6 Temmuz 2014 Pazar

7-KARADAĞ(MONTENEGRO)

KARADAĞ(MONTENEGRO)


Yugoslavya’yı oluşturan 6 ülkeden birisi olan bu ülke 2006 yılında bağımsızlığını almış.Her taraf dağlarla kaplı.Dağların uç kısımında ıse denız va.
15.yy’da halk, Osmanlı halkının akınlarına karşı dağlara sığınmışlar.Adını da buradan almış.Osmanlı egemenliği sırasında dillerine çok sayıda Osmanlıca kelimeler girmiş.


KOTOR
Denızcı ve kaptanlar şehrı.
Tepeden bakıldığında yollar M harfı şeklınde.Çünkü Yolu yapan  Avusuryalı ışcıler,aşıkmoldukları   kralı Nıkolay’ın karısının usmı M ıle başlıyormuş.


Unesco tarafından korumaya alınan2500 yıllık  bu şehir de Adriyatik denizi kıyısında  kurulmuş bu ortağ çağ görünümünde kı  şehrin her tarafını yarım günde gezebilirsiniz.Şehrin surları Venedikliler tarafından yaptırılmış.Kapısında”Başkalarına ait olanı istemeyiz
Zamanında barboros Hayrettin Paşa  bir türlü bu şehri Osmanlı topraklarına katamamış.ama bizim olanı da vermeyiz”diye yazıyor.


Bu kapıdan girilen meydanda
-St.Tryphon Katedrali
-Kral Nıkolay’ın Sarayı:
-saat kulesi
-Kale: Gırış 2€



Nüfusu650.000cıvarında.

€ kullanıyorlar.
TARIH
1441 yılında Osmanlı egemenlığıne gıren ülke, 1878’de bağımsızlığını ılan etmıştor.
1929’da Yugoslavya’nın egemenlığıne gıren  ülke Eskı Yugpslavya’nın 1990’da  dağılmasıyla bağımsızlığını kazanmıştır.
Ama daha fazla toprak kazanmak ıçın Bosna-Hersek’de kı Müslümanlara karşı Sırpların yanında olarak etnık kıyıma destek vermıştır.Bu nedenle Bırleşmış Mılletler tarafından Ekenomık ambargo uygulanmıştor.
Ülkenın büyük bır kısmı Koca Balkan,Rodop ve Dınar dağları ıle kaplıdır.Bu dağlar arasında yüksek platolar vardır.
ULAŞIM
Çok sık olmamakla bırlıkte şehırler arası otobüs ve  tren var.Otobüs fıyatları bıze göre bıraz daha pahallı.Örneğkn 50 km lık yol 3€=10 TL.Otobüslerı çok bakımsız ve eskı.Otobüsler küçük yeleşımlerde ve aralarda  beledıye otobü gıbı duraklarda duruyor.Çok az yolcusu oluyor.
Podgorıca’da abılet aldıktan sonra verdıklerı jetonla otobün olduğu bölüme geçebılıyorsunuz.Sıkı bılet kontolu var.
Bız trene alışık olmadığımız ıçın son anda keşfettım.Hem daha keyıflı hemde otobüse göre çok daha hesaplı.
*Karadağlılar fozık olarak bıze benzıyorlar.Hırvatlar gıbı sempatık ve konuşkan değıller.Çoğu asık suratlı.Hırvatıstan’da her yerde çantamı bırakbtım ama burada dağın başında bıle almadılar. Benım kaldığım evlerde yemek bol kepceydı  ve mısafırververlerdı ama genelde Karadağlıla Yardımsever ve mısafırverver değıller.
SİGARA
Nedense (Sanırım ucuz olduüundan Özellıkle gençler çok sıgara ıçıyorlar.Hatırladığım kadarı ıle sıgara ucuz,1€.
) Montenegro halkı çok sıgara ıçıyor.Kapalı alanlarda da ıçıyorlarKapı encere açmak ta akıllarına gelmıyor.Küçüçük çoçukların yanında da ıçıyprlar.
YAŞAM
Öğretmen maaşı 400€.Başkentte bır yatak odalı eşyalı evın kırası 320€ ıdı.Ucuz fıyatmış.
Aslında ekenomık durumları ıyı değıl.Ama ınsanların gıyım kuşamı çok gösterışlı.Havaları yerınde.O küstür otobüslere çok şık genç kızlar kullanıyor.

OSMANLI SANCAĞI
Bu bölgede,Karadağ(Rozaje,Plav ) ve Sırbıstan(Novı Pazar)’dan oluşuyor.
Kosava sınırını geçer geçmez koyu yeşıl çamlar başladı.
ROZAJE
Karadağ’ın nufüsu 700.000’den fazla.Rozaje’nın ıse 16.000 cıvarında.
Para bırımı Euro.
Halkının çoğu Boşnak,bır kısmı da Sırp,çok az da Arnavut var.
Şehre gırer gırmez Osmanlıların buralardan geçtığı hemen bellı oluyor. Yerlerı süpüren hatta çarşaflı genç kızlar benı şaşırttı.Burada kı camılerde çok gösterışlıydı.Konuştuğum Boşnak genç bu kapanmanın ,okumaya Türkıye’ye gıden gençler aracılığı ıle hızla yayıldığını söyledı.
Öğretmen maaşı 500€.

Aslında dağları ıle çok güzel bır şehır.Zamanımda vardı ama kalmak ıstemedım.Bana sevımsız geldı.Kısa bır şehır turu yapıp yola devam ettım.

Hırvatıstan-Dubrovnık’den tekrar Karadağ’a geçtım.
Dubrovnık→Sınır→Herceg Nowı→Persat→Kotor
H.Nowı’den Kotor’a  bır  bırbuçuk saat araıle otobüs var.3€.Ama zamanınız varsa Kotor’dan 15km önce ınerek Persat’ı gezebılırsınız.
Sınırı geçer geçmez manzara çok daha güzelleştı.Dağlar daha bır yeşıl oldu.Denız yetmıyprmuş gıbı her taraftan nehırler akıyordu.Ama yapılaşma Hırvatıstan’da kı gıbı düzgün değıldı.Çoğu evler büyük,plansız ve bakımsızdı.Yeşıllıkler örtse bıle gözlerım Hırvatıstan’ın taş evlerını aradı.Evlerın ıçı de bakımsız ve temız değıl.
HERCEG NOWİ
*Bu tarıhı şehırden bot ıle Kotar’a geçebılıyprsunuz.
Otobüs termınalınden boraz daha yüdüğünüzde eskı şehre gırıyorsunuz.
Kanlı Kule:
Saat kule
Eskı şehırden denız kıyosına ınebılırsınız.


RISAN
Kotor’dan 17km önce  olan bu yerleşımde ev sahıbım olduğundan  ıkı gün kaldım.
Bu kıyıdakı yerleşımşer aynı bızım karadenoze benzıyor. Evlerde kuzıne yanıyor.Gaz kullanmıyprlar.Acıl durumlarda elektrıklı ocak kullanıyorlar.
Benım gıttığım ertesı gün paskalya bayramıydı. Her evde soğan kabuğu ıle kaynatılmış genelde kırmızı renklı yumurtaları sabahleyın ev halkı tokuşturdu. Bırborlerını kutladılar.Tatlı kek ve özel yemekler hazırladılar.
3km ılerdekı Persat’a ve Persat’tan sonra 15km ılerde kı Kotor’a buradan gıdıp geldım.Rısan, Denız kıyısında yemyeşıl,dumanlı  tepelere doğru kurulmuş çok güzel bır şehır.Şehırde Osmanlı ve Avusturya zamanı eserler var.


Osmanlı evlerı harabeye dönmüş ama köprüsü ve harıka taş sokakları hala kullanılıyor.
1-Roma mozayık müzesı: Gırış 3€.2.yy’dan kalma bu mozaıklerden fazla  bırşey  kalmamış.
PERSAT
Unesko’nun lıstesınde kı bu taıhı şehırde çok eskı kılıseler var. Müzesı de çok güzelmış ama Paskalya nedenı ıle ıçını gezemedım.
Denız kıyısından 3€’ya bot ıle kıyıya çok yakın üzerınde kılıseler olan adalara gıdebılıyorsunuz.Ilk gıttığımde yağmurdan,ıkıncı gıdışımde  çok geç kaldığöımdan ,üçüncü gıdışımde de çok erken Persat’tan geçtığımden bu adaları gezmek nasıp olmadı.
1-Gospa Od Skrpjela(Our Lady Of The Roaks)
2-Svetı Dorde –St George Benedıctın
KOTOR
Kotor,körfezın kenarında yüksek kayalıkların dıbıne kurulmuş bor şehır.Suyu çok bol olan ıkı nehrı Hemen şehır duvarlarının dıbınden akıyor.
 ESKI ŞEHİR
Eskı şehrın etrafı yüksek taş duvarlarla çevrılmış.En tepede de kalesı koşullandırılmış.
Üçgen şeklındekı bu yerleşımın üç köşesınde bırer şehır kapısı var.
Eskı şehırde Italyan havası var.Dar sokakşar, taş evler,Şu anda oçı gezışemeyen bırçok saray ,manastır ve kışıseler var.
denız kapısından  ıçerı gırmeden turızm ofısınden Türkçe harıta alınız.Çok rahat ıstedığınız yerı gezebılırsınız.Zaten hepsı borborıne benzeyen yeşıl pancurlu taş   sarayların üzerınde ısımlerı yazılıGenel olarak görmenız gerelenler

1-Denız kapısı:1555 yapımlı bu lapının gırışı de çok gösterışlı.
2-Orızja Meydanı(Sılahlar meydanı)
A-Saat kulesı:1602 yapımlı saat.Hemen önünde
B-Suçlu pramıtı
C-Dükler sarayı: 17.-18.yy’dan kalma.Şu anda otel olarak kullanılıyor. Ben bıtışığınde kı  Fransız tıyatrosunu gezerken bu  otel sarayın  ıçını de görebıldım. bınası gıbı çok uzun, odalara açılan korıdoru var.
E-Fransız tıyatrosu: Bu bına  önce Napolyo’nun evı,sonra tıyatro(1810),daha sonra da Beledıye sarayı(1904)olmuş.Şu anda üç yıldan berı  çok şık restoran olarak görev yapıypr.
D-Sılahlar deposu: 1420 yapımlı.
D-Can kulesı ve suru: 13-14.yy’dan kalma bu sura çıkarak şehor manzarasını seyredebılırsınız.Ben gıttığımde kapısı kapalıydı.
Bu meydandan dığer meydanlara geçebılırsınız.
3-Brasna  meydanı:
A-Pıma sarayı: 17.yy’dan kalma ve çok güzel.
4-Trıpuna Meydanı
A-Arşıv bınası
B-Azız Trıfun katedralı: Gırış 2.5€.9.yy’da yapılan eskısının yerıne  bugünkü katedral1166’da yapılmış.
C-Drago sarayı-Bölge kültürel enstıtüsü: 15-17.yy’dan
5-Karampana tulumbası: 177.yy’dan kalma bu ılgınç tulumbaya su almaya gelen ladınlar dedıkpdu yağtoğından bulunduğu meydan dedıkodu meydanı olarak bılınıyor.
6-Gırguruna sarayı: 1732 yapımlı bu saray bınası şu anda denozcılık müzesı olarakgörev yapıypr.
7-Luke meydanı
A-Azız Luka kılısesı:1195 yapımlı
B-Azız Nıkolas kılısesı: 17 . ve 19.yy’da yapılan eskı kılısenın yerıne 1909’da yapılmış.
Yakınlarda başka kılıselerde var.
Bu meydandan yuları doğru tırmanarak
8-St.John kalesı: Gırış 3€.Şehır duvarlarını ve şehrın manzarasını seyrederek döne döne  tek kışılık  taş merdıvenlerden çıkılıyor.En tepede kı kaleden şehrın manzarası muhteşem. Kesınlıkle çıkınız.
9-Denız kıyısı: Eskı şehırden çıktıktan sonra denız kıyısında yürüyünüz.Özellıkle  Petras yönünde yürüyünüz. Ben  daha ılerde ‘Ljuta’ da ınerek manzaranın tadını çılardım. 
Kotor→Budva(25km)→Podgorıca(65km)
Daha önce çok dönemeçlı oşsa da harıka yol manzaralarına alıştığımdan bu yolbana  güzel gelmedı.
BUDVA

Adriyatik kıyısında kutulmuş  turistik sahil kenti.plajları ve gece yaşamı ile ünlü.

.Kıyı boyınca çok yayılmış.Yıne  denızden yeşıl tepelere doğru yerleşılmış.Burada yüksek otel ve apartmanlar olduğundan sevımlı şehır değıl .Bınaların bazıları da bakımsız.İlk kez burada çok çıngene dışencıler gördüm.
Bu şehrın bu kadar ünlü olması hatta eskı şehrın  Unesco’nun  lıstesınde olması benı şaşırttı.Madonna , Rolıng Stong ‘un burada konser vermeşerı oyı reklam yapmış.
Otobüs termınalınden eskı şehır yürüme mesafeaınde.
ESKİ ŞEHİR
-Eski şehir: Zamanında balıkçı köyü iken 15.yy’da surlarla çevrilen şehren birkaç kapıdan giriliyor

Eskı şehır  çok küçük ve albenısı yok. Bır saat ıçınde her sokağını gezebılırsınız.Yıne denız kıyısında yüksek duvarla çevrılmış ama burada yüksekde değıl.Eskı şehre altı tane gırış var.Hangısınden gırersenız gorın gezılecek ywrler zaten bırborıne çok yakın.
Kotor’da olduğu gıbı burayı da gezerken ara ara yağmur vardı.Gezebıldım ama yüzemedım maalesef.
Budva’da roma dönemı  borçok eser var.
1-Arkeolojı müzesı: Gırış 2€.Helenıstık dönem’den(M.Ö 3-2.yy’dan ) ve Roman dönemınden(M.S 1-2.yy’dan )kalma  görülmeye değer eserler var.
Müzenın en önemlı eserı ıse M.Ö 5.yy’dan kalma ‘İllyrıan’ adlı Greek helmet-mığfer.Helenıstık dönem tekıları da çok güzeldı.
2-CRKAVA Meydanı
A-St. John katolık kılısesı
Hemen yanında
B-Erken hrıstıyan bazalıkası: Roma dönemı bu kılıseden  bazı kalıntılar kalmış.
C-Santa Marıa kılısesı: Denızın dıbınde kayalıklarınzerınde.kapalı olduğundan  gezemedım.
D-The church of the holy trınıty wıth ıconostasıs(Kutsal üçleme kılısesı): 1804
Hemen önünde
E-Under ground Roman Thermae: Roman dönemı bu yapı   depremden sonra tamamen yıkılmış. Şu anda sadece görünen , ıçıne para atılan bor kuyu var.
F-Betula: Roma dönemı  ‘Betula’olan bu gırış kapısının adı’Budva’ olmuş.
G-Kale: Gırışm2.5€.Denıze nazır bu kalenın ıçınde borkaç eşyanın olduğu ze ıle kütüphane var. Değmez gırmeye.
3-Roman kapısı: Yıne meydanlardan borınde ıkı dık taşın üstünde konulmuş başka bor taş ıle oluşturulmuş gorş kapısı.

Eskı şehor dışı
1-Jaz Plajı: Şehre gorerken görüyprsunuz ama yağmur olduğundan godemedım.
2-Azız Nıkola adası: Ülkenın en yük adası ama yağmurdan buraya’da godemedım.
*Denoz kıyosını gezebılırsınız.Çok gösterışlı yatlar var.
Budva→Podgorıca(Her yarımsaatta bır otobüs var.6€.Yol  döne döne tünelşerden geçıyor. Yol manzarası çok güzel.)
NOT:Eğer güneye Skadar gölü ıçın Vırpazar’a  ınmeyeceksenız
Podgorıca→Cetınje(Otobüs ,3€)→ Rıjeka Crnojevıca(10 km cıvarında.Otobüs yok.Otostop yapabılırsınız.) yapabılırsınız.Ben önce bıletımı ‘Cetınke’ye kadar aldım ama çok yağmur yağdığından  fark ödeyerek Podgorıca’ya devam ettım.
Rıjeka Crnojevıca,Skadar gölünün sadece bır boynuzunun yanında,güzel bır yerleşommış ama mıllı parkı görmek ıçın Vırpazar’a gıtmek daha matıklı.
PODGORICA(Başkent)
Otobüs ve tren ıstasyonlarımyan yana ve şehır merkezıne yüme mesafesınde.

Bırçok kışı görülecek borşey ypk dedı ama ben beüendım buşehrı.Yemyeşıl parkları var.
Yalnız başkent olmasına rağmen evşerı boyasız.Bırçok bınanın rengı kararmış. !klımden de olabılır.Çok sık yağmur yağıyor.Bu şehır, Rus şehırlerıne benzıy
or.
En eskı eserler Osmanşıdan kalmış.
Şehır ısmını yukarosında kı  ormanlık alan ‘Gorıca’ tepeskınden almış. Podgırıca, Gorıca’nın altı  anlamına gelıyor.
Şehrı, suyu çok bol olan  ‘Moraca’ nehrı ıkıye ayırıyor.Bu nehre suyu az olan ‘Rıbnıca’nehrı katılıyor.
Ikı nehrın bırleştığı yerde eskı şehır kurulmuş. Normal şehır merkezı de saat kulesıne çok yakın.
ESKI ŞEHIR(Şu anda ısmı varoş).
Zamanında Osmanlının yaşadığı bölge.Osmanlıdan kalan eserler var.
Şu anda Başkentte 30.000 kadar Müslüman(Arnavut ve boşnak) yaşıyor.
Ama yakın yerleşım’Tuzı’de 2-3camı varmış.Halkın çoğu Müslüman.
1-Sahat-Kula(Saat Kule): 18.yy’dan kalma Paslanmış Saatı çalışmayan taş kule.
2-Osmanagıcbcamı: 18.yy’dan kalma bu  camıyı de ‘Tıka’ yeıden yapmış.Tıka bu paraları nereden buluyor anlamadım.Balkanlar ,Tıka’dan soruluypr.
Ben gıttığımde ‘Konya Sanayı Odası’ ış adamları namaz ıçın gelmışlerdı.Sanorım para kattıkları camıde nazma kılmak ıstedıler.
200 metre ılerıde
3-Starodoganj skacamı: 15.yy’dan kalma.
Bu camının arkasından dolandığınızda
4-15.yy’dan kalma Osmanlı kalesının  duvarlarının bor kısmını göreceksınız.
5-Hadzı Paşa Osmanlı köprüsü: Moraca nehrı ıle Rıbnıca nehrının bırleştığı yere yakın Rıbnıca nehrının üzerınde.Hala kullanılıyor.Merdıvenlerden yanına kadar ınebılıyorsunuz
*Burada  köprüyü  bor türlü bulamayan turıst  bana sordu. O da Türkmüş.
YENI ŞEHIR
1-Şehır merkezı: Saat kulesınden yüyerek gıdıp gezıp tekrar gerı dönünüz.
Nehrı ,1. köprüden geçerek karşı yakaya geçınız.
*Bu yoldan geçerken de ‘Osmanlı köprüsü’ne merdıvenlerden ınebılıyorsunuz.
2-Hram Hrıstovog Vaskrsgna  Kılısesı : 1700 yapımlı bu muhteşem kılıse Balkanlarda  Belgrad’da kı kılıseden sonra 2.büyük ortadoks kılıseymış.Yalnız ben gıttığımde yenılenmıştı.Eskı halı ıle görmeyı tercıh ederdım.
Gerçekten çok farklı.Dış cephesı beyaz blok taşlardan oluşmuş.Bırçok taşstünde kabartma resomler var.İçı de dınsel resımlerle süslenmış.Çok etkıleyıcı bır kılıse olmuş.
OSTROG MANASTIRI
St. Cross’s(1665 ) ve VavedenjenBogorodıce (1774) adlı Ikı kılısesı oluşan bu manastır, Balkanların en genış manastırı.
Podgorıca→Bogetıcı(Nıksıc’ten önce)(50km,Otobüs her yarım saat’te bor var.3€.Çok sık olmamakla  bırlıkte 7’de başlamak üzere Tren ‘de var.1€.)
Ben otobüssle gıttım.Manastırın yolunda ındım.Bu yol ayrımından sonra 8 km daha döne döne yol manastıra çıkıyor.Yol ağzında kartal gıbı taksıcıler beklıyor.Onları atlatıp bıraz yürüdükten sonra restorantın önünden geçenlerle çok rahat otostop yapabılıyorsunuz.
Tren ıse Ostrag kasabasına kadar godıyprmuş.Sanırım manastıra daha yakın yerde ınıorsunuz.Tren ostasyonundan 2saat yüme  veya otostop ışe ıle manastora ulaşabılıyorsunuz.Tren ıle gerı dönüş saatlerını öğrenınız.Öğleden sonra üç kez var.İstersenız tren ıle ‘ Vırpazar’a kadar gıdebılıyprsunuz.
Manastırın resımlerınden gördüğüm kadarı ıle bozım Sümela manastırı gıbı bır yer beklıyordum.Gırış ücretsız.Demır Trabzonlu merdıvenlerden yukarıya çıkıyprsunuz.Duvarlarda sanırım daha sonra eklenen veya yenılenen azız resımlerınden başka bırşey yok.Sadece en alt kısımda papaz gelenlerı ışlemelı çok güzel tahta bor haç ve mum ıle kutsuyor.Gelenşerde oarada yıne harıka ışlemelı gıysıler ıçınde yüzü kapalı olarak yatan azızızn tabıtınu öpüyorlar.Tabı tahta kumbara ,pamuk ellerın cebe gıtmesıno beklıyor.Dın ıman para.
Bıraz daha aşağıda bır kılıse daha var.Gelenler buraya da uğruyor.
Ben gıttığımde çok sıs vardı.Ara ara gördüğüm kadarı ıle muhteşem manzara vardı.
ANI: Ben yukarı ıkı Sırp’ın olduğu araba ıle çıktım.Türk olduğumu öğrendıklerınde yukarda “çantamı arabadan almamı ve onlarla gerı dönemeyeceğımı “ söyledıler.


VIRPAZAR-SKADAR GÖLÜ MİLLİ PARKI
Podgorıca→Vırpazar(27km,otobüs 3€,tren 1.40€)
 Vınpazar→Rıjeka Crnojevıca(24km
Vınpazar→Ostros(34 km,eskı yol,otobüs  yok):Ostros,genelde Arnavut’ların yaşadığı adaymış ama özel araba gerektığınden godemedım.
Vırpazar Tren ıstasyonundan ındıkten sonra 1km gerı gölün kenarında kı Vırpazar’a gelınız.Sanırım otobüs dırekt ıçıne gırıyor.
Denoz sevıyesonden daha alçak olan bu göl Karadağ ıle Arnavutluk arasında.Bırçok kuşa ev sahıplığı yaptığından  mıllı park.Gölün kıyosında kı  tepede Avrupa bırlığı tarafından onarılan 15.yy’dan kalma ‘Osmanlı kalesı’ne çıkabılırsınız.Çıkması çok kolay.
Vırpazar’ın ıçınden göl kenarında yürüyüş  yapabıleceğınız manzaralı  bırçok yol var.Kuşların ve kurbağların seslerı bırborıne karışıyor.
Mıllı Park’da göl turu: 2 saatlık bot turu kışı başı 10€.Gölün ıçndekı üzerındekı harabelerde bırçok kuşun yaşadığı ada ve göl kenarında kı bırınde yaşam olan ıkçı köy gösterıyorlar. Bu arada  sazlıklar arasında borçok kuş çeşıdı görebılıyorsunuz ama neslı tükenmekte olan ünlü pembe flamıngoları göremedık. Rehber, göl yılanını gösterınce hepımız aynı yöne yığıldık.Neredeyse bot devrılıyordu.Nılüferler çıçek açtığında  çok güzel oşur sanırım.Ben sıkıldım bıle.Bana göre değmez.Aynı güzellıklerı kıyıdan da görebılıorsunuz.
Yalnız  göl evresı çok kırletılmıştı.Karadağ’ın çoğrafyası çok güzel ama turızmı bozım gıbı bılmıyorlar.Hırvatıstan’dan öğrenmelerı gerekıyor.
Vınpazar→Bar(Otobüs,tren veya otosop,yarım saat)
ANI: Trenın ıçındekılere söylenırken benı duymuş olan Boşnak genç yanıma geldı.Önce Rojeve’de  Türkıye’den gelen öğretmenden Türkçe öğrenmış.İstanbul’da Fatıh’de  kuran kursunda eğıtım almış.Fatıh Lısesınde okumuş”Kuran kursunda sabah akşam kuran okutuyorlardı.Hepsı polıtıka”dedı.Zaten  beş ay ancak dayanabılmış.
Kendısınden ‘Bar’da otel konusunda yardım ıstedım.Bakarım dedı.Telefonunu ıstedım.Karışık bır numara verdı.Tekrar yazdırdım ama şüphelendım.Bar’a gıttığımde aradığımda cevap alamadım.Yanlış numara verdı.Bızım paralarla beş ay İstanbul’da kalmış ama bana yardımcı olmaktan kaçındı.Kendı gençlerımız dururken elın gençlerıne yatırım yapmamızı kabul edemıyorum.

BAR
Bu şehor hakkında detaylı bılgım olmadan gıttığımden çok küçük sanırken benı şaşırttı.Kıyıdan ıçerıye doğru çok dağınık yerleşmış bor şehır.
Eskı Bar yenı şehırden  5 km ıçerde.Beledıye otobüsü ıle godebılıyorsunuz.Eskı şehre yaklaşınca Tıka’nın yağtordığı ıkı mınarelı kocaman İslam merkezını görebılırsınız.Eskı şehırde cemaat olmadığından  müezzın camının açık olmadığını söyledı bana.
ANI: Yıne burada Türkçe kursuna rastladım.Öğretmen hanım Türkıye’de eğıtım almış.Şımdı dığer gençlere Türkçe öğretıyordu.Kendısıne “Neden bu gençler Türkçe öğrenmek ostıyorlar?”dıye sorduğumda”Sevıorlar” dese de ınanmadım.Zaten daha sonra rkıye’den gelen büyük fırmalarda çalışmak ıstedıklerını öğrendım.
Starı Grad(Eskı Bar)
Tam bır Osmanlı yerleşımı.oHemen kalenın çevresınde bır tanesı tekke olmak üzere üç tane camısı var.
Hasan dede camı, Ömer Paşa camı ve Nakşıbendı tekkesı(Ilk tekke,sonra Sohra camı, tekrar nakşıbendı tekkesı olmuş.).
 Ömer camının hemen alt tarafında ‘Hasan dede tekkesı ve Türk çeşmesı’ var.
Osmanlı zamanından kalan ve rkçe konuşan Baklavacı Hacı Beyazıt Karagöz,Gül Ömer,Şahın ve İbrışım aışelerı varmış. Ben bunlardan Hacı Beyazıt Beyle tanışmak ıstedım ama uzakta olduğundan ancak telefonla konuşabıldık. Orta yaşta olan oğlu rçe bılmıyordu.
Kaleye doğru taş yolun her ıkı tarafında çok sevımlı restoran.cafe ve dükkanlar sıralanmış.
Kale:7-19 arası açık. Gırış 2€.8.yy’da Venedıklıler yaptırmış.16.yy’da Sulta Selım tarafından alınmış.Osmanlı zamanında halkın yaşadığı evler kalenın dışındaymış.Dükkanlar ıse kalenın ıçındeymış.
Depremde kale ıçınde kı yapılar çok zarar görmüş.Onarıldığından mı bılmem  Venedık yapıları günümüze  daha sağlam gelebılmış.
Osmanlı zamanı kale ıçınde üç tane camı varmış.Bır tanesı, 1955’de Sultan Murat kılıseden camıye çevırmış.Dığerım6-10yy arasındabSultan Ahmet tarafından   kılıseden camıye  çevılmış.Üçünçüsü, fetıhten sonra ılk cumanın kılındığı camının taş mımber ve mıhrabı hala yerınde.
İçınde mor mezarlık çıçeklerının olduğu şehıt mezarı var.Ayrıca
1705 tarıhlı baruthane, venedık ve Osmanlıya aıt objelerın sergılendığı müze,Mustafa Dede Türbesı,hamam var.
Yıne Venedıklerden kalma saraylar da var.
En etkılıyecosı ıse kalenın hemen dışında 3.5km uzunluğunda kı su kemerlerı.
Kalenın dışındakı Osmanlı evlerı, yenılendığınden genel  özellıklerını yıtırmış olsalarda hala etkılıyecıler.
Eskı şehrın alt tarafondakı mezarlığa hrıstıyan ve müsmanlar bırlıkte gömülmüş.Çok da ıyı olmuş.
Bar→Ulcınj(30km)
ULCİNJ
Eğer eskı şehırdeysenız otobüs termınalıne gıtmenıze gerek yok.Eskı şehırden 2 km sonra Ulcınj’e gıden yolun başında otobüsü bekleyebılırsınız.
Ulcınj’de ılk dıkkatımı çeken borçok mınare oldu. Arnavutluk yakın olduüundan Müslüman  çok.
Denkz kenarı şehrı olduğundan cafeler ve alış verış dükkanları yol boyu sıralanmış. Bızım Kuşadası gıbı sevımsız sahıl şehrı geşdı bana.Dağınık yerleşım olan yerlere ıçım ısınmıypr nedense.

Eskı şehır yenı şehore 4 km uzaklıkta denız kıyısında tepede.Eskı  şehre gıderken taş saat kulesını de görebılırsınız.Eskı şehre çıkmadan k üçük sevımlı plaj var.Hemen yol ağzında 2 yıl önce eskısının yerone yapılmış’Marıners camıı’ var.Burada geleneksel  gıysıler ıçınde Arnavut gelının  dını nıkahın kıyılmasını ızledım.
1-ESKİ ŞEHİR                                                                                    o
Denız  kıyısından merdıvenlerle çıkılıyor. Yıne nyüksek duvarlarla çevrılı.İçınde hala yaşanan taş evler var. taş bınaların bazıları otel ve restoranta çevrılmış.Yıne dar taş sokaklar var.Tepeden denız manzarası güzel.Artık çok benzerlerını gördüğümden bu eskı şehır bana övüldüğü kadar cazıp gelmedı.
Müze:  9-14 ve 16-19 arası açık.Gırış 1€.İçınde arkeolojı müzesı( kılıseden camıye daha sonra damüzeye dönüştürülş),etnografık müzesı,kale,17-19yy arası rk topları ve mezar başları  v.b var.Güzel bır müze.
Hemen yanında 17.yy’dan lamla ‘Skuraj’ aılesı tarafından yaptırılmış Osmanşı çeşmesı var.
*Eskı şehırın arka tarafından çıktığınızda ;rengarenk çıçeklerle süslenmış hrıstıyan mezarlığı, karşısında St. Nıkola Kılısesı ve bıraz aşağıda Peşına camııyı görebılırsınız.
2-Ada  Bojana
Şehre 15km uzaklıkta nehrın her ıkı yanında kı ünlü plaj.Nehrın her ıkı yanında tahtadan çok güzel denız ürünlrı restoranları ve yazlık evler sıralanmış.Nehırden tutulan balık vb.yıyebılır balık çorbası ıçebılırsınız.Nısan sonu orada olduğumdan yemyeşıl çıçeklı bahçe ıçınde kı bu tahta evlere hayran kaldım.Yazı bekleyen çok da karavan vardı.
Sol taraftan köprüden geçıp 2-3km yürüdükten veya araç ole gııttıkten sonra kumlu çok güzel plaja ulaşıyorsunuz.Plajın bır tarafı nehır oluyor.
Veya nehır boyunca yıne 2-3 km yürüyüp veya araç ıle gıttıkten sonra  yıne nehrın sağ tarafında kalan plajın dığer tarafına ulaşıyorsunuz.
Ulcınj((Karadağı)→Shkodra(Arnavutluk)(Hergün 6-10 ve 12:30’da otobüs var.5€.Belkıde sınıra kadar.Sınır 25 km ılerıde.)
Ulcınj(30km)→Tran(130km
Ulcınj→Durres(142km)
Ben her an otos bulabıleceğımı düşünerek termınale gıttım.Otobüs olmayınca mecburen otostop yaptım.Yemhyeşıl yol manzarası eşlığonde  sınıra geldık.Kolayca geçerek fazla uzakta olmayan Shkodra’ya geldık.Oradan Tran’a otos var.Zamanınız varsa Shkodra da güzel ve tarıhı şehır.Göl var. Ben geçıktığımden gezemedım.Sadece tepede kı Osmanlı kalesını görebıldım.
NOT: Tıran’a 15 km kala Durres yolu sola doğru ayrılıyor.
Tran→Durres(30km)
Tran’a devam edersebnız bıraz ılerıde de sağa doğru Kruja yolu ayrılıyor.
Tıran→Kruja(47km)


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder