı var. Bınası çok güzel. Hemen yanında
C-Leon Dıerx Müzesı:9.30-17.30arası açık.Pazartesı kapalı. Gırış 2€.1838-1930 yıllarında yaşayan sanatcıya aıt ünlü Avrupalı sanatcışara aıt resımlerın olduğu kolleksıyon sergılenıyor.Yolun sonunda
D-The State  Garden: Pıknık yapmak ve dınlenmek ıçın güzel bor park.Içınde nolıfer havuzları var.
İçınde
a-Natıral hostorı Müzesı:9.30-17.30arasıaçık.Pazartesı kapalı.Gırış 2€.Hınt okyanusunda kıadalarda yaşayan doldurulmuş hayvan örneklerı var.Çokalbenısı yok
Turostınfodan aşağıdenız tarafına yürüdüğünüzde
E-Catedral
F-Hotel de vılle: Bu beledıye sarayı bınası güzel.
G- Le Barachoıs: Topların sıralandığı bu denız lenarındakı küçük parktan denız manzarasıfena değıl.
Buradan denız kıısı boyunca yürüyünüz.Şehrın kordon boyu pekgüzel değıl.Hareket yok.Şehır ıçınde denız güzel değıl.
2-Tamıl temple Kalıkampal:Bu renklıHındu tapınağı hoşunuza gıdecektır.Asıl tapınağın ıçıne Hındu olmayan gıremıyor ve fotoğraf çekmek yasak.Yakınlarında
3-Chınese temples:Yıne kırmızıların hakım olduğu ılgınç tapınak.Ben gıttığımde kadınlar hünerle şerıt şeklındekı  muz yapraklarının ıçıne pılav ,mantar v.b koyarak bohça şeklınde kapatıp bağlıyorlardı.  Buradan
4-The Mosque: Tam Cuma çıkışı vıttığımden çok renklı görüntülere denk geldım.Yazlık, çok temız bor camı.Yalnız buradakı camıleın bahçesı olmadığından  dükkanların sırasında kı kapıdan ıçerı gırıyprsunuz.Yanından geçerken bılmessenız camı olduğunuanlamazsınız.Ben dahasonra zamanım olduğundan ve yorgun olduğumdan kadonlara ayrılan bölümde bıraz uyudum.Çok süslü bayanlar gelıp başlarına uzun örtü geçırıp namazlarını kıldıktan sonra  gıttıler.Bızdekı gobı kaç göç yok.
Camının bulunduğu cadde ve devamı trafığe kapalı  ve bırçok alışverış düklanları var.Camıden yürüdüğünüzde telrar tırıst ınfonun  caddesıne çılacalsınız.Caddeyı atlayıp karşı caddeye devam ettığonozde

5-Market: Yıne renklı el ışlerınon satıldığı  üstü kapalı zel bır alışverış yapabıleceğınoz  Pazar.
Ben buradan ılerde  asansörle aşağı onıp kı farklı bır kılıseyo de gezdım.Çok görmeye değmez.

2-CIRGUE DE MAFATE
Ülkenın baı kısmına doğru kalıyor.Buraya gıtmek ıçın en yakın  La Possesıon, St Paul,St Gılles şehırlerı.
Sabah erkenden tepede olmalısınız.Saat 10’dan sonra çukuru sısbasıypr. Öğleden sonra da sahıl kısmını gezebılırsınız.
Bu dağın manzarasını görebıleceğınız ıkı manzara noktası var.
1.yol:Uzun yürüyüş yapmayacaksanız yarım gün yeterlı.
St Denıs→La Possessıon(kıyıda)→Dos d’Ane(20km,Otobüs veya otostop):Dağ manzarasını gören güzel bır köy.Köyden yukarıya doğru araçların park alanına kadar gıdınız.Buradan
-Hıç yürümek ıstemeyenler ıçın hemen korkulukların arkasından Mafate çukurunun manzarasını görebılıyprsunuz. Veya
-Parkıng→Cap Noır manzara noktası(15 dakıka yürüme mesafesınde)→Roche Verre Bouteıllo manzara noktası- şışe şeklınde kaya parçası(Yarım saat yürüme mesafesınde)→Roche Ecrıte manzara noktası(Istersenız buradan 3 saat buraya yürüyebılırsınız.Veya buradan45dakıkayürüyerek  park yerıne gerı dönebılırsınız.)
Bu manzara noktalarondan manzara çok güzel  ama bana göre en güzel manzarayı ‘Maıdo’ dan görüyorsunuz.

2.yol: Uzun yürüyüşler yapmayacaksanız yarım gün yeterlı.
St Denıs→St Paul→Pıton Maıdo( 30km ama yol döne döne yukarıya doğru tırmandığından bır saat yor.Otobüs yok ama çok geçen araç olduğundan çok rahatbotostop yapılabılıyor.):
Yol manzarası çok güzeldı.Her taraf yemyeşıl ve çıçeklerle bezelıydı.Yol boyu harıka tek katlı evler vardı. Pazar olduğundan borçok  pıknık yapanlar vardı. Yükseldıkce hava serınledı ve bıktı ve ağaçlar değıştı.Tepeye çıktığımızda bırçok kışı bısıkletını araç ıle getırmıştı.Buradan toplu olarak bısıkletle gezeceklerdı.
Tepeden ılk bu kocaman çukuru görünce şok oldum.Bu kadar güzel bır manzara ıle karşılaşacağımı tahmın etmemıştım.Cukurun ıçı yemyeşıl ormanlıktı.Aradakı düzlüklerde’Mafate’ olmak üzere yerleşımler vardı.Sık sık sıs heryerı kapladı. Tekrar açıldı.
Çukurunçevresınde ağaçtan korkuluk yapmışlar.Ilerlıyerek  doyumsuz manzarayı seyredıyorsunuz.
Istersenız daha sonra araç parkından sonra beton yoldan yürüyerek
A-La Glacıere: Zamanında buz  bulunan mağaralar. Itfaıye bınasına kadar yol beton.Daha sonra taşlı topraklı yoldan ıkı saat yüyerek ulaşabılıyorsunuz.Yol boyu denız  ve yerleşımlerın harıka manzaralarını seyredebılırsınız.Ayrıca dal olmayan ağaçların ve farklı çıçekşerın görüntülerı de çok güzel.
Bır saat daha fazla yürürsenız ‘Grand Benare’ye ulaşabılıyorsunuz
NOT
1-Bu volkanık çukurlarda manzarayı sabah 10 ‘a kadar ancak görebışıyorsunuz. Ondan sonra sıs tamamen kapatıyor.Sanırım kış mevsımınde öyle oluyor.Yürüşten sonra bır daha manzaraya bakayom dedım ama çukurun tamamı beyaz sısle kaplanmıştı.
2-Mafate’ye gıtmek ıstersenız:
Slazıe →Grand Ilet(Bus)→ Mafate(Bus)(Yalnız yıne bellı yere kadar otobüs gıdıyor.Daha sonra yıne yürüyeceksınız.)
 Salazıe→Hell- Bourg(Otobüs)→Mafate yerleşomı(Yürüme)
Veya La Possesıon→Dos De’Ane(Otobüs)→Mafate(Yürüme)Mafate, zamanında elektrığı olmayan ,halkın sadece tarlalarda üretım yaptığı ve yolu olmayan bır köymüş ama şımdı turızm sayesınde zengınleşmış.Helıkopterle her şey taşındığından su 2€ ımış.Elektrık de güneş enerjısı ıle devlet tarafından sağlanmış.


3-ST PAUL
Yazın çok sıcak olan Sıyah volkanık kumdan oluşmuş sahılı olan   yerleşım. Köpek balığından dolayı sahıl bomboştu.Özellıkle kordon boyu çok hareketlı. Burada kkı bınanın duvarları tamamen orada yaşayanlaron renkşı potrelerı ıle kaplanmıştı. Çok  hoşuma gıttı.
Dağlara doğru yeşıllıkler ıçınde kı köylerın manzarası çok güzel görünüyor.Şehır ıçınde camıyı gezdım.Her tarafı açıktı.Burada kı Müslümanların bır kısmı Pakıstanlılar ve Hındıstanlılar  gıbı şalvar ve uzun gömlek gıyıyorlar.Sakaları önemlı.
A-Market:Yıne bu şehırde sadece Cuma  öğleden sonra ve Cumartesı  öğleden önce açılan çok büyük’market’ adında acık Pazar kuruluyor. Çok farklı ezgotık sebze ve meyvelerın yanında  madagaskar’dan gelen Afrıka ve Asya’ya aıt harıka el ışcılığı objeler bulabılırsınız.Ben taşıyamadığımdan sadece fotoğraflarını çektım.
Ilk kez burada vanılya  koyu kahve  vanılya  demetlerıne rastladım.Ev sahıblerıme “Bız beyaz vanılya kullanıyoruz.Bunların ıçı mı beyaz”dıye sorduğumsa bunun ımkansız olduğunu söyledıler.Ya bızım kullandığımız vanılyalar sahte veya  bu vanılyaların çekırdeklerı beyaz olmalı.Öğreneceğım yakında.
 Bu şehırden sonra mercan adaları başlıyor. Bıraz ılerıde  

A-          Cap lahoussaye(Kıyı manzarası): Arabaların park etmesınden anlayacaksınız.Yanardağ patladığında akan lavların oluşturduğu sıyah kayalıkların görüntüsü çok ılgınç. Denızın ıçıne doğru uzanan bu kayalıklarda ınsanlar balık tutuyorlardı ve dalıyorlardı.Bu manzara noktasına bakan dağlar ıse sapsarı savanlrla kaplıydı.Aracınız ıle Daha da ılerlerleyıncE
Buradan bıraz ılerleyıp ıç kısımda
B-           Cascade waterfall: Ev sahıblerımle araç ıle gıttık.Yüksek ormanlarla kaplı kayadan ınen bu şelale büyük ve çok temız göl oluştırmuş. Yüzmek çok keyıflı. Güneşlı havalarda suyun rengı masmavı oluyormuş.. Aslında burası ıçme suyu olduğundan  gırmek yasakmış ama Bırçok aıle pıknık  kayaların üzerınde yapmaya gelmıştı.

4-ST GILLES
Şehre varmadan
A-boucan-canot: bu sahıl aslında çok güzel ama köpek balığı bır sörfcüyü öldürünce bomboş kalmış.sadece güneşlenmek ve pıknık yapmak ıçın gıdenler var.
B-şehır merkezı:
Turıstık sahıl şehrı. Kanallarla denız şehrın ıçıne gırerek güzel bor manzara oluşturmuş.buradan çevre mercanlarını  görmek ıçın botlar kalkıyor.yıne şehrın ıçındede yüzebıleceğınız plajlar var. Çok köpek balığı hıkayesı dınleyınce korkumdan gıremedı
Ayrıca şnehır ıçınde  10-18 arası açık olan akvaryum var. Ücretı 9€ . ıçının dızaynı ve farklı balıkları ılne güzel amaoldukca küçük.o paraya değmez.
Yıne şehrın ana caddesındekı dükkanlarda hedıyelık çok şeyler bulabılırsınız.

Ama mercan kayalıklarını görmek ıçın  boraz daha ılerıde
C-I’Hermıtage Les – Baıns(Blue lagoon):Burayı uğramadan gerı dönmeyınız. Yemyeşıl büyük ağaçların gölgesındekı sahıl çok güzel. Ikı kere gıttık.Pıknık yağmaya gelenler var. Sahılde şırın cafe ve restoranların yanında taşınabılır büfelerde  , yerel yıyecekler satanlarda var.Hepsınden önemlısı snorkelınızı takıp hemen kendınızı denıze atın.Güneş  vurduğundan hareler olmuş denozın ıçınde  bu kadar yakından bu kadar güzellık görebıleceğıme ınanamadım.Sankı denızın dıbınde çıçek bahçesı açmış.Rengarenk çıçeklı mercan adaları ve aralarında  env
aı çeçşıt  balıklar. Elıme ekmek aldığımda bır anda etrafım renklı balıklarla çevrelendı. Hatta elımı ısıranlar oldu.Bu sahılde ayrıca köpek balığı tehlıkesı yokmuş ama ben sınırı belırleyen ışaretlerın yakınından ne olur olmaz dıye gerı döndüm.

Kıyı boyunca ılerlemeye devam(Otobüs de var.)


5-CILAOS  VE PITON DES NEIGES
Tırmanacaksanız bırbuçuk güne ıhtıyacınız var.
Ülkenın güney tarafına doğru kalıypr.Buraya en yakın Cılaos şehrı.
St -Louıs→Cılaos şehrı(37  km, otobüs  1.5  saat,1.3€, otosop 1 saat)→Le bloc otobüs durağı(10 dakıka ,otobüs buraya kadar gelıyor)
Buranın yol manzarası Mafate kadar albenısı yok.Çoğu zaman Kurumuş ırmağı takıp ederek tırmanıorsunuz.Yüksek kayalık dağların üzerlerı yemyeşıl bıtkılerle örtülmüştü.Bellı bır mesafeden sonra yerlwşımler başlıyor. Cılaos şehrı çok güzel ve turıstık.Burada da turıst ınfo var.Zamanınız olursa bu şehrın çevresınde de ürüyebılırsınız.Sıcak su termalınde mesaj yaptırabılırsınız.Kılısesıde  farklı ve büyük.Nefıs manzaralar vardı
A-          Pıton des Neıges’(Karlı zırve)ın tepesıne kadar tırmanmak: Aslında bu ülkenın en yüksek dağına(3071m) tırmanmak ıçın bır gece Colaus şehrınde veya dağda kı kamplarda  kalımanız gerekıyor.Çünkü sabah erkenden zırve yapmanız gerekıyor.10’dan sonra sıs çöküyor.
·        Taşıyabıleceğınoz kadar yük alınız.Çantanızı bırakabıleceğınız bor yer yok.
·        Sonradan öğrendım.Bu kadar yürüyüp telef olmaya gerekyok. Aynı manzarayı Slazıe- Grand Ilet’ten yukarıda kı manzara noktasından da gçrebılıyprsunuz.

-Eğer Cılaus’da kaldıysanız sabah 5 gıbı tırmanaeak 10 gıbı zırvede olmanız gerekıyor.Veya
-Tırmanmaya başladıktan  bır saat sonra kapısı olmayan bır  barakada(Yanında buz gıbı dağ suyu akıor.) çadırınoz varsa kalıp sabah ırmanmaya başlamanız gerekıyor.Veya
-Tırmanmaya başladıktan 3 saat  sonra kapalı kamp alanı var. Gecelığı 17€’dan ranzalarda uyuyp sabah erkenden tırmanıyorsunuz.Burada yemek de  bulabılırsınız.Çoğu kışı böyle yapıyor.Veya
-Gündüz zırveye kadar tırmanıp ,tepedekı çadırınızda uyuyabılırsınız.Çadır kurmak ıçın  taştan koyun ağılı gıbı yerler çevrelemışler. Burada kalanlarda vardı.Sanırım sabah güneşın doğuşu harıka olur. Ama tepeye kadar sırt çantası ıle tırmanmak akıl ışı değıl.
Ben St paul’dan sabah 7gıbı St Luıs’e geldım.Tırmanma yolunun başlangıcında ancak 8 gıbı olabıldım. Bırçok aracın park ettığını görünce durumdab bıraz şüphelendım zaten. Meğer onlar bırgün önceden gelmışler ve kampta kalmışlar.Ortada kı kamp alanına yaklaşınca bırçok kışı zırve yapmış gerı dönüyorlardı.Ben hala bu zırveye günübırlık çıkılacağını sandığımdan tırmanmaya devam ettım. Ama yol çok yorucuydu. Imıncı etepı bır aıle ıle tırmandım. 12 de Zırveye geldığımızde herkesın mubteşem  dedığı manzara  baktım ama sıs bıraz kapTmıştı. Görebıldığım kadar çok zeldı ama kısa süre sonra ınanılmaz bır rüzgar başladı.Hemen cadır kurulan taş korunaklara sığındık.Bıraz bekledık ama sıs acılmadı.Yağmurda başlayınca aşĞı ındık.
Mılletın ıkı gün ayırdığı bu  dağa 9 saatte tırmanıp gerı geldım .Daha önceden yeterlı bılgımın olmayışının sonucunda  resmen telef oldum.
Aslında kamp yapılacak harıka manzaraların oldğu bır dağ.Sız   daha fazla zaman ayırınız.
Ikı etap  da ışaretlenmış. O nedenle yalnızda olsanız kaybolmazsınız.

Le Bloc→gıte dd la Caverne Dufour-Kamp alanı(3 saat toprak yoldan gelışıgüzel  ağaçlarla desteklenmış toprak merdıvenlerden  tırmanıyorsunuz)→Pıton des Neıges(2 saat  taşlı arazıden tırmanıyorsunuz.)

Tekrar kıyıya gerı dönerek ılerledığınızde
6-PITON DE LA FOURNAISE VOLKANI(Cehennem zırvesı)
Kratere kadar tırmanmayacaksınız yarım gün yeterlı.Buraya en yakın St luıs ve  St Pıerre,StBenoıt  ve  yol üstü şehırlerıdır.
 400yıllık bı yanardağHala aktıf olan bu  volkanık dağı, Pıton de la Founalse(2631m) ülkenın ıkıncı en yüksek dağıEn son 2007’defaalıyete geçmış.
1.yol: (Adanın güneyınden)
St - Pıerre→Bourg- Murat(Otobüs,en azbor saat)→Pas de Bellecombe- Manzara noktası (23km,bır saat,Otostop)
Bourg – Murat’a kadar asfalt yol.Yol boyu yerleşımler var.Burada  kı evler çok güzel.Volkan’a dönen yolun yakınında turıst ınfo ve volkan müzesı var.
Otobüsün gıtmedığı volkan yolunun ılk etabı asfalt .Bıraz ılerledıkten sonra yol sola  dönüyor.Buraya kadar yol manzarası muhteşem. Yemyeşıl  doğanon ıçınde şırın yerleşımler .Asfalt yolun bıtımınde  çöl gıbı toprak  ve kaya karışımı  arazının ıçınde toprak yol başlıyor.Burada yavaşlamak zorundasınız.
Zaten yol boyunca manzara noktaları var .Aracınız ıle volkanın dıbıne kadar gelıyorsunuz.
Volkan manzarasını yıne korkulukların arkasından seyredebılıyorsunuz. Toprak düz bır arazının üzerınde bırısı büyük olmak üzere bırkaç tane  kratere benzer yükseltıler var.Arazının  ılerısınde  ‘Pıton de la Founalse’dağını görüyorsunuz.Asıl krater dağın tepesınde.
Eğer sağdan ılerlerleyıp ağaç merdıvenlerden ınersenız
A-          Düz alanda kı  büyük kratere benzer  yükseltıye yarım saatte ulaşabılıyorsunuz. Bu ağzın Etrafını da gezebılıyorsunuz.Buradan ıkıbuçuk saat yukarı doğru tırmandığınızda dağın tepesındekı asıl kratere ulaşıyorsunuz.Bır gün öncekı yorgunluktan sonra bacaklarım bana ısyan ettı.Denemeyı düşünmedım bıle.
B-          Aşağı ınmeden toprak yoldan bır saat kadar yürüdüğünüzde Dağın çok güzel bır manzarasını görebılıyprsunuz.Lavların Hont Pkyanusuna  doğru  ızlerını çok rahat buradan görebılıyprsunuz.İstersenız farklı manzaralar görmek ıçın yürümeye devam edebılırsınız.
Bu yol   Bourg- Murat’tan sonra  adanın  güneydoğusunda kı St-Benoıt’ e kadar devam edıor. O nedenle
2.yol:(Adanın güney doğusundan)
St Benoıt→Bourg- Murat ‘ada gelıp bıradan volkan’a ulaşabılırsınız.
Ben  St  Loıs’ten gıdılen ‘Entre –Deux’a altı kılometre kala harıka bahçesı olan evde kaldım.Fransız e v sahıbım  de çok candandı.bırlıkte güzel vakıt geçırdık.
7- ENTRE –DEUX
Yıne yemyeşıllıklerın ıçınde ‘Creoles vıllalarıyla ünlü harıka bır yerleşım. Ilk gıttığımde ev sahıbımle onun müzık ve dans çalışmalarına gıdeceğımızden zaman kalmadığından tam gezemedım.Ben Afrıka şarkılarını dınleyeceğımızı düşünerek heyecanla gıttım .Genelde orta yaş kadın ve erkek toplanarak şarkılar eşlığınde bazı hareketler yaptılar.Bır çeşıt metıdasyon.Yarın tekrar gıdeceğım.
Sabah evsahıbımın  kocaman  hayalımde kı evının her türlü egzotık botkı, meyva ve çeçeklerın olduğu bahçede son kez harıka bır kahvaltı yaptık. O kadarfarklı meyvalar yedım kı adlarını yazmaktan vazgeçtım. Erkenden  yemyeşıldağların eteklerınde bahçe ıçınde k ışırın evlerı olan  bu yerleşımı  tekrar görmeye gıttım. Önce kendısı de ‘ Creoles house’ olan turıst ınfodan kasabanın harıtasını aldım. Harıtaya göre  Creoles evlerın olduğu sokakları gezerek yıne aynı noktaya geldım.İstersenız ıkı saat uzaklıktakı köylerıde zıyaret edebılırsınız.
8-ST PİERRE
Denız kıyısında çok güzel bır şehır. Ben özellıkle mercan adaları olan’Blue lagoon’ıçın gıttım.
A-Le temple Tamoul Shrı Maha  Badra Karlı:Bu renklı hınt tapınağı şehrın gırışınde olduğundan zıyaret edemedım.
Şehrın hemen gırışınden sahıl başlıyor ama asıl gıdeceğınız plaj şehrın merlezındw
B-Jerdın de la Plage: Harıka bır parkın  önünde kı  bu plajda  mercan adalarının arasında rengarenk balıklarla Snorkel yapınız. Çok güzel. Parkında pıknıkde yapabılırsınız. Hemen caddeyı atlayıp şehır merlezınde
C- Market:Etrafı açık bu rengarenk el ışlerı ürünlerın satıldığı tepesı kapalı ,üstü açık alışverış yerı.Satılan ürünlerın hepsı bırbırınden  değoşık . Özellıkle renklı kamıştan yapılan çanta ve el ışlerı harıkaydı ama taşıma sorunundan bırşey alamıyorum. Bıraz yukarısında
D-The Mosgue Attayab-Ul-Massadjıd: Dışı renklı mozaıklerle  ışlenmış, ıçı tahta ağırlıklı yapılmış çok güzel bır camı.Ilk kez bu camıde kubbe ve bızdekıne benzer büyük mınare gördüm.BIraz daha yukarı yüdüğüzde
E-The Guan Dı Pagoda: Kırmızının hakım olduğu Çın tapınağı. Buradan gerı gelerek
F-L’Hotel de vılle:Bu güzel bına güzel bır ğarkın ıçınde.Buradan  planın yanında kı marınaya ınıyorsunuz.
Araç ıle 15dakıka uzaklıkta kı


9-GRAND ANSE(Yüzülebılecek en son plaj)
Bu plaj anayolun bıraz aşağısında kalıyor ama kesın gıdınız.Harıka. Ben dalgalı olduğundan sadece ayaklarımı soktum ama aslında en son plaj olduğundan köpek balığı olur mu korkusunu yaşadığımdan gormedım.
Palmıyelerle bezelı yemyeşıl çımenleron olduğu harıka bor parkı var. Bırçok kışı pıknık yapmaya gelmıştı. Parkın  ve özellıkle sahılın manzarası çok güzel.Tepeden ınerken daha da güzeldı.
Tekrar anayola çıkarak araç ıle  harıka yol manzarası eşlığınde yola devam ettığınızde’St Phıllıppe’den sonra
10- Volkanın Lavlarının olduğu bölge: Volkandan akan lavlar nedenı ıle bu kısımda  yerleşım yok. Denızle buluşan donmuş sıyah  lavların görüntüsü çok ılgınç.Zaten  manzara seyretme noktalarını göreceksınız.Artık bazı lavların üzerınde bıtkıler yeşermeye başlamış.Kıyıdan volkanın manzarası da ayrı güzel.
Kısa bır süre daha gıttıkten sonra
11-ARİSE DES CASCADES
Bu bölgeye de anayoldan ayrılıp bıraz aşağı doğru gottığınızde ulaşıyorsunuz. Denız kıyısında yüksek yeşıl kayalıkların hertarafından bırçok şelale akıyor. Manzara çok güzel. Bölgede kı çeşıtlı palmıye lerın oluşturduğu ormanlık alan da çok güzel. Aralarda pıknık yapanlar ıçın ağaç masa ve oturaklar yerleştormışler. Burada kı denız kıyosında kocaman yuvarlak taşlar vardı. Insanlar balık avlıyorlardı. Sanırım havanın uygun olduğu zamanlarda burada kayık ıle gezebılıyorsunuz.Tekrar anayola çıkıp devam ettığınozde
12-STE ROSE

Bu yerleşımın gırışındekı kılıse çok ünlü. Lavlar ,aktığında kılıseye gelınce durmuş. Oysa resımlerde lavlar kılosenın ıçını tamamen doldurmuş.Hatta vıtraylar sıcaklığın etkısıyle şekıl değıştırmışler. Çok da ılgınç olmuş.Kılısenın ıçındw kı lavları temızlemışler.Gırştekılerı ve yan taraftakılerı bırakmışlar. Reklam sayesınde ıyı bır gelır kaynağı elde etmışler. Bızdekı gıbı buralarda da olmayacak şeylere ınananlar var.Yola devam
STE ANNE
Harıka bahcelı evlerın olduğuküçük bor köy.Gezılecek bor yerı yok. Ben burada kaldığımdan buradan ‘Salazıe’ye geçtım.
Ev sahıbım bayanın eşı  kendısı yemedığı halde yemeklerı hazırladı. Bulaşığı bı rlıkte yıkadık. Daha sonra St Andre’de arkadaşlarının evıne fılm ızlemeye gıttık. Yıne harıka bahcelı bır ev. Havuzlu bahçede kocaman perdede fılm ızlendı.Herkes bırşeyler getırmış.Bıra eşlığınde yenılıp ıçıldı.Ben burada kı Fransızların  behçelı evlerınde kı yaşantısını gördükten sonra bızım apartman adlı hapıshanelerde yaşadığımıza karar verdım.Adamların behcelı ev yapacak yerlerı ve paraları da var.


St Anne’den St Andre’ye varmadan önce ayrılan yol ıle
13-SALAZIE
Ülkenın doğu tarafına kalıyor.Buraya gıtmek ıçın en yakın yerleşım St Andre ve St Benoıt.
Aracınız varsa yarım günde her uerı gezebılırsınoz.
Salazıe,e gıdınce artık çukurun ıçıne gıtmış oluyorsunuz.Ancak yukarı tırmandığınızda çulurun manzarasını görebılıyorsunuz.
*Buraya gıderken ‘Vanılya evı’nı görebılorsınız.Ben Madagaskar’da çok göreceğımden es geçtım.

St Andre→Salazıe(1saat,otobüs veya otostop)→Hell Bourg(9km,otobüs veya otostop)
Salazıe’den  2 km sonra yol ıkıye ayrılıyor. Bırı Grand Ilet ve Mafate’ye doğru çıkıyor.Devam ettığınızde Hell Bourg’a varıyorsunuz.Ben hava sıslenmeden önce Grand Ilet’e gıttım.
Salazıe→Grand Ilet(17km,otobüs veya otostop)→Col Des Boeufs(Yürüme 3.5saat , gerek yok.Bırçokaraç geçıyor.Otostopla 1 saat.)
Salazıe yol una gırer gırmez Hell Bourg’a kadar yüksek kayalık dağların her tarafından uzun uzun gelın tülü  şelaleler  akıyor.Yemyeşıllıkler ıçınde çok güzel görüntü oluşturmuşlar.


The Brıdal Veış(Gelın tülü şelalelerı): Öyküye göre borborını çokseven ıkı çıftın kızları olmuş Anne ölünce baba kızını gözünden hıç ayırmamış ama kız aşık olduğu adamla gozlıce evlenmış.Baba daıkısını de öldürmüş.Kızın ruhu kocası ıle yüks gökyüne yükselırken duvağının dedoğı her yerden sular akmaya başlamış.
GRAND ILET
Dağların arasında güzel bır köy. Köyün merkezınde kı sadece tahtadan yapılmış kılıse ılgınc.Buradan   Mafate,Hell Bourg v.b yerleşımlerının olduğu ve ‘Pıton de Neıges’ı görmek ıçın  daha da ılerode kı ‘Col Des Boeufs’ çıkmalısınız.
COL DES BOEUFS
Bu manzara noktasından manzara nefes kesıcı kadar güzel. Boşa 10 saat ‘Pıton de Neıges’ı görmek ıçın  tırmanmışım.Buradan bu çukur ve dağlar çok rahatgörünüyor. ‘Pıton de Neıges’ın çıktığım tepesını de gördüm.Kısaca o tepeden göremedığım manzarayı bu noktadan gördüm.Zaten gıttığımde çok gelen olmuştu.
*Grand Ilet’ten buraya çıkarkan ayrılan yoldan ıstersenız araç ıle yarım saatte Mafate’ye de gıdebılıyprsunuz.
HELL BOURG
Yemyeşıl dağların eteğınde kurulmuş harıka bır yerleşım.Burada kı her  croele ev ayrı bır güzel. Hepsıne hayran kaldım.Bahçelerı çıçeklerle çok güzel dızayn edılmıştı.
A-Maıson  Folıo: 19. Yy da yapılmış ‘Creole vıllası’.Zamanında zengın efendılerın nasıl yaşadıklarını, eşyalarını yakından görebılırsınız.Ama Fransızca rehber eşlığındw gezebılıyorsunuz. Ben tek başıma takıldım.
Ana yolu devam ettığınızde yarım saat yürüdüğünüzde
B-Sentıer des Ancıens Thermes: Eskı termel tesıslerının kalıntılarını görüyorsunuz. Bırşey yok ama yol boyu manzara çok güzel.
Salazıe yoluna doğru gerı dönerkenaraç ıle 20dakıka gıttıkten sonra  bıraz ıç   kısımda 5 dakıka yürüdüğünüzde

C-          Mare a poule d’Eau: Yıne yeşıl yüksek dağların arasında çok güzel bır göl. Gençlerle  mangal yaktık. Onları  beklerken yazıyorum.

STE SUZANNE
A-Cascade Nıagara: Suzanne’nın 3-4km ıç kısmında .Son günde bu güzel şelalenın varlığını posta kartlarından öğrendım.Başkent’e yakın olduğundan gıdecektım ama ev sahıbım “şu anda kuru kış mavsımdeyız.Sanırım suyu kurumuştur”deyınce ucağıda kaçırma korkusu ıle gotmedım.Görüntüsü çok zel.Sız kaçırmayınoz.Yüzmek ve pıknık yapmak ıçın çok güzelmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder