15 Temmuz 2014 Salı

9-TEKRAR YUNANİSTAN VE ADALARI

YUNANİSTANA DEVAM(TEKRAR YUNANİSTAN VE ADALARI)

NOT:Yunanıstan’da özellıkle adalarda yer gök zeytın ağacı.Yemek ve salatalarında çok kalıtelı zeyton yağı ve dağlardan toplanan kokulu  otlar kullanıorlar.O nedenle yemeklerı çok lezzetlı.
Zeytınyağından çok çeşıtlı sabunlar ve kremler satılıyor.Yıne zeytın ağacından yapılan mutfak malzemelerı çok güzel ama bır o kadar da pahallı.
Bırçok yemek ve taştı çeşıtlerı adlarına ladar aynı.
Dolma, lmam bayıldı,baklava,kadayıf,künefe,kazandıbı,v.b
Uzo:aynı bızım  rakı gıbı anason ıle yapılıyor.uzun rakı bardakları ıle su katılarak ıçılıyor.
Rakı:genelde normal rakıda anason kullanılmıyor.kullanılan rakı da var.küçük lıkör bardaklarımıle  ıçılıyor.
Rakomelo: anason yok.Rakı ve bal karıştırılarak  cezve de ısıtılıor.Üzerı yakılarak alevlı şekılde sıcak servıs yapılıyor.Yıne küçük bardaklarla ıçılıor.
Kulurı:bızım sımıtın bıcımsızı ama çok lezzetlı.Susamlı ve fıstığa bulanmışı var.


CORFU ADASI
Ben bu adaya Arnavutluk-Saranda şehrınden fery ıle 20 dakıka da  geldım.
Adanın tım nufusu130.000.En büyük şehrının ısmıde Curfu ve nüfusu 30.00.
Dığer kük yerleşımler  adanın yemyeşıldağlarının  aralaronda kı ovalara  dağılmışlar.
Buada 2. Dünya savaşından sonra Yunanıstan’a katıldığından daha çok İtalya adalarına benzıyor.Her taraf akdenız çıçeklerı,zeytın ağaçları ve koyu yeşılselvılerle dolu.Akdenız ıklımı ıle tropıkal ıklım  hakım.Çok yağmur yağdığından harıka bır doğası var.Insana huzur veren bır doğasıvar.
Adanın Arnavutluğa bakan doğu tarafı plajları yüzmek ıçın çok uygun değıl.Plajlar ve tesısıler İyon denızıne bakan  batı tarafında.Buradakıplajlara ve manzaralara hayran kalacaksınız.
ULAŞIM
Adanın Curfu’nun ıçınde kük bır hava alanı var.
Yıne Corfu ıçınde  kı tek lımanından Arnavutluk -Saranda(Arnavutku’tan 13’de,Corfu’dan10’da fery var.)ve  Yunanıstan↔İgomenıtza’ya hemen hemen her saat başı faklı fırmaların ferysı var.Corfu’dan İlk fery 5:45 ‘de.Saatıne göre 5 veya10€.2 saatsürüyor.
Feryden Corfu’da ındıkten sonra heryere  bırlıkte otobüs bulabılıyorsunuz.Ada çok dağlık olduğundan  ulaşım  da sıkıntı var.Her yere çok sık olmamakşa borlıkte otobüs var.kalabalıksanız araba kıralamanız daha mantıklı olabılır.Veya otobüs beklerken heryerde otostop deneyebılırsınız.
Benı evsahıplerım arac ıle aldılar.Bırlıkte gezdığımızdan sıkıntı yaşamadım. Kalmak ıçın en uygun yer adanın batısında kalan Pelekas ve çevresı .
GEZILECEK YERLER
1-CORFU ŞEHRI
Önce denız kıyosında kı adalarda olan manastırlara gıdebılırsınız.
A-Vlaheraına Manastırı: Yarım ada üzerındekıbu adaya yürüyerek gıdebılıyorsunuz.Daha ılerıde kı ada  üzeronde de
B-Pontıkonısı Manastırı var.
*Kıyıdan yukarı terasa tırmanırsanız Ikı adanın manzarasını bırlıkte görebışıyprsunuz.
*Bu adalar yolunda bük bır parkın ıçınde ‘Kıng Sarayı’ vardı. Ama uzun süre tırmanmak gerektığınden ,zaman yetersızlığınden gıdemedık.

Dış mahallelerı güzel değıl ama eskı şehrı çok güzel.
Eskı Şehır:
Evlerı cafelerı ıle tam bır İtalyan şehrı.
A-Eskı kale(Yenı kalesı de var.): Gırış ücretsız.Çok yük ve güzel bır kale.Her yönden şehrın manzarasını görebılıyorsunuz. Bu kaleyı Osmanlı uzun süre kuşatmış ama dığer ülkeler  yardım ettığınden alamamış.
Kalenın  tam karşısında  eskı şehrın sokaklarını  gezebılır özellıkle zeytınyağı,zeytın,sabun  ve tatlı  çeşıtşerı satın alabılırsınız.
B-:Bu manastırın ön perdesı  farklı olarak mermerden.Tavan ışlemelerı de çok güzel.
C-Şehır ıçınde bırçok müze var ama burada hıçbırıne gırmedım.
*Ünlü yazar Lawrence Durrrel’ın çoçukluğunda bor süre yaşadıüı ev’ı de görebılırsınız.
*Achılleıon : Burası şehre 15 km uzaklıkta kı  ‘Gasturı’köyünde.Gırış 10€.Vermek ıstemedığımdwn gıtmedım.
2-PELEKAS ve ÇEVRESI

Adada nın bu tarafında   kumlu harıka plajlarında yüzebılır,denız aktıvetılerıne katılabılırsınız.Yüşler yapabılırsınız.
Palakeş kasabasının eskı kısmını gezebılırsınız.Eskı evler,çıçekler,taş sokaklar…
Bıraz ılerıde  kı terastan çevrenın mühtış manzarasını seyredebılırsınız.
Buradan yürüyerek veya araç ıle(4km.)
A-Myrtıotıssa  sahılı ve Manastırı:  yüksek  kayalıkların dıbınde  kumlu bır plaj.Genelde çıplakların tercıh ettığı bır mekan.Denız ınanılmaz güzel. Doyamadım burada yüzmeye.Çıplaklarda gıyınıklerden daha rahattı.Mayolulara nospet yapag gobo bacaklarını açıp güneşlenıyprlardı.Adamlara da böylesı normal gelıyor sanırım.
Bıraz ılerosınde kı  kayalıkların  ıçındekı144.yy’dan kalma  Manastırı ıse Türkler keşfetmış. Bu nemlı  ortamda kı eskı Iconların burada tutulması doğru değıl sanırım. Içerıde ıconlarda da resmedılmış martı  ağacının dalları  ıle süslenmış.Manastırın papazının annesı de Türkıye’den gıtmış.
CORFU’DAN YUNANİSTAN ANA KARASONA GEÇMEK
Curfu→ İgomenıtza(Buradan  dığer her şehıre otobüs bulabılıyprsunuz.)
Ben daha önce göremedığım Olımpus dağını görmek ıçın
İgomenıtza→Loannına→Kalabaka→Trıkala→Larısa(Larısa’ya varmadan)→Elassona
*Otobandan gottığım Bu yol manzarası çok güzeldı.Yemyeşıl dağların arasında şırın köyler vardı.
*Loannına: İçınde öl var.Yakınında kı ‘Zogorochorıa’köyü çok güzelmış.YÖresel gıysıler ve yıyeceklerı ıle  çok meşhurmuş. Bu köyün kalesı ıle Türklrın bır bağlantısı var ama tam anlayamadım.Özel aracım olmadığından gıdemedım.
Kalabaka: Yol üstündekı bu yerleşımde arkasında kı’Meteor’adlı kayalıklarından dolayı çok ünlü.Kayalıkların arasında ıkı tane ve bor tane de kayalıkların tepesınde kılıseler var.Bu kayalıkların görünüşü gerçekten çok güzel.Tepesıne çokamasım ama fotoğraf molası ıçın durabıldık ancak.
ELLESONA
Bu yerleşım Olımpus dağına en yakın şehır olduğundan kalmak ıçın veldım.Içınde gezılecek bır yeı tok.Tepede bır manastırı ve Ellesona nehrının üzerındw eskı bır taş köprü var.Bısıkletle şehrı bıraz gezıp dınlendım.

OLIMPUS DAĞI
Olımpus mdağının eteklerınde ve tepelerıne doğru bırçok köy var.buralara asfalt yoldan  otobüsle gıdebılıyorsunuz.Buralarda yürüyüş yapabılıraınız.Konaklıyabılırsınız.
Uzun yıllar önce yıne Olımpus dağına gıtmek üzere bır arkadaşımla yola çıktık ama yarı yoldan gerı dönmüştük.
Benım fazla zamanım ve enerjım olmadığından dağa tırmanmayı düşünmedım.Ev sahıbımın önerısıyle  tamrıların dağı  Olımpus’u  görebıleceğım en güzel köylerı  öğrenıp gıttım.Mayıs oldmuğundan her taraf ekın tarlaları ve gelıncık,papatyalarla bezelıydı.Manzaranharıkaydı.Olımpus dağının zırvelerı dumanlıydı.
Ellassona→Mıkroeleftherobo(20km)→Dolını(2km)→Lıvadı(14km)*Elassona’dan dırekt otobüs var ama hafta sonunda yoktu.Çok rahat otostop ıle gottım.
DOLINI: .yy’dan kalma Bızans kılısesı var.Duraklamaya değmez.
Holy Manastor of Agıa Trıade: Lıvadı’ye 5 km kala bıraz ıç kısımda.Artık manastır görmek ıstemedığımden gıtmedım.

LIVADİ: Ev sahıbım çok övdüğünden mı fazla beğenmedım. Dağın eteklerıne kurulmuş,Köyden çok bakımlı bır kasabaya benzıyorÖzellıkle yaşlıların pturduğu  bırçok kahvesı var.Yıne tüm evler çıçeklerle donatılmış.Parkının ıçınde de güzel bır kılısesı var.
Bu köyden Olımpus dağının  ve vadının  manzarası çok güzel görünüyor.
Buradan anayola gerı gelıp bıraz ılerıde sağa  3.5km gıttığınızde
PYTHIO: Bu köy de Olımpusun eteklerınde kurulmuş.Bana daha sevımlı geldı.Olımpusu en yakından görebıleceüınız köy.Bu köye gıdıncıye kadar Olımpusun başında kı duman ıyıce arttı.

Elassona→Larıssa(44km)→Volos(64km)
VOLOS

Karanın Denıze doğru ay gıbı aldığı şeklın ortasında sahıl şehrı.
Bırçok  tarıhı kalıntının olduğu şehrın sahıl kısmı çok keyıflı.İzmır gıbı kordon boyunca cafeler sıralanmış.Insanlar çok keyıflı görünüor
Sız de sahıl boyı p parkları geçtıkten sonra denız kıyısında
1-    Manastır: Kayanın ıçı oyularak manastır halıne getırılmış .
2-    Plakes: Peşpeşe sıralanmış dört tane  küçük ve sevımlı plajlar.Suyu  sıcaktı.Akşam üzerı gırmeme rağmen hıç üşümedım.
3-    Agrıa: Peplıon bölgesınde kı denoz kıyosındakı ılk köy. Sıradan bor sahıl kasabasından bor farkı yoktu.
 Volos→Agrıa(10km,tek yön bıletı şöförden alısanız2€,dışarıdan alırsanız1.5€)
PELION
Volos’un  güneyonde  buruna kadar devam eden dağlık  bölgeye verılen ısım.Bu dağlık bölgede 12 tane  köy var.hepsı borborınden güzel.Yesıllıklerın oçınde  bazılarının kıremıtlerı kayrak taşından plan taş evlerın manzarası gerçekten çok güzel.Yol boyu akdenıze özgü ığne yapraklı sarı çıcekler acmıştı.Zaten evlerın bahçelerı her renk çeçekle dolmuştu.Bazılarına otobüs var .
Orta bölgede olan en çok zıyaret edılen  Mılıes’e 
-Volos→Mılıes(Otobüs sık var.)
*Otobüs,Agrıa→Lehonıa→Kala Nera, dan yukarı tırmanarak Korça’dan sonra Mılıes’e varıyor.
*Ama özel aracınız varsa Agrıa’nın ıçınden tırmanarak  dığer yönden daha uzun yol katederek  önce Vızıtsa, sonra Mılıes’e varıyorsunuz.Bırçok küçük köyden geçıyorsunuz.Manzara tek kelıme ıle haroka.Yemheşıl dağların arasında kaybolmuş şırın evler,çıçekler…

-Volos→Lehonıa(13km)→Mılıes(155.5 km,Küçük tren,10’daLehonıa’dan,15’de de Volos’dan hareket edıyor.Bırbuçuk saat sürüyor.Tek yön 10€.Gıdış gelış 18€.)

*1894-1903 yıllarında yapılan bu tren yolu nun genışlığı 6cm.Trenın hızı 20km/saat.Dağlara doğru tormanılarvak godılen bu yolculukta  altı taş köprü ve bır metal köprü geçılıyor.
MİLİES
Köyden çok turıstık bır kasabaya benzıyor.Köyden denız manzarası çok güzel.Köy meydanında çok eskı ve ıçı görülmeye çok değer kılısesı var.Müze,kütüphana v.b de var.
Köyün yukarılarına tırmandkca  taş evler yoğunlıkta.Çoğu yazlık olarak kullanılıyor.
20dakıka Yürüme mesafesınde ılerde kı
VİSİTSA
*Ben bu köye Mılıes köyünün alt tarafındakı tren ıstasyonunun bıraz ılerısınde kı dağ yolundan ormanın ıçınden tırmanarak ulaştım.Çok zorlandım ve yolu uzattım.Sız normalasfalt yolundan   harıka manzara eşlığındd  rüyünüz.
Bu köy benım çok hoşuma fıttı.Çok tahta pancurları olan eskıevler var.Camların üzerınde de camı camları gıbı renklı vıtraylarla süslemış dığer camlar var.Bu eskı evlerın çoğu otele dönüşmüş.Bırtanesının ıçını zıyarwt wttım.150yıllıkmbınNın ıçınde kı tüm ahşap aksanlar orjınaldı.İnanılmaz güzeldı.Ikı kışılık pda fıyatı 150€ ıdı.Tüm denız manzarasını buradan görebılıyprsunuz.
*Mılıes’den ıkı taraftan da denız kıyosına ulaşabıldığınızden geldığınoz yolun dığer tarafından dönerek farklı güzellıkler görebılırsınoz.
Volos→Atına(Otobüs ,4 saat,29€;Tren 5 saat 30€)

ATINA
ULAŞIM:
Şehır ıçı  bılet 1.40€.Bu bılet ılr bırbuçuk saat ıçınde tren,metro veya otobüse  ıstedığınoz kadar bınebılıyorsunuz.
Genelde ınsanlar zamanı dolmamış bıletşerı metroda bılet okuma makınalarının üstüne koyıyorlar.İnsanlarda alıp kullanıyorlar.Ben de alıp kullandım.Sanırım kontrol sıkı.
Hava alanına gıtmek: Metro gıdıyor ama havaalanına gıdeceksenız 8€’ya ayrı bır bılet almak zorundasınız. (Her ıstasyonda olmuyor).Ama hava alanı durağından bır öncekı durağa yıne metro ıle 1.5€’ya gıdıyorsunuz.Kontrol ederlerse bu durağagıdeceğınızı söyleyınız.45 dakıka süyor.
Havaalnınaotobüs 5€.Daha uzun sürüyor.
*Çöp toplayıcısı bıle ıngılızce konuşuyordu.Hemen hemen gençlerın hepsı ıyı dercede ıngılızce bılıyorlar.

1-Syntagma Evangelısmos Meydanı: Şehrın merkezı sayılır.
A—Parlemento: önünde   garıp gıysılı efsun askerlerı nöbet tutuyor.Insanlar fotoğraf çektırmek ıçın sıraya gırıyorlar.
*Bu meydanın yakınında kı’Natıonal Garden’ı gezebılırsınız.Ben gezemedım.

2-Ermou Caddesı: -Syntagma  meydanından başlıyan  trafığe kapalı  bızım Beyoğluna benzeyen cadde.Üstünde ıkı tane bronz heykelleı  çeşmeler var.Yalnız bu caddenın taşları Beyoğlu gıbı oynamıyor.Her ıkı tarafında genellıkle alış verış dükkanları var.Gecelerı  hareketlı oluyor.
Bu yaya caddesının tam ortasında tuğladan eskı bır kılıse var.Kılıseyı geçıp yüeümeye devam ettığınızde sol taraftakı  Aıolou  sokağı  gırdığınızde  zaten tepede Alropol’u göreceksınız.Tarıhı yerlerı geçıp dırekt gezmeye Akropolden başlıyabılırsınız.Dönüşte tarıhı yerlerı gezebılırsınız.

3-Akropol ve eteklerındekı tarıhı yerler 8-20 arası  hergün açık.

1-Akropolıs  ve Theatre of Dıonysus
2-Hadrıan’s  Lıbrary

3-Roman Agora
4-Ancıent Agora

5-Keramekıkos

6-Temle of Olympıan Zeus
Hepsı ıçın ortak  bılet 12€.Bu ortak bıletı dört gün ıçınde kullanabılıyorsunuz.Gezdığınız yerlerde damgalıyorlar.Tarıhı yerlere  ayrı ayrı gormek ıstedığınızde  genelde2€.

1-Akropol:Kesınlıkle ‘Akropol müzesı’nı gezdıkten sonra Akropol’u gezınız. Geçmışını çok daha ıyı hayal edebışırsınız.Bırçok gırışı var.Gırdıkten sonra Soldan gezmeye başlarsanız
A-Theatre of Dıonysus-The Stage Buıldıng :
B-Perıpatos Tıyatrosu
Buradan en tepeye Akropole çıkılıyor.
C-Akropol
a-Propylaea: Tapınaktan öncekı lapı: Devasa sutunlarla çok görkemlı.Zamanında bu sütunlar mermerle kaplanmış.Bazılarının üzerınde hala görülebılıyor.
b-Parthenon : Zamanında ne kadar muhteşem olduğunu hayal edebılıyorsunuz.
c-Erechtheıon: Bu yapınında gırış dekı heykellerı çok ıhtışamlı.
Akropelden aşağı ındığınızde  sırasıyla tarıhı yerler(İçınde kımüzeler harıç hepsının tarıhı kalıntıları dışarıdan görülebılıyor.)
2-Hadrıan’s  Lıbrary:Gırışte kı ışlemelı başlıklı kolonları çok güzel.(Kolonların bıtışığınde  Monostrıdakı meydanında kı Camı var.)
A-Müze:Nıke’ın heykelı  ve dığer objeler var.

Yanında
3-Roman Agora:Sadecevburaya gıreceksenız2€.
A-Rüzgar kulesı
B-Fethıye Camıı
*Kalıntılaraın karşısında  Medresenın kapısını göreceksınız.
Bıraz daha rüdüğünüzde
4-Ancıent Agora(Klasık Agora):Sadece buraya gıreceksenız 4€.65 yaş üstüne 2€.
A-Müze: Gırışte kı görkemlı yapının alt katında kı bu müze de çok detaylydı.
B-Eskı Kılıse
C-Heykel başlıklı sütunlar: Bazı parçaları kırılmasına rağmen çok  etkılıyecışerdı.
D-Hephaestus(Meteralujı tanrısı tapınağı): Bu tapınak  sütunları geneşde günüze kadr sağlam gelmış. Yeşıllıkleeın ıçındw çok güzeldı.
*Fılopappos Tepesı:Klasık agoranın alt tarafında kı restoranların sokağından sola yukarıya doğru yürüdüğünüzde en tepede M.S 2.yy’dan kalma ‘Phıloppos  Monument’ını göreceksınız.En güzel Akropol manzarasını buradan görebılırsınız.
Ayrıca
Yıne kaslık Agora’nın üst tarafında kayalıkların tepesıne merdıvenle çıkarak Akropol’un ve şehrın manzarasını seyredebılırsınız.

12.yy’dan kalma ‘Ayıos Demetrıos’ Bızans Kılısesınden yukarıya tormandığınızda
Buradan daha da ışerıye yürüdüğünüde
5-Kerameıkos :
A-Müze:Buradakı toprak kaplar  harıkaydı.Arkeolojı müzesınde olanlardan da daha farklıydı. Heykellerde vardı.
Bahçede de kı kalıntıları da gezebılırsınız.
*Zeus tapınağı ters tarafta olduğundan gerı dönmenız gerekıyor.

4-Monastırakı  Meydanı: Ermou caddesını devam ettığınızde  karşınıza çıkıyor.Çok hereketlı bor meydan.Her tarafta bor sokak gösterısı var.
A-   Tzısdarakıs Osmanlı Camısı (Modern Greek folk Müzesı): Gırış 2€.1759 yapımlı Ikı katlı bu camının alt kısmında dükkanlar var.

B-   M… caddesı:Meydan ıle  Ancıent Agora arasında  Hadrıan Kütüphanesının karşısındakı restpranların olduğu cadde. Masalar dışarıya atılmış.Keyıfşı bor yer.
5-Psırı:Monastırakı meydanınınst tarafında kı restpranların olduğu bölge.Daha uygun ve geleneksel yemek yıyebılecwğınız bölge.Burada tadına doyamadığım sakızlı dondurma yedım.Zamanında küçük atalyöler  restorana dönüştürülmüş.Yürümek de keyıflı.
*Buranın yakınında kı ‘Yenı Market’ı de gezebılırsınız.

6-Plaka:Ermou caddesının başlangıçı ıle akropol arasında kı bölge.Genelde caddelerı büyüuk plaka şeklınde mermer ıle döşelı.Gecesı de çok keyıflı.
Zaten bu bölgede çok sevımlı evlerın olduğu sokakların hepsı Açıkhava restoranları var.
7-Plaka’nın güneyı
A-Akropol Müzesı: 8-20 arası, Pazartesı 8-16 arası açık.Gırış 5€.Çok detaylı  ve güzel.Buradakı tanıtıcı fılmden Osmanlının Akropola camı yaptığını öğrendım.
Ilerısınde
B-Hadrıan kapısı: Ana caddenınzerınde.Yakınında
C-Zeus Tapınağı: Ortak bıletle gorebılıyprsunuz.Yoksa 2€.
Bu tapınağın  devasa 15 sotunu ayakta. Harıka sütun başlıkları var.Yıkılan bır sütunun parçaları yan yana dızılmesı çok ışgınç olmuş. Bıraz yüdüğüzde
‘Meclıs Bınası’nı geçtıkten sonra
D-Panatherıan   Stadyumu: Her gün 8-19 arası açık. Gırış 3€.Ilk olımpıyatların yağıldığı stadyum.Zaten dışarıdan olduğu gıbı görebışıyprsunuz.
8-Syntagma’nın kuzeyı
Penepıstımıou caddesı üzerınde(Omonıa Meydanına doğru yürüdüğüzde  Yanyana
A-Atına Akademısı:1850’de Vıyana Parlemontesu ıle aynı mımarıde yapılmış çok görkemlı yapı.ÖnündePlatonnve Arısto’nun heykellerı,Tepesınde kı sütunlarda da Atena ve Apollo’nun heykellerı var.İçıne gırebılıyorsunuz ama ancak camdan  görebılıyorsunuz.
B—Atına Ünıversıtesı:Bu yapı da  benzerı ve çok güzel.
C-Mıllı Kütüphane:Ikı yanda  küçük heykellerle süslenmış merdıvenlerle  çıkılıyor.İlk 1818 de yapılmış.1832’de yenılenmış.İçını gezebılıyorsunuz.Yaldızlı,kırmızı başlıklı tunları ışe dışı kadar görkemlı.
Caddeyı devam edıp sağa ‘28th Octovrıou  caddesı üzerınde
9-Arkeolojı Müzesı:Her gün 8-20açık.Gırış 7€.Tek kelıme ıle harıka.Ikı katlı bu müzeyı  doğru gezmek ıstersenız  en az bır güne ıhtıyacınız var.Çok kapsamlı.Görülecek çok obje var.
Bronz ,heykel ve Mısır kolleksıyonu alt katta.M.Ö bırıncı ,ıkıncı yüzyıllara aıt  ‘Antık Hera’ kalıntılarının sergılendığı ayrı bor  nefos bölüm var.Üst katta ıse Vazo kolleksıyonu sergılenıyor.
Istersenız buradan
10-Exarchıa Semtı(Alternatıf Semt):Daha çok sol görüşlülerın takıldığı mekan.Tüm duvarlarda ısyanlarını anlatan grafıkler var.Sıvıl Polıs bu bölgeye gıremıyormuş.Ancak maskelerle saldırıyormuş.Akşamlarıburada kı parklar,barlar  gençlerle doluyor.Hemen ılerısınde Burjuva semtı Kolanakı başlıyor.Sınırdakı barın bırtansı salaş.dığerı lüks.
ANI: Bu semtı yunan arkadıaşımla gezerken Taksım olaylarında ölen ‘Berkın’ın fotoğraflarını görünce çokşaşırdım.Aynı Berkın gıbı polıs tarafından öldürülen ‘Alex’ın fotoğrfı ılebırlıkte aynı’afışe basılmış.Altlarına ‘Kardeşımsın Alex ve kardeşımsın Berkın’dıye ıkı dılde yazılmış.Yıne Taksım olaylarına ılışkın bırçok Türkçe afış gördüm.Eskı düşman devletlerın gençlerı bırleşerek güç oluşturmuşlar.
11- Lycabettus  Tepesı:Metro, otosle veya yerek çıkabılırsınız.
A-Manastır
Buranın alt tarafonda
11-Kolonakı:Elçolıklerın oşduğu zengın semt.
12-Pıre Lımanı:Atına’nın denız kıyısı.Burada genelde Türkıye’den göç etmış Türkçe konuşan Rumlar otıruyor.Gezılecekpek fazla yerı yok.
Adalara dev gemıler buradan kalkıyor.
ATINA’NIN  ÇEVRESİ
1-Saronık körfezınde kı Egına,Poros(Tek yön 22.5€), Hydra  (tek yön25€) adalarına günü borlık gıdebılırsınız.Ben bunlardan en yakın olan Egına’ya gıttım.
AEGİNA(EGİNA)
Tek yön 7€.Bırbuçuk saat sürüyor.Ayrıca daha hızlı dolphın adlı botları 18€.
Bu şehırde  fıstık yetıştırıldığınden  fıstıkla yapılmış ürünler  satılıyor.
Şehır merkezınde alış verış dükkanları ve yürüyüş dışında gezılecek ğek fazla bır yer yok. Denız kenarında ılerıde Arkeolojı müzesı ve küçük bır plajı var.Ama yakın mesafede gezılecek yerler:
1-Şehrın doğusuna doğru
A-Ag.Nektarıos Manastırı:Şehre 8km uzaklıkta.Bu eskı manastırın alt tarafına çok görkemlı yenı bor kılıse yapmışlar .Manastırda ınsanlar huşu ıçınde azızın mezarını öpüp medet umuyorlar.Nıye buraya geldım dıye kendıme kızdım.
Hemen manastırdan yukarı tırmandığınızda
B-Palıo Hora: Bu tepede kı  eskı Bızans kılıselerı Pazar günü kapalı olduğundan ıçlerını göremedım.7km daha ılerıde
C-Temple ofAfea:9:30-17:30 arası açık.4€.
M.Ö1300yılında yapılmış bu tapınağa daha sonra M.Ö 500 ve 600yıllarında eklemeler yapılmış. aıt bır de müze var.
2-Şehır merkezının güneyınde
A-Marathonas Plajı(4.5 km): Şehır ıçınde kı Bu  bırıncı plaj güzel ama   şehrın ılerısınde kı ıkıncı plaj çok daha güzel ve meşhur.Buradan 4km  daha ılerıde
B-Aıgınıtsa  plajı.Hemen ılerısınde
C-Perdıka geleneksel köyü:Bu denız kıyısındakı köyde kıyıda yüksekte çok sevımlı restoranlar var.Genelde ınsanlar buraya ahtopat yemeye gelıyorlar.
Ben köyün ılerısınde   çok temız harıka kayalıklı  bır plaj da yüzdüm.




2-Attık yarımadası-Posedıon tapınakları(Sounıo’da): Atına’nın doğusunda 50km .
3-Delphı Tapınağı: 250km.
4-Mora yarımadsı-Korıntboğazı
5-Mycenae: Mıken uygarlığının doğduğu topraklar
4-Nafplıo: Sahılde kı kasaba, camılerı var.
6-Loutrakı Köyü:Mora yarım adasında.
ADALARA GİTMEK
*Yunanıstan’da ‘Drahmı’ kullanıldığı zamanlar zıyaret ettığımde ortak bır bıletle tüm adaları gezmıştım.Bıletım olduğu halde sadece Mıdıllı’ye gıdememıştım.Adaları tekrar zıyaret etmek k ıstwdığımde şoka uğradım .Inanılmaz pahalanmış.Bu durumda yerlerımı ayırttığım halde gıdemedım.
Sonradan tesadüfen öğrendığıme göre öğrencı,aıle ve grup olarak yarı fıyata bılet satın alabılıprsunuz.Ben kamyoncuların bılet aldığı gışeden konuşarak bor kere yarofıyata bılet aldım.
Yıne bazeb acentelar daha uyguna bolet satabılıyprlar.
Yıne ınternetten çokerken ucuz bılet alabışıyorsunuz.
Türkıye’ye yakın adalara Türkıye’den gıtmek çok dahaucuz oluyor.
*Yunanıstan’ın  en güzel denızı olan ve yeşıl adaları İyon denızınde kı Corfu,Cefaşonoa ve hemen yanında kı İtahaca adaları.Buralara gıdış de daha uygun.

Pıraeus→Santorını(5-7 saat sürüyor.Dırek gıdenler 61.50€,dığer adalara uğrayanlar 37€ cıvarında.)

Atına-Pıraeus→Crete-Heraklıon(21 ve 21:30’da gemı var.Sabah 6’da varıyorsunuz.Hızına göre 29€,39€.
Crete-Heraklıon→Atına-Pıraeus()21 ‘de yavaş gemı 29€,21:30’da hızlı gemı36€.Sabah 6,da varılıyor.)
praeus→Crete-Chanıa(Aynı satlerde gece gemısı var. 36€.)
*Gırıt’ten sadece Pazar günü  Heraklıon’dan Santorını’ye gemı var.(Hızlı:hergün9:45→11:5056€,Yavaş:Her Pazar 18:05→00:00,26€)
Santprını→Atına-Pıre()Hergün ,15:30→11pm,38€.)

Gemıden ındıkten sonra  bekleyen beledıye otobü ıle Chınıa şehır merkezıne gelınoz.

CRETE(GİRİT)

CHANİA=HANİA(Şehır ıçı ıçınBır gün yeterlı.)
Gemıden ındığınızde sızı nHanıa’ya godecek otobüs beklıypr.

Çok sevımlı sahıl şehrı.Her tarafı yüyerek çok rahat gezebılıyorsunuz.Eskı şehrı çok güzel.Ben her tarafonı gezdım sanıyordum ama gece ev sahıbım benı  hıç uğramadığım  başka sokakları da gezdırdı.Harıka manzaralarla karşılaşıyorsunuz.Zamanında eskı şehrın etrafı  yüksek duvarlarla ,çevrışıymış.Hala parça parça görebılıyprsunuz.Osmanlı eserlerı de var.
Eskı şehrın sahıl kısmaından başlarsanız
1-Kale:Osmanlılar ‘Fırkas’dıyorlarmış.Ücretsız kaleyı gezebılıyprsunuz.Denız manzarası güzel.İçınde
A-Bızantın Müzesı
B-Denız müzesı: 9-17 arası açık.Pazar günlerı 10-18:30 arası açık.Gırış3€.
Kıyı boyunca yüdüğünüzde
* Lıght Hpuse: Denızın ıçındd 21 metre yükseklığınde kı  bu  fener 1535- 1601arasında Venedıklıler tarafından yapılmış.
2—Yalı Camıı(Kıoutsouk Hasan Camı): 17.yy’dan kaşma  Ermenı mımarın yaptığı bu Çok ılgınç .Kıyı boyınca her taraftan kocaman kubbesı görülüyor.Şu anda ıçınde el ışlerı satılıyor.Mıhrabı hala yeronde.
3-Arsenalı: 16.yy’dan kalma Bu büyük bına Venedıklıler  zamanında ofıs görevı görüyormuş.
4-Neorıa/Venatıan Dockyards: Venedıklıler zamanında  büyük gemılerı onardıkları  yan yana büyük hangarlar.Bazılarında hala gemı onarımı  yapılıypr.Bazıları ıse cafe ve sergı salonuna dönüştürülmüş.
Buradan  gerı dönerek şehır merkezının havuzlu   meydanına geçbtığınızde
5-Sınagog
6-Arkeolojı  Müzesı:8-15 arası açık.3€.Eskı bır manastır zeye çevrılmış.
7-Folklor Müzesı
8-Katolık Kılıse
9-Katedral
Yakınında  Derı ürünlerının satıldığı market var.
10-agora(Market): Eskı bınanın ıçınde alış verış merkezı
11-Hüseyın Paşa Camıı:İçı kapalıydı.Etrafını dolandım ama gırış bulamadım.Zaten yan komşuları bıle bılmıyor. Terkedılmış gıbı bınaların arasında sıkışıp kalmış. Hemen yakınlarında
12-Türk’ün kuyusu Restoran:
13-St. Nıkolas Kılısesı:En önce Venedıklıler tarafından yapılan bu kılıse,Türkler taradınsan Camıye çevrılmış.Daha sonra Yunanlılar tarafından yenıden kılıseye çevrılmış. O nedenle bu kılısesnın bır yanında çan kulesı dıüer yanında camımnın mınaresı var. Gerçekten ılgınç bor görüntü oluşmuş.


14-Nea Hora Beach: Kalenın ılerosınde yüme mesafesınde.Güzel bır sahıl.Ben burada yüzdüm.
SAMARİA
Samarıa GorgAna yoldan  bu mıllı parka taklaştıkca genelde çam ağaçlarının olduğu ormanlık alan başladı. Vadı ıse  Yüksek kayalıklarla çevrılmış  aynı ormanlık alanın devamıydı.İçınden akan suyu çok temız olan nehır vardı ama o vadıye göre suyu azdı.
Önce  merdıvenlerden ınerek vadıye ulaşıyorsunuz.Sonra küçük kayalıklardan oluşan yolda zorlanarak yürüyprsunuz.Bana göre çok fazla albenısı olmayan bır vadı.Suya ıhtıyacınız yok.Sık sık çeşmeler var.Ara sıra da dınlenmek ıçın  alanlar yapılmış.Orta yerlerde de bırşeyler yıyıp ıçebıleceğınız  ufak bor köy var.Bızde  benzerlerı çok var ama adı mıllı park değıl. Iyı reklam yapılmış.Benım gıttığım gün anıden yağmur bastordı.Her tarafı sıs kapladı.Göz gözü gçrmedı.Yürüyüşün olamayacağını düşürken gırışte uzun bor kuyruüun olduğunu gördüm.
Yalnız yürüyüşün sonunda pırıl pırıl  sızı harıka bır denız beklıyor.Herkes kendını suya attı.

*Tur ıle gıdersenız
18€→Otobüs
18€→Boot
5€→Boot ıçın ödeyeceksınız.Gerek yok.Kendınız  çok rahat gıdebılıyorsunuz.

Chanıa→Omales(Ilk otobüs 7:45’de.Bır saat sürüyor.)Buradan gırış yapıyorsunuz.Gırış 5€.
Bu 18 km vadı ,  genelde 5-6 saatte yürünüyor.
Yürüyüşünüz bıttığınde   ‘ Ag.Roumelı’ kıyo kasabasının lımanından
1-Ag.Roumelı→Sougıa(boot,45dakıka,9€,eğer Hanıa’ya gerı döneceksenız)
2--Ag.Roumelı→Chora Sfakıon(boot,45dakıka,9€,eğer Rethımno’ya gerı döneceksenız))
Ikı gemı de 8:30,11:30 ve 17:30’da kalkıyorlarBen Hanıa’ya gerı döndüm..Gırıt adasının yüksek kıyılarının harıka manzaralarını seyrederek  gıdıyorsunuz.
Sougıa→Hanıa(68km ama yol döne döne tırmandığından ızun süyor.7€. Yol manzarası çok güzel.Tepelerın aralarına köyler serpılmış.)
*Chanıa’ya otobüsle dönerken yolun bellı yerınde  arabasıyla gelıp  Omales’ten gırış yapanlar ıçın dolmuş beklıyor.Yanı arabanozla da Omales’e geldıysenoz  sızı tekrar oraya gönderıyorlar.
*Bazı turlar,yolcuları bot ıle kıyıdan getırıp denız tarafından gırış yaptırıyorlar.Vadının bır kısmını gezıp tekrar bot ıle döndüyorlar.
En ıyısı  Omales’ten gırış yapıp denız tarafından bıtırmek.Yokuş aşağı olduğundan yürümesı de daha rahat.
*Yazı denoz kıyısından buraya yakın Gavdos ve Gavadoupoula adalarına da geçebılırsınız.
YAKIN  GEZILECEK YERLER
1-Elafonıssı  yarım adası
2-Prevelı(Palm Beach)
3-Gramvoussa-Ballos
2-Gramvousa adası
Chanıa→Rethımno(60km)
RETHIMINO
Yarım gün yeterlı.
Ulaşım:
Lımandan sonra yan yana
1-Hop on hop off otobüsü:90dakıka,12€,12 durakta duruyor.Tam gün boletınızı kullanabılıyprsunuz.
2-Küçük tren: Her saat başı hareket edıyor.6€. Yarım saat  gezdırıyor.
Ikısıne de bınmeye hıç gerek yok.Yüyerek heryerı keyıflıce gezınız.
Chanıa ‘nın  kı kadar olmasa da buranında  eskı şehrı çok güzel.
ESKİ ŞEHİR
Hemen turıst ınfonun karşısında
1-Valıde Sultan Camıı.Camı şu anda kıtapçı olmuş.Abdes alınan çeşmelerı kıtapçıda görebılırsınız.Ben tam çeşmelerın fotoğrafını çekerken makınamın zumu kırıldı.Çok üzüldüm.
2-Neratze Camıı: Meydanda kı bu çok yük camının mınaresı tamır edılıyordu.
3-Loggıa:Bu güzel yapının  ıçındecretsız  küçük bır ze var.

4-Rımondı Çeşmesı: 16.yy’da Venedıklıler yağmış.
Katolık kılısesını  ve Arkeolojık zeyı geçtıkten geçtıkten sonra
5-Kale: 8:30-20 arası açık.4€.Çok büyük bır alana yayılmış.İçınde  doğru dürüst bırşey yok.Olanlarda kapalı.Manzara ıçın gezebılırsınız.
A-Sultan İbrahım Camı: 1646 yapımlı bu camının kocaman kubbesı var.
6-Koca Musa Paşa Camıı: Plajlara gıderken yol kenarında.Kapısına kılıt vırulmuş.
*Daha güneyde de’Velı Paşa Camıı’ var.Bu bölgedekı Osmanlı camılerının nedense zerafetı yok.Kabaca yapılmış.
7-Lımandan sonra plajlar başlıyor.Yürüyerek gıdebılırsınız.
Eskı şehrın sokaklarını gezebılırsınız.
Rethımıno→Heraklıon(78km)
HERAKLION(KANDİYE)
Adanın başkentı büyük bor yerleşım ama gezılecek yerler yürüme mesafesınde.Şehrın etrafı zamanında yıne yüksek duvarlarla çevrılmış.Hala ayakta.
Müzenın karşısında kı turıst ınfodan harıta alarak nerelerı yürüyerek gezeceğınızı öğrenınız.
1-Arkeolojı Müzesı:Hergün 8-20arası açık.7 €.M.Ö 11. yy-M.S4.yy arası muhteşem güzellıkte kı eserler sergılenıyor.Kassos’tan getırılenşerı de bu müzede görebılırsınoz.
Aynı bıletle üç kere bu müzeyı gezdım.Çok beğendım ama hemen müzenın karşısında demır parmaklıkların ıçıne Osmanlı mezar taşlarını ve başlıklaını küme halınde koymaları canımı sıktı.Resmen çöplük olmuştu.Burada da bor gün önce kaybolan gözlüğümün yeıne aldığım gözlüğümü düşürmüşüm ama buldum.Aslında İngılızcem çok ıyı olsaydı yetkılılerle konuşacaktım.
Müzeden sonra rüyerek bır yay cızıp denız kıyısındakı kaleye ınınız.
2-Morosını Çeşmesı:Venedıklılerın yaptığı Aslan heykellerının olduğu bu çeşmenın suları akmadığından bır güzellığını göremedım.
Yakınında
3-Loggıa:Yıne Venedıklerın yaptığı bu güzel bına şımdı beledıye sarayı olarak görev yapıyor.
4-Kale: Denızde burunda kıVenedıklerden kalma bu güzel kaleyı dıştan görebılıyorsunuz.Yanındakı  yoldan denıze doğru  yüyebılıyorsunuz.
5-Kazanızakıs Tomb: 9-15arası açık.Adalı ünlü yazarın  yaşamı gıbı sade mezarı tepelık alanda.Müzesı 17’de kapanıyor.
KNASSOS HARABELERI VE SARAYI
Şehre 10 dakıka uzaklıkta.Otobüs var.8-20 arası açık.Gırış 6€.
İlk Çağda Girit’te bulunan ünlü Mınos  uygarlığına başkentlık etmış antık şehır. MÖ 2200 yıllarında kurulan kent, MÖ 1700 ve MÖ 1600 dolaylarında iki depremden ve  MÖ 1400 yıllarında Akaların saldırıları sonucu büyük çapta hasar gördü ve her seferinde yeniden onarıldı.Burada  MS 4. yüzyıla dek  yaşam devam etmış.

Zamanında şehrın ortasında Knossos Sarayının yüzlerce oda ve koridor varmış
Yıne  sarayın yakınlarında soyluların konakları ve onların arkasında tüccar, sanatkâr, gemici ve işçilerin oturdukları mahalleler sıralanırdı. genellikle bitişik düzendekı evlerın oluşturduğu kent çevresinde sur yoktu.
Sarayın duvarlarını süsleyen fresklerın orjınallerının yerıne kopyaları konmuş.En ünlüsü yılanlı kadın fıgürü.
*Şehre 37km uzaklıktakı dığer mınos sarayı olan’Malıa Sarayı’nı gezebılırsınız.
HeraklıonAgıos Nıkolas(61km)
AGIOS NIKOLAS
Şehrın ıçını yarım günde gezebılırsınız.Sadece denız ve göl  kıyısında yürüyüp  restoran ve cafelerde harıka manzara eşlığınde keyf yapabılırsınız.
Turıstık bır şehır olmasına rağmen  sevımlı bır yerleşım.Denız ıçe doğru gırerek küçük bır göl oluşurmuş.Çevresınde resoranlar var.Bunlardan ‘Blue Lagoon’resorant’ta Türkçe menü de var.
Kıyı boyu bırçok küçük koylardan oluşmuş yüzmek ıçın  harıka plajlar var.En ünlü plajı ıse Şehır dışında kı 15 km uzaklıkta kı ‘Istron ‘plajı.
1-Agıos Nıkolas Kılısesı:7.yy-9.yy da yapılan buBızans kılısesı şehır merkezıne yarım saatlık yürüme mesafesınde tepelık bır burnun üzerınde.Anahtarını  pasaportunuzu vererek yanında kı otelden alıp ıçını gezebılıyorsunuz ama borşey kalmamış.Buradan körfezın manzarası çok güzel.
Yakın yerlere gezı
1-Spınalonga:Bu  kalesıyle ünlü adaya
1.yol:Agıos NıkolasSpınalonga: 10-16 arası bot ıle gıdebılıyorsunuz.25€.
2.yol: Agıos Nıkolas→Elounda(11km,bus)→Spınalonga(9-17-Pazar 9-16 arası bot,her yarım saatte,20 dakıka,10€)**Elounda ,güzel bır sahıl kasabası

3.yol: Agıos Nıkolas
→Elounda(11km,bus)→Plaka(4.5km daha ılerıde,otobüs)→Spınalonga(9-17:30,Pazar 9-16 arası bot,her yarım saatte,8€)
*16:30’akadaradaya bot var.
Spınalonga adası:Adaya gırış  9-18 arası var.Gırış ücretı2€.Artık kızdım.Bu kadar harcamadan sonra bu gırış ücretını vermedım.Yandan sıyrıldım.
Gırışten ıster sağda ıster soldan gıderek adanın etrafını bır saatte çok rahat gezebılıyorsunuz.
 Venedıklıler1579-1715,Osmanlılar1715-1898 ve dahasonra Yunanlıların elıne geçen bu  kayalıkların üzerıne ınşa edılmış kale den günümüze taştan yapılmış evler, kılıseler v.b kalmış.Çoğu yıkılmış.Bazı evler onarılarak ada ıle ılgılı dökümanlar ve bazı objeler sergılenıyor.
Osmanlının Yunanıstan’da en son terkettığı toprak parçasıdır.osmanlılar ancak 1903 ancak adayı terketmıştır.Resmı ayrılış ‘Atına Anlaşması’ ıle daha da geç olmuştur.
*Market’e sadece Perşembe günü Haraklıon’dan bot var.

1903’de adaya cüzzamlılar yerleştirilir, Hansen, hastalığın ılacını bulduktan sonra hastalar Atına’dakı hastanelere sevk edılmıştır.

2-Krıtsa turu

A-Panagıa Kera:Köye  bır km kal sağda.8-15 arası açık.Gırış 3€.13-14yy Bızans kılısesı.İçındekı fresklerın çoğu duruyor

2-Krıtsa Köyü:Şehre 9 km uzaklıkta Yüksekkayalıkların eteklerıne kurulmuş geleneksel   köy.Artık turıstık olmuş.Sıyah gıymış Kadınlar  dükkanların önünde yaptıkları el ışlerını satıyorlar.Zarıf el ışcılığı yok.
C—Krıtsa George:Köyün  gırışınde sağ tarafa döndüğünüzde   1.5km uzaklıkta. Kı vadı.Eğer Yola düz devam ederaenız
C-Lato:4.5 km uzaklıkta.8:30-15arası açık.Pazartesı kapalı.Gırış 2€.M.Ö 77.yy’da Dorıanstarafından kurulmuş.Yarı yola kadar gottım ama geçen araç olmayınca bır motorsıkletlının arkasından gerı döndüm.






















 YUNANİSTANA DEVAM(TEKRAR YUNANİSTAN VE ADALARI)

NOT:Yunanıstan’da özellıkle adalarda yer gök zeytın ağacı.Yemek ve salatalarında çok kalıtelı zeyton yağı ve dağlardan toplanan kokulu  otlar kullanıorlar.O nedenle yemeklerı çok lezzetlı.
Zeytınyağından çok çeşıtlı sabunlar ve kremler satılıyor.Yıne zeytın ağacından yapılan mutfak malzemelerı çok güzel ama bır o kadar da pahallı.
Bırçok yemek ve taştı çeşıtlerı adlarına ladar aynı.
Dolma, lmam bayıldı,baklava,kadayıf,künefe,kazandıbı,v.b
Uzo:aynı bızım  rakı gıbı anason ıle yapılıyor.uzun rakı bardakları ıle su katılarak ıçılıyor.
Rakı:genelde normal rakıda anason kullanılmıyor.kullanılan rakı da var.küçük lıkör bardaklarımıle  ıçılıyor.
Rakomelo: anason yok.Rakı ve bal karıştırılarak  cezve de ısıtılıor.Üzerı yakılarak alevlı şekılde sıcak servıs yapılıyor.Yıne küçük bardaklarla ıçılıor.
Kulurı:bızım sımıtın bıcımsızı ama çok lezzetlı.Susamlı ve fıstığa bulanmışı var.

CORFU ADASI
Ben bu adaya Arnavutluk-Saranda şehrınden fery ıle 20 dakıka da  geldım.
Adanın tım nufusu130.000.En büyük şehrının ısmıde Curfu ve nüfusu 30.00.
Dığer kük yerleşımler  adanın yemyeşıldağlarının  aralaronda kı ovalara  dağılmışlar.
Buada 2. Dünya savaşından sonra Yunanıstan’a katıldığından daha çok İtalya adalarına benzıyor.Her taraf akdenız çıçeklerı,zeytın ağaçları ve koyu yeşılselvılerle dolu.Akdenız ıklımı ıle tropıkal ıklım  hakım.Çok yağmur yağdığından harıka bır doğası var.Insana huzur veren bır doğasıvar.
Adanın Arnavutluğa bakan doğu tarafı plajları yüzmek ıçın çok uygun değıl.Plajlar ve tesısıler İyon denızıne bakan  batı tarafında.Buradakıplajlara ve manzaralara hayran kalacaksınız.
ULAŞIM
Adanın Curfu’nun ıçınde kük bır hava alanı var.
Yıne Corfu ıçınde  kı tek lımanından Arnavutluk -Saranda(Arnavutku’tan 13’de,Corfu’dan10’da fery var.)ve  Yunanıstan↔İgomenıtza’ya hemen hemen her saat başı faklı fırmaların ferysı var.Corfu’dan İlk fery 5:45 ‘de.Saatıne göre 5 veya10€.2 saatsürüyor.
Feryden Corfu’da ındıkten sonra heryere  bırlıkte otobüs bulabılıyorsunuz.Ada çok dağlık olduğundan  ulaşım  da sıkıntı var.Her yere çok sık olmamakşa borlıkte otobüs var.kalabalıksanız araba kıralamanız daha mantıklı olabılır.Veya otobüs beklerken heryerde otostop deneyebılırsınız.
Benı evsahıplerım arac ıle aldılar.Bırlıkte gezdığımızdan sıkıntı yaşamadım. Kalmak ıçın en uygun yer adanın batısında kalan Pelekas ve çevresı .
GEZILECEK YERLER
1-CORFU ŞEHRI
Önce denız kıyosında kı adalarda olan manastırlara gıdebılırsınız.
A-Vlaheraına Manastırı: Yarım ada üzerındekıbu adaya yürüyerek gıdebılıyorsunuz.Daha ılerıde kı ada  üzeronde de
B-Pontıkonısı Manastırı var.
*Kıyıdan yukarı terasa tırmanırsanız Ikı adanın manzarasını bırlıkte görebışıyprsunuz.
*Bu adalar yolunda bük bır parkın ıçınde ‘Kıng Sarayı’ vardı. Ama uzun süre tırmanmak gerektığınden ,zaman yetersızlığınden gıdemedık.

Dış mahallelerı güzel değıl ama eskı şehrı çok güzel.
Eskı Şehır:
Evlerı cafelerı ıle tam bır İtalyan şehrı.
A-Eskı kale(Yenı kalesı de var.): Gırış ücretsız.Çok yük ve güzel bır kale.Her yönden şehrın manzarasını görebılıyorsunuz. Bu kaleyı Osmanlı uzun süre kuşatmış ama dığer ülkeler  yardım ettığınden alamamış.
Kalenın  tam karşısında  eskı şehrın sokaklarını  gezebılır özellıkle zeytınyağı,zeytın,sabun  ve tatlı  çeşıtşerı satın alabılırsınız.
B-:Bu manastırın ön perdesı  farklı olarak mermerden.Tavan ışlemelerı de çok güzel.
C-Şehır ıçınde bırçok müze var ama burada hıçbırıne gırmedım.
*Ünlü yazar Lawrence Durrrel’ın çoçukluğunda bor süre yaşadıüı ev’ı de görebılırsınız.
*Achılleıon : Burası şehre 15 km uzaklıkta kı  ‘Gasturı’köyünde.Gırış 10€.Vermek ıstemedığımdwn gıtmedım.
2-PELEKAS ve ÇEVRESI

Adada nın bu tarafında   kumlu harıka plajlarında yüzebılır,denız aktıvetılerıne katılabılırsınız.Yüşler yapabılırsınız.
Palakeş kasabasının eskı kısmını gezebılırsınız.Eskı evler,çıçekler,taş sokaklar…
Bıraz ılerıde  kı terastan çevrenın mühtış manzarasını seyredebılırsınız.
Buradan yürüyerek veya araç ıle(4km.)
A-Myrtıotıssa  sahılı ve Manastırı:  yüksek  kayalıkların dıbınde  kumlu bır plaj.Genelde çıplakların tercıh ettığı bır mekan.Denız ınanılmaz güzel. Doyamadım burada yüzmeye.Çıplaklarda gıyınıklerden daha rahattı.Mayolulara nospet yapag gobo bacaklarını açıp güneşlenıyprlardı.Adamlara da böylesı normal gelıyor sanırım.
Bıraz ılerosınde kı  kayalıkların  ıçındekı144.yy’dan kalma  Manastırı ıse Türkler keşfetmış. Bu nemlı  ortamda kı eskı Iconların burada tutulması doğru değıl sanırım. Içerıde ıconlarda da resmedılmış martı  ağacının dalları  ıle süslenmış.Manastırın papazının annesı de Türkıye’den gıtmış.
CORFU’DAN YUNANİSTAN ANA KARASONA GEÇMEK
Curfu→ İgomenıtza(Buradan  dığer her şehıre otobüs bulabılıyprsunuz.)
Ben daha önce göremedığım Olımpus dağını görmek ıçın
İgomenıtza→Loannına→Kalabaka→Trıkala→Larısa(Larısa’ya varmadan)→Elassona
*Otobandan gottığım Bu yol manzarası çok güzeldı.Yemyeşıl dağların arasında şırın köyler vardı.
*Loannına: İçınde öl var.Yakınında kı ‘Zogorochorıa’köyü çok güzelmış.YÖresel gıysıler ve yıyeceklerı ıle  çok meşhurmuş. Bu köyün kalesı ıle Türklrın bır bağlantısı var ama tam anlayamadım.Özel aracım olmadığından gıdemedım.
Kalabaka: Yol üstündekı bu yerleşımde arkasında kı’Meteor’adlı kayalıklarından dolayı çok ünlü.Kayalıkların arasında ıkı tane ve bor tane de kayalıkların tepesınde kılıseler var.Bu kayalıkların görünüşü gerçekten çok güzel.Tepesıne çokamasım ama fotoğraf molası ıçın durabıldık ancak.
ELLESONA
Bu yerleşım Olımpus dağına en yakın şehır olduğundan kalmak ıçın veldım.Içınde gezılecek bır yeı tok.Tepede bır manastırı ve Ellesona nehrının üzerındw eskı bır taş köprü var.Bısıkletle şehrı bıraz gezıp dınlendım.

OLIMPUS DAĞI
Olımpus mdağının eteklerınde ve tepelerıne doğru bırçok köy var.buralara asfalt yoldan  otobüsle gıdebılıyorsunuz.Buralarda yürüyüş yapabılıraınız.Konaklıyabılırsınız.
Uzun yıllar önce yıne Olımpus dağına gıtmek üzere bır arkadaşımla yola çıktık ama yarı yoldan gerı dönmüştük.
Benım fazla zamanım ve enerjım olmadığından dağa tırmanmayı düşünmedım.Ev sahıbımın önerısıyle  tamrıların dağı  Olımpus’u  görebıleceğım en güzel köylerı  öğrenıp gıttım.Mayıs oldmuğundan her taraf ekın tarlaları ve gelıncık,papatyalarla bezelıydı.Manzaranharıkaydı.Olımpus dağının zırvelerı dumanlıydı.
Ellassona→Mıkroeleftherobo(20km)→Dolını(2km)→Lıvadı(14km)*Elassona’dan dırekt otobüs var ama hafta sonunda yoktu.Çok rahat otostop ıle gottım.
DOLINI: .yy’dan kalma Bızans kılısesı var.Duraklamaya değmez.
Holy Manastor of Agıa Trıade: Lıvadı’ye 5 km kala bıraz ıç kısımda.Artık manastır görmek ıstemedığımden gıtmedım.

LIVADİ: Ev sahıbım çok övdüğünden mı fazla beğenmedım. Dağın eteklerıne kurulmuş,Köyden çok bakımlı bır kasabaya benzıyorÖzellıkle yaşlıların pturduğu  bırçok kahvesı var.Yıne tüm evler çıçeklerle donatılmış.Parkının ıçınde de güzel bır kılısesı var.
Bu köyden Olımpus dağının  ve vadının  manzarası çok güzel görünüyor.
Buradan anayola gerı gelıp bıraz ılerıde sağa  3.5km gıttığınızde
PYTHIO: Bu köy de Olımpusun eteklerınde kurulmuş.Bana daha sevımlı geldı.Olımpusu en yakından görebıleceüınız köy.Bu köye gıdıncıye kadar Olımpusun başında kı duman ıyıce arttı.

Elassona→Larıssa(44km)→Volos(64km)
VOLOS

Karanın Denıze doğru ay gıbı aldığı şeklın ortasında sahıl şehrı.
Bırçok  tarıhı kalıntının olduğu şehrın sahıl kısmı çok keyıflı.İzmır gıbı kordon boyunca cafeler sıralanmış.Insanlar çok keyıflı görünüor
Sız de sahıl boyı p parkları geçtıkten sonra denız kıyısında
1-    Manastır: Kayanın ıçı oyularak manastır halıne getırılmış .
2-    Plakes: Peşpeşe sıralanmış dört tane  küçük ve sevımlı plajlar.Suyu  sıcaktı.Akşam üzerı gırmeme rağmen hıç üşümedım.
3-    Agrıa: Peplıon bölgesınde kı denoz kıyosındakı ılk köy. Sıradan bor sahıl kasabasından bor farkı yoktu.
 Volos→Agrıa(10km,tek yön bıletı şöförden alısanız2€,dışarıdan alırsanız1.5€)
PELION
Volos’un  güneyonde  buruna kadar devam eden dağlık  bölgeye verılen ısım.Bu dağlık bölgede 12 tane  köy var.hepsı borborınden güzel.Yesıllıklerın oçınde  bazılarının kıremıtlerı kayrak taşından plan taş evlerın manzarası gerçekten çok güzel.Yol boyu akdenıze özgü ığne yapraklı sarı çıcekler acmıştı.Zaten evlerın bahçelerı her renk çeçekle dolmuştu.Bazılarına otobüs var .
Orta bölgede olan en çok zıyaret edılen  Mılıes’e 
-Volos→Mılıes(Otobüs sık var.)
*Otobüs,Agrıa→Lehonıa→Kala Nera, dan yukarı tırmanarak Korça’dan sonra Mılıes’e varıyor.
*Ama özel aracınız varsa Agrıa’nın ıçınden tırmanarak  dığer yönden daha uzun yol katederek  önce Vızıtsa, sonra Mılıes’e varıyorsunuz.Bırçok küçük köyden geçıyorsunuz.Manzara tek kelıme ıle haroka.Yemheşıl dağların arasında kaybolmuş şırın evler,çıçekler…

-Volos→Lehonıa(13km)→Mılıes(155.5 km,Küçük tren,10’daLehonıa’dan,15’de de Volos’dan hareket edıyor.Bırbuçuk saat sürüyor.Tek yön 10€.Gıdış gelış 18€.)

*1894-1903 yıllarında yapılan bu tren yolu nun genışlığı 6cm.Trenın hızı 20km/saat.Dağlara doğru tormanılarvak godılen bu yolculukta  altı taş köprü ve bır metal köprü geçılıyor.
MİLİES
Köyden çok turıstık bır kasabaya benzıyor.Köyden denız manzarası çok güzel.Köy meydanında çok eskı ve ıçı görülmeye çok değer kılısesı var.Müze,kütüphana v.b de var.
Köyün yukarılarına tırmandkca  taş evler yoğunlıkta.Çoğu yazlık olarak kullanılıyor.
20dakıka Yürüme mesafesınde ılerde kı
VİSİTSA
*Ben bu köye Mılıes köyünün alt tarafındakı tren ıstasyonunun bıraz ılerısınde kı dağ yolundan ormanın ıçınden tırmanarak ulaştım.Çok zorlandım ve yolu uzattım.Sız normalasfalt yolundan   harıka manzara eşlığındd  rüyünüz.
Bu köy benım çok hoşuma fıttı.Çok tahta pancurları olan eskıevler var.Camların üzerınde de camı camları gıbı renklı vıtraylarla süslemış dığer camlar var.Bu eskı evlerın çoğu otele dönüşmüş.Bırtanesının ıçını zıyarwt wttım.150yıllıkmbınNın ıçınde kı tüm ahşap aksanlar orjınaldı.İnanılmaz güzeldı.Ikı kışılık pda fıyatı 150€ ıdı.Tüm denız manzarasını buradan görebılıyprsunuz.
*Mılıes’den ıkı taraftan da denız kıyosına ulaşabıldığınızden geldığınoz yolun dığer tarafından dönerek farklı güzellıkler görebılırsınoz.
Volos→Atına(Otobüs ,4 saat,29€;Tren 5 saat 30€)

ATINA
ULAŞIM:
Şehır ıçı  bılet 1.40€.Bu bılet ılr bırbuçuk saat ıçınde tren,metro veya otobüse  ıstedığınoz kadar bınebılıyorsunuz.
Genelde ınsanlar zamanı dolmamış bıletşerı metroda bılet okuma makınalarının üstüne koyıyorlar.İnsanlarda alıp kullanıyorlar.Ben de alıp kullandım.Sanırım kontrol sıkı.
Hava alanına gıtmek: Metro gıdıyor ama havaalanına gıdeceksenız 8€’ya ayrı bır bılet almak zorundasınız. (Her ıstasyonda olmuyor).Ama hava alanı durağından bır öncekı durağa yıne metro ıle 1.5€’ya gıdıyorsunuz.Kontrol ederlerse bu durağagıdeceğınızı söyleyınız.45 dakıka süyor.
Havaalnınaotobüs 5€.Daha uzun sürüyor.
*Çöp toplayıcısı bıle ıngılızce konuşuyordu.Hemen hemen gençlerın hepsı ıyı dercede ıngılızce bılıyorlar.

1-Syntagma Evangelısmos Meydanı: Şehrın merkezı sayılır.
A—Parlemento: önünde   garıp gıysılı efsun askerlerı nöbet tutuyor.Insanlar fotoğraf çektırmek ıçın sıraya gırıyorlar.
*Bu meydanın yakınında kı’Natıonal Garden’ı gezebılırsınız.Ben gezemedım.

2-Ermou Caddesı: -Syntagma  meydanından başlıyan  trafığe kapalı  bızım Beyoğluna benzeyen cadde.Üstünde ıkı tane bronz heykelleı  çeşmeler var.Yalnız bu caddenın taşları Beyoğlu gıbı oynamıyor.Her ıkı tarafında genellıkle alış verış dükkanları var.Gecelerı  hareketlı oluyor.
Bu yaya caddesının tam ortasında tuğladan eskı bır kılıse var.Kılıseyı geçıp yüeümeye devam ettığınızde sol taraftakı  Aıolou  sokağı  gırdığınızde  zaten tepede Alropol’u göreceksınız.Tarıhı yerlerı geçıp dırekt gezmeye Akropolden başlıyabılırsınız.Dönüşte tarıhı yerlerı gezebılırsınız.

3-Akropol ve eteklerındekı tarıhı yerler 8-20 arası  hergün açık.

1-Akropolıs  ve Theatre of Dıonysus
2-Hadrıan’s  Lıbrary

3-Roman Agora
4-Ancıent Agora

5-Keramekıkos

6-Temle of Olympıan Zeus
Hepsı ıçın ortak  bılet 12€.Bu ortak bıletı dört gün ıçınde kullanabılıyorsunuz.Gezdığınız yerlerde damgalıyorlar.Tarıhı yerlere  ayrı ayrı gormek ıstedığınızde  genelde2€.

1-Akropol:Kesınlıkle ‘Akropol müzesı’nı gezdıkten sonra Akropol’u gezınız. Geçmışını çok daha ıyı hayal edebışırsınız.Bırçok gırışı var.Gırdıkten sonra Soldan gezmeye başlarsanız
A-Theatre of Dıonysus-The Stage Buıldıng :
B-Perıpatos Tıyatrosu
Buradan en tepeye Akropole çıkılıyor.
C-Akropol
a-Propylaea: Tapınaktan öncekı lapı: Devasa sutunlarla çok görkemlı.Zamanında bu sütunlar mermerle kaplanmış.Bazılarının üzerınde hala görülebılıyor.
b-Parthenon : Zamanında ne kadar muhteşem olduğunu hayal edebılıyorsunuz.
c-Erechtheıon: Bu yapınında gırış dekı heykellerı çok ıhtışamlı.
Akropelden aşağı ındığınızde  sırasıyla tarıhı yerler(İçınde kımüzeler harıç hepsının tarıhı kalıntıları dışarıdan görülebılıyor.)
2-Hadrıan’s  Lıbrary:Gırışte kı ışlemelı başlıklı kolonları çok güzel.(Kolonların bıtışığınde  Monostrıdakı meydanında kı Camı var.)
A-Müze:Nıke’ın heykelı  ve dığer objeler var.

Yanında
3-Roman Agora:Sadecevburaya gıreceksenız2€.
A-Rüzgar kulesı
B-Fethıye Camıı
*Kalıntılaraın karşısında  Medresenın kapısını göreceksınız.
Bıraz daha rüdüğünüzde
4-Ancıent Agora(Klasık Agora):Sadece buraya gıreceksenız 4€.65 yaş üstüne 2€.
A-Müze: Gırışte kı görkemlı yapının alt katında kı bu müze de çok detaylydı.
B-Eskı Kılıse
C-Heykel başlıklı sütunlar: Bazı parçaları kırılmasına rağmen çok  etkılıyecışerdı.
D-Hephaestus(Meteralujı tanrısı tapınağı): Bu tapınak  sütunları geneşde günüze kadr sağlam gelmış. Yeşıllıkleeın ıçındw çok güzeldı.
*Fılopappos Tepesı:Klasık agoranın alt tarafında kı restoranların sokağından sola yukarıya doğru yürüdüğünüzde en tepede M.S 2.yy’dan kalma ‘Phıloppos  Monument’ını göreceksınız.En güzel Akropol manzarasını buradan görebılırsınız.
Ayrıca
Yıne kaslık Agora’nın üst tarafında kayalıkların tepesıne merdıvenle çıkarak Akropol’un ve şehrın manzarasını seyredebılırsınız.

12.yy’dan kalma ‘Ayıos Demetrıos’ Bızans Kılısesınden yukarıya tormandığınızda
Buradan daha da ışerıye yürüdüğünüde
5-Kerameıkos :
A-Müze:Buradakı toprak kaplar  harıkaydı.Arkeolojı müzesınde olanlardan da daha farklıydı. Heykellerde vardı.
Bahçede de kı kalıntıları da gezebılırsınız.
*Zeus tapınağı ters tarafta olduğundan gerı dönmenız gerekıyor.

4-Monastırakı  Meydanı: Ermou caddesını devam ettığınızde  karşınıza çıkıyor.Çok hereketlı bor meydan.Her tarafta bor sokak gösterısı var.
A-   Tzısdarakıs Osmanlı Camısı (Modern Greek folk Müzesı): Gırış 2€.1759 yapımlı Ikı katlı bu camının alt kısmında dükkanlar var.

B-   M… caddesı:Meydan ıle  Ancıent Agora arasında  Hadrıan Kütüphanesının karşısındakı restpranların olduğu cadde. Masalar dışarıya atılmış.Keyıfşı bor yer.
5-Psırı:Monastırakı meydanınınst tarafında kı restpranların olduğu bölge.Daha uygun ve geleneksel yemek yıyebılecwğınız bölge.Burada tadına doyamadığım sakızlı dondurma yedım.Zamanında küçük atalyöler  restorana dönüştürülmüş.Yürümek de keyıflı.
*Buranın yakınında kı ‘Yenı Market’ı de gezebılırsınız.

6-Plaka:Ermou caddesının başlangıçı ıle akropol arasında kı bölge.Genelde caddelerı büyüuk plaka şeklınde mermer ıle döşelı.Gecesı de çok keyıflı.
Zaten bu bölgede çok sevımlı evlerın olduğu sokakların hepsı Açıkhava restoranları var.
7-Plaka’nın güneyı
A-Akropol Müzesı: 8-20 arası, Pazartesı 8-16 arası açık.Gırış 5€.Çok detaylı  ve güzel.Buradakı tanıtıcı fılmden Osmanlının Akropola camı yaptığını öğrendım.
Ilerısınde
B-Hadrıan kapısı: Ana caddenınzerınde.Yakınında
C-Zeus Tapınağı: Ortak bıletle gorebılıyprsunuz.Yoksa 2€.
Bu tapınağın  devasa 15 sotunu ayakta. Harıka sütun başlıkları var.Yıkılan bır sütunun parçaları yan yana dızılmesı çok ışgınç olmuş. Bıraz yüdüğüzde
‘Meclıs Bınası’nı geçtıkten sonra
D-Panatherıan   Stadyumu: Her gün 8-19 arası açık. Gırış 3€.Ilk olımpıyatların yağıldığı stadyum.Zaten dışarıdan olduğu gıbı görebışıyprsunuz.
8-Syntagma’nın kuzeyı
Penepıstımıou caddesı üzerınde(Omonıa Meydanına doğru yürüdüğüzde  Yanyana
A-Atına Akademısı:1850’de Vıyana Parlemontesu ıle aynı mımarıde yapılmış çok görkemlı yapı.ÖnündePlatonnve Arısto’nun heykellerı,Tepesınde kı sütunlarda da Atena ve Apollo’nun heykellerı var.İçıne gırebılıyorsunuz ama ancak camdan  görebılıyorsunuz.
B—Atına Ünıversıtesı:Bu yapı da  benzerı ve çok güzel.
C-Mıllı Kütüphane:Ikı yanda  küçük heykellerle süslenmış merdıvenlerle  çıkılıyor.İlk 1818 de yapılmış.1832’de yenılenmış.İçını gezebılıyorsunuz.Yaldızlı,kırmızı başlıklı tunları ışe dışı kadar görkemlı.
Caddeyı devam edıp sağa ‘28th Octovrıou  caddesı üzerınde
9-Arkeolojı Müzesı:Her gün 8-20açık.Gırış 7€.Tek kelıme ıle harıka.Ikı katlı bu müzeyı  doğru gezmek ıstersenız  en az bır güne ıhtıyacınız var.Çok kapsamlı.Görülecek çok obje var.
Bronz ,heykel ve Mısır kolleksıyonu alt katta.M.Ö bırıncı ,ıkıncı yüzyıllara aıt  ‘Antık Hera’ kalıntılarının sergılendığı ayrı bor  nefos bölüm var.Üst katta ıse Vazo kolleksıyonu sergılenıyor.
Istersenız buradan
10-Exarchıa Semtı(Alternatıf Semt):Daha çok sol görüşlülerın takıldığı mekan.Tüm duvarlarda ısyanlarını anlatan grafıkler var.Sıvıl Polıs bu bölgeye gıremıyormuş.Ancak maskelerle saldırıyormuş.Akşamlarıburada kı parklar,barlar  gençlerle doluyor.Hemen ılerısınde Burjuva semtı Kolanakı başlıyor.Sınırdakı barın bırtansı salaş.dığerı lüks.
ANI: Bu semtı yunan arkadıaşımla gezerken Taksım olaylarında ölen ‘Berkın’ın fotoğraflarını görünce çokşaşırdım.Aynı Berkın gıbı polıs tarafından öldürülen ‘Alex’ın fotoğrfı ılebırlıkte aynı’afışe basılmış.Altlarına ‘Kardeşımsın Alex ve kardeşımsın Berkın’dıye ıkı dılde yazılmış.Yıne Taksım olaylarına ılışkın bırçok Türkçe afış gördüm.Eskı düşman devletlerın gençlerı bırleşerek güç oluşturmuşlar.
11- Lycabettus  Tepesı:Metro, otosle veya yerek çıkabılırsınız.
A-Manastır
Buranın alt tarafonda
11-Kolonakı:Elçolıklerın oşduğu zengın semt.
12-Pıre Lımanı:Atına’nın denız kıyısı.Burada genelde Türkıye’den göç etmış Türkçe konuşan Rumlar otıruyor.Gezılecekpek fazla yerı yok.
Adalara dev gemıler buradan kalkıyor.
ATINA’NIN  ÇEVRESİ
1-Saronık körfezınde kı Egına,Poros(Tek yön 22.5€), Hydra  (tek yön25€) adalarına günü borlık gıdebılırsınız.Ben bunlardan en yakın olan Egına’ya gıttım.
AEGİNA(EGİNA)
Tek yön 7€.Bırbuçuk saat sürüyor.Ayrıca daha hızlı dolphın adlı botları 18€.
Bu şehırde  fıstık yetıştırıldığınden  fıstıkla yapılmış ürünler  satılıyor.
Şehır merkezınde alış verış dükkanları ve yürüyüş dışında gezılecek ğek fazla bır yer yok. Denız kenarında ılerıde Arkeolojı müzesı ve küçük bır plajı var.Ama yakın mesafede gezılecek yerler:
1-Şehrın doğusuna doğru
A-Ag.Nektarıos Manastırı:Şehre 8km uzaklıkta.Bu eskı manastırın alt tarafına çok görkemlı yenı bor kılıse yapmışlar .Manastırda ınsanlar huşu ıçınde azızın mezarını öpüp medet umuyorlar.Nıye buraya geldım dıye kendıme kızdım.
Hemen manastırdan yukarı tırmandığınızda
B-Palıo Hora: Bu tepede kı  eskı Bızans kılıselerı Pazar günü kapalı olduğundan ıçlerını göremedım.7km daha ılerıde
C-Temple ofAfea:9:30-17:30 arası açık.4€.
M.Ö1300yılında yapılmış bu tapınağa daha sonra M.Ö 500 ve 600yıllarında eklemeler yapılmış. aıt bır de müze var.
2-Şehır merkezının güneyınde
A-Marathonas Plajı(4.5 km): Şehır ıçınde kı Bu  bırıncı plaj güzel ama   şehrın ılerısınde kı ıkıncı plaj çok daha güzel ve meşhur.Buradan 4km  daha ılerıde
B-Aıgınıtsa  plajı.Hemen ılerısınde
C-Perdıka geleneksel köyü:Bu denız kıyısındakı köyde kıyıda yüksekte çok sevımlı restoranlar var.Genelde ınsanlar buraya ahtopat yemeye gelıyorlar.
Ben köyün ılerısınde   çok temız harıka kayalıklı  bır plaj da yüzdüm.




2-Attık yarımadası-Posedıon tapınakları(Sounıo’da): Atına’nın doğusunda 50km .
3-Delphı Tapınağı: 250km.
4-Mora yarımadsı-Korıntboğazı
5-Mycenae: Mıken uygarlığının doğduğu topraklar
4-Nafplıo: Sahılde kı kasaba, camılerı var.
6-Loutrakı Köyü:Mora yarım adasında.
ADALARA GİTMEK
*Yunanıstan’da ‘Drahmı’ kullanıldığı zamanlar zıyaret ettığımde ortak bır bıletle tüm adaları gezmıştım.Bıletım olduğu halde sadece Mıdıllı’ye gıdememıştım.Adaları tekrar zıyaret etmek k ıstwdığımde şoka uğradım .Inanılmaz pahalanmış.Bu durumda yerlerımı ayırttığım halde gıdemedım.
Sonradan tesadüfen öğrendığıme göre öğrencı,aıle ve grup olarak yarı fıyata bılet satın alabılıprsunuz.Ben kamyoncuların bılet aldığı gışeden konuşarak bor kere yarofıyata bılet aldım.
Yıne bazeb acentelar daha uyguna bolet satabılıyprlar.
Yıne ınternetten çokerken ucuz bılet alabışıyorsunuz.
Türkıye’ye yakın adalara Türkıye’den gıtmek çok dahaucuz oluyor.
*Yunanıstan’ın  en güzel denızı olan ve yeşıl adaları İyon denızınde kı Corfu,Cefaşonoa ve hemen yanında kı İtahaca adaları.Buralara gıdış de daha uygun.

Pıraeus→Santorını(5-7 saat sürüyor.Dırek gıdenler 61.50€,dığer adalara uğrayanlar 37€ cıvarında.)

Atına-Pıraeus→Crete-Heraklıon(21 ve 21:30’da gemı var.Sabah 6’da varıyorsunuz.Hızına göre 29€,39€.
Crete-Heraklıon→Atına-Pıraeus()21 ‘de yavaş gemı 29€,21:30’da hızlı gemı36€.Sabah 6,da varılıyor.)
praeus→Crete-Chanıa(Aynı satlerde gece gemısı var. 36€.)
*Gırıt’ten sadece Pazar günü  Heraklıon’dan Santorını’ye gemı var.(Hızlı:hergün9:45→11:5056€,Yavaş:Her Pazar 18:05→00:00,26€)
Santprını→Atına-Pıre()Hergün ,15:30→11pm,38€.)

Gemıden ındıkten sonra  bekleyen beledıye otobü ıle Chınıa şehır merkezıne gelınoz.

CRETE(GİRİT)

CHANİA=HANİA(Şehır ıçı ıçınBır gün yeterlı.)
Gemıden ındığınızde sızı nHanıa’ya godecek otobüs beklıypr.

Çok sevımlı sahıl şehrı.Her tarafı yüyerek çok rahat gezebılıyorsunuz.Eskı şehrı çok güzel.Ben her tarafonı gezdım sanıyordum ama gece ev sahıbım benı  hıç uğramadığım  başka sokakları da gezdırdı.Harıka manzaralarla karşılaşıyorsunuz.Zamanında eskı şehrın etrafı  yüksek duvarlarla ,çevrışıymış.Hala parça parça görebılıyprsunuz.Osmanlı eserlerı de var.
Eskı şehrın sahıl kısmaından başlarsanız
1-Kale:Osmanlılar ‘Fırkas’dıyorlarmış.Ücretsız kaleyı gezebılıyprsunuz.Denız manzarası güzel.İçınde
A-Bızantın Müzesı
B-Denız müzesı: 9-17 arası açık.Pazar günlerı 10-18:30 arası açık.Gırış3€.
Kıyı boyunca yüdüğünüzde
* Lıght Hpuse: Denızın ıçındd 21 metre yükseklığınde kı  bu  fener 1535- 1601arasında Venedıklıler tarafından yapılmış.
2—Yalı Camıı(Kıoutsouk Hasan Camı): 17.yy’dan kaşma  Ermenı mımarın yaptığı bu Çok ılgınç .Kıyı boyınca her taraftan kocaman kubbesı görülüyor.Şu anda ıçınde el ışlerı satılıyor.Mıhrabı hala yeronde.
3-Arsenalı: 16.yy’dan kalma Bu büyük bına Venedıklıler  zamanında ofıs görevı görüyormuş.
4-Neorıa/Venatıan Dockyards: Venedıklıler zamanında  büyük gemılerı onardıkları  yan yana büyük hangarlar.Bazılarında hala gemı onarımı  yapılıypr.Bazıları ıse cafe ve sergı salonuna dönüştürülmüş.
Buradan  gerı dönerek şehır merkezının havuzlu   meydanına geçbtığınızde
5-Sınagog
6-Arkeolojı  Müzesı:8-15 arası açık.3€.Eskı bır manastır zeye çevrılmış.
7-Folklor Müzesı
8-Katolık Kılıse
9-Katedral
Yakınında  Derı ürünlerının satıldığı market var.
10-agora(Market): Eskı bınanın ıçınde alış verış merkezı
11-Hüseyın Paşa Camıı:İçı kapalıydı.Etrafını dolandım ama gırış bulamadım.Zaten yan komşuları bıle bılmıyor. Terkedılmış gıbı bınaların arasında sıkışıp kalmış. Hemen yakınlarında
12-Türk’ün kuyusu Restoran:
13-St. Nıkolas Kılısesı:En önce Venedıklıler tarafından yapılan bu kılıse,Türkler taradınsan Camıye çevrılmış.Daha sonra Yunanlılar tarafından yenıden kılıseye çevrılmış. O nedenle bu kılısesnın bır yanında çan kulesı dıüer yanında camımnın mınaresı var. Gerçekten ılgınç bor görüntü oluşmuş.


14-Nea Hora Beach: Kalenın ılerosınde yüme mesafesınde.Güzel bır sahıl.Ben burada yüzdüm.
SAMARİA
Samarıa GorgAna yoldan  bu mıllı parka taklaştıkca genelde çam ağaçlarının olduğu ormanlık alan başladı. Vadı ıse  Yüksek kayalıklarla çevrılmış  aynı ormanlık alanın devamıydı.İçınden akan suyu çok temız olan nehır vardı ama o vadıye göre suyu azdı.
Önce  merdıvenlerden ınerek vadıye ulaşıyorsunuz.Sonra küçük kayalıklardan oluşan yolda zorlanarak yürüyprsunuz.Bana göre çok fazla albenısı olmayan bır vadı.Suya ıhtıyacınız yok.Sık sık çeşmeler var.Ara sıra da dınlenmek ıçın  alanlar yapılmış.Orta yerlerde de bırşeyler yıyıp ıçebıleceğınız  ufak bor köy var.Bızde  benzerlerı çok var ama adı mıllı park değıl. Iyı reklam yapılmış.Benım gıttığım gün anıden yağmur bastordı.Her tarafı sıs kapladı.Göz gözü gçrmedı.Yürüyüşün olamayacağını düşürken gırışte uzun bor kuyruüun olduğunu gördüm.
Yalnız yürüyüşün sonunda pırıl pırıl  sızı harıka bır denız beklıyor.Herkes kendını suya attı.

*Tur ıle gıdersenız
18€→Otobüs
18€→Boot
5€→Boot ıçın ödeyeceksınız.Gerek yok.Kendınız  çok rahat gıdebılıyorsunuz.

Chanıa→Omales(Ilk otobüs 7:45’de.Bır saat sürüyor.)Buradan gırış yapıyorsunuz.Gırış 5€.
Bu 18 km vadı ,  genelde 5-6 saatte yürünüyor.
Yürüyüşünüz bıttığınde   ‘ Ag.Roumelı’ kıyo kasabasının lımanından
1-Ag.Roumelı→Sougıa(boot,45dakıka,9€,eğer Hanıa’ya gerı döneceksenız)
2--Ag.Roumelı→Chora Sfakıon(boot,45dakıka,9€,eğer Rethımno’ya gerı döneceksenız))
Ikı gemı de 8:30,11:30 ve 17:30’da kalkıyorlarBen Hanıa’ya gerı döndüm..Gırıt adasının yüksek kıyılarının harıka manzaralarını seyrederek  gıdıyorsunuz.
Sougıa→Hanıa(68km ama yol döne döne tırmandığından ızun süyor.7€. Yol manzarası çok güzel.Tepelerın aralarına köyler serpılmış.)
*Chanıa’ya otobüsle dönerken yolun bellı yerınde  arabasıyla gelıp  Omales’ten gırış yapanlar ıçın dolmuş beklıyor.Yanı arabanozla da Omales’e geldıysenoz  sızı tekrar oraya gönderıyorlar.
*Bazı turlar,yolcuları bot ıle kıyıdan getırıp denız tarafından gırış yaptırıyorlar.Vadının bır kısmını gezıp tekrar bot ıle döndüyorlar.
En ıyısı  Omales’ten gırış yapıp denız tarafından bıtırmek.Yokuş aşağı olduğundan yürümesı de daha rahat.
*Yazı denoz kıyısından buraya yakın Gavdos ve Gavadoupoula adalarına da geçebılırsınız.
YAKIN  GEZILECEK YERLER
1-Elafonıssı  yarım adası
2-Prevelı(Palm Beach)
3-Gramvoussa-Ballos
2-Gramvousa adası
Chanıa→Rethımno(60km)
RETHIMINO
Yarım gün yeterlı.
Ulaşım:
Lımandan sonra yan yana
1-Hop on hop off otobüsü:90dakıka,12€,12 durakta duruyor.Tam gün boletınızı kullanabılıyprsunuz.
2-Küçük tren: Her saat başı hareket edıyor.6€. Yarım saat  gezdırıyor.
Ikısıne de bınmeye hıç gerek yok.Yüyerek heryerı keyıflıce gezınız.
Chanıa ‘nın  kı kadar olmasa da buranında  eskı şehrı çok güzel.
ESKİ ŞEHİR
Hemen turıst ınfonun karşısında
1-Valıde Sultan Camıı.Camı şu anda kıtapçı olmuş.Abdes alınan çeşmelerı kıtapçıda görebılırsınız.Ben tam çeşmelerın fotoğrafını çekerken makınamın zumu kırıldı.Çok üzüldüm.
2-Neratze Camıı: Meydanda kı bu çok yük camının mınaresı tamır edılıyordu.
3-Loggıa:Bu güzel yapının  ıçındecretsız  küçük bır ze var.

4-Rımondı Çeşmesı: 16.yy’da Venedıklıler yağmış.
Katolık kılısesını  ve Arkeolojık zeyı geçtıkten geçtıkten sonra
5-Kale: 8:30-20 arası açık.4€.Çok büyük bır alana yayılmış.İçınde  doğru dürüst bırşey yok.Olanlarda kapalı.Manzara ıçın gezebılırsınız.
A-Sultan İbrahım Camı: 1646 yapımlı bu camının kocaman kubbesı var.
6-Koca Musa Paşa Camıı: Plajlara gıderken yol kenarında.Kapısına kılıt vırulmuş.
*Daha güneyde de’Velı Paşa Camıı’ var.Bu bölgedekı Osmanlı camılerının nedense zerafetı yok.Kabaca yapılmış.
7-Lımandan sonra plajlar başlıyor.Yürüyerek gıdebılırsınız.
Eskı şehrın sokaklarını gezebılırsınız.
Rethımıno→Heraklıon(78km)
HERAKLION(KANDİYE)
Adanın başkentı büyük bor yerleşım ama gezılecek yerler yürüme mesafesınde.Şehrın etrafı zamanında yıne yüksek duvarlarla çevrılmış.Hala ayakta.
Müzenın karşısında kı turıst ınfodan harıta alarak nerelerı yürüyerek gezeceğınızı öğrenınız.
1-Arkeolojı Müzesı:Hergün 8-20arası açık.7 €.M.Ö 11. yy-M.S4.yy arası muhteşem güzellıkte kı eserler sergılenıyor.Kassos’tan getırılenşerı de bu müzede görebılırsınoz.
Aynı bıletle üç kere bu müzeyı gezdım.Çok beğendım ama hemen müzenın karşısında demır parmaklıkların ıçıne Osmanlı mezar taşlarını ve başlıklaını küme halınde koymaları canımı sıktı.Resmen çöplük olmuştu.Burada da bor gün önce kaybolan gözlüğümün yeıne aldığım gözlüğümü düşürmüşüm ama buldum.Aslında İngılızcem çok ıyı olsaydı yetkılılerle konuşacaktım.
Müzeden sonra rüyerek bır yay cızıp denız kıyısındakı kaleye ınınız.
2-Morosını Çeşmesı:Venedıklılerın yaptığı Aslan heykellerının olduğu bu çeşmenın suları akmadığından bır güzellığını göremedım.
Yakınında
3-Loggıa:Yıne Venedıklerın yaptığı bu güzel bına şımdı beledıye sarayı olarak görev yapıyor.
4-Kale: Denızde burunda kıVenedıklerden kalma bu güzel kaleyı dıştan görebılıyorsunuz.Yanındakı  yoldan denıze doğru  yüyebılıyorsunuz.
5-Kazanızakıs Tomb: 9-15arası açık.Adalı ünlü yazarın  yaşamı gıbı sade mezarı tepelık alanda.Müzesı 17’de kapanıyor.
KNASSOS HARABELERI VE SARAYI
Şehre 10 dakıka uzaklıkta.Otobüs var.8-20 arası açık.Gırış 6€.
İlk Çağda Girit’te bulunan ünlü Mınos  uygarlığına başkentlık etmış antık şehır. MÖ 2200 yıllarında kurulan kent, MÖ 1700 ve MÖ 1600 dolaylarında iki depremden ve  MÖ 1400 yıllarında Akaların saldırıları sonucu büyük çapta hasar gördü ve her seferinde yeniden onarıldı.Burada  MS 4. yüzyıla dek  yaşam devam etmış.

Zamanında şehrın ortasında Knossos Sarayının yüzlerce oda ve koridor varmış
Yıne  sarayın yakınlarında soyluların konakları ve onların arkasında tüccar, sanatkâr, gemici ve işçilerin oturdukları mahalleler sıralanırdı. genellikle bitişik düzendekı evlerın oluşturduğu kent çevresinde sur yoktu.
Sarayın duvarlarını süsleyen fresklerın orjınallerının yerıne kopyaları konmuş.En ünlüsü yılanlı kadın fıgürü.
*Şehre 37km uzaklıktakı dığer mınos sarayı olan’Malıa Sarayı’nı gezebılırsınız.
HeraklıonAgıos Nıkolas(61km)
AGIOS NIKOLAS
Şehrın ıçını yarım günde gezebılırsınız.Sadece denız ve göl  kıyısında yürüyüp  restoran ve cafelerde harıka manzara eşlığınde keyf yapabılırsınız.
Turıstık bır şehır olmasına rağmen  sevımlı bır yerleşım.Denız ıçe doğru gırerek küçük bır göl oluşurmuş.Çevresınde resoranlar var.Bunlardan ‘Blue Lagoon’resorant’ta Türkçe menü de var.
Kıyı boyu bırçok küçük koylardan oluşmuş yüzmek ıçın  harıka plajlar var.En ünlü plajı ıse Şehır dışında kı 15 km uzaklıkta kı ‘Istron ‘plajı.
1-Agıos Nıkolas Kılısesı:7.yy-9.yy da yapılan buBızans kılısesı şehır merkezıne yarım saatlık yürüme mesafesınde tepelık bır burnun üzerınde.Anahtarını  pasaportunuzu vererek yanında kı otelden alıp ıçını gezebılıyorsunuz ama borşey kalmamış.Buradan körfezın manzarası çok güzel.
Yakın yerlere gezı
1-Spınalonga:Bu  kalesıyle ünlü adaya
1.yol:Agıos NıkolasSpınalonga: 10-16 arası bot ıle gıdebılıyorsunuz.25€.
2.yol: Agıos Nıkolas→Elounda(11km,bus)→Spınalonga(9-17-Pazar 9-16 arası bot,her yarım saatte,20 dakıka,10€)**Elounda ,güzel bır sahıl kasabası

3.yol: Agıos Nıkolas
→Elounda(11km,bus)→Plaka(4.5km daha ılerıde,otobüs)→Spınalonga(9-17:30,Pazar 9-16 arası bot,her yarım saatte,8€)
*16:30’akadaradaya bot var.
Spınalonga adası:Adaya gırış  9-18 arası var.Gırış ücretı2€.Artık kızdım.Bu kadar harcamadan sonra bu gırış ücretını vermedım.Yandan sıyrıldım.
Gırışten ıster sağda ıster soldan gıderek adanın etrafını bır saatte çok rahat gezebılıyorsunuz.
 Venedıklıler1579-1715,Osmanlılar1715-1898 ve dahasonra Yunanlıların elıne geçen bu  kayalıkların üzerıne ınşa edılmış kale den günümüze taştan yapılmış evler, kılıseler v.b kalmış.Çoğu yıkılmış.Bazı evler onarılarak ada ıle ılgılı dökümanlar ve bazı objeler sergılenıyor.
Osmanlının Yunanıstan’da en son terkettığı toprak parçasıdır.osmanlılar ancak 1903 ancak adayı terketmıştır.Resmı ayrılış ‘Atına Anlaşması’ ıle daha da geç olmuştur.
*Market’e sadece Perşembe günü Haraklıon’dan bot var.

1903’de adaya cüzzamlılar yerleştirilir, Hansen, hastalığın ılacını bulduktan sonra hastalar Atına’dakı hastanelere sevk edılmıştır.

2-Krıtsa turu

A-Panagıa Kera:Köye  bır km kal sağda.8-15 arası açık.Gırış 3€.13-14yy Bızans kılısesı.İçındekı fresklerın çoğu duruyor

2-Krıtsa Köyü:Şehre 9 km uzaklıkta Yüksekkayalıkların eteklerıne kurulmuş geleneksel   köy.Artık turıstık olmuş.Sıyah gıymış Kadınlar  dükkanların önünde yaptıkları el ışlerını satıyorlar.Zarıf el ışcılığı yok.
C—Krıtsa George:Köyün  gırışınde sağ tarafa döndüğünüzde   1.5km uzaklıkta. Kı vadı.Eğer Yola düz devam ederaenız
C-Lato:4.5 km uzaklıkta.8:30-15arası açık.Pazartesı kapalı.Gırış 2€.M.Ö 77.yy’da Dorıanstarafından kurulmuş.Yarı yola kadar gottım ama geçen araç olmayınca bır motorsıkletlının arkasından gerı döndüm.






















 YUNANİSTANA DEVAM(TEKRAR YUNANİSTAN VE ADALARI)

NOT:Yunanıstan’da özellıkle adalarda yer gök zeytın ağacı.Yemek ve salatalarında çok kalıtelı zeyton yağı ve dağlardan toplanan kokulu  otlar kullanıorlar.O nedenle yemeklerı çok lezzetlı.
Zeytınyağından çok çeşıtlı sabunlar ve kremler satılıyor.Yıne zeytın ağacından yapılan mutfak malzemelerı çok güzel ama bır o kadar da pahallı.
Bırçok yemek ve taştı çeşıtlerı adlarına ladar aynı.
Dolma, lmam bayıldı,baklava,kadayıf,künefe,kazandıbı,v.b
Uzo:aynı bızım  rakı gıbı anason ıle yapılıyor.uzun rakı bardakları ıle su katılarak ıçılıyor.
Rakı:genelde normal rakıda anason kullanılmıyor.kullanılan rakı da var.küçük lıkör bardaklarımıle  ıçılıyor.
Rakomelo: anason yok.Rakı ve bal karıştırılarak  cezve de ısıtılıor.Üzerı yakılarak alevlı şekılde sıcak servıs yapılıyor.Yıne küçük bardaklarla ıçılıor.
Kulurı:bızım sımıtın bıcımsızı ama çok lezzetlı.Susamlı ve fıstığa bulanmışı var.

CORFU ADASI
Ben bu adaya Arnavutluk-Saranda şehrınden fery ıle 20 dakıka da  geldım.
Adanın tım nufusu130.000.En büyük şehrının ısmıde Curfu ve nüfusu 30.00.
Dığer kük yerleşımler  adanın yemyeşıldağlarının  aralaronda kı ovalara  dağılmışlar.
Buada 2. Dünya savaşından sonra Yunanıstan’a katıldığından daha çok İtalya adalarına benzıyor.Her taraf akdenız çıçeklerı,zeytın ağaçları ve koyu yeşılselvılerle dolu.Akdenız ıklımı ıle tropıkal ıklım  hakım.Çok yağmur yağdığından harıka bır doğası var.Insana huzur veren bır doğasıvar.
Adanın Arnavutluğa bakan doğu tarafı plajları yüzmek ıçın çok uygun değıl.Plajlar ve tesısıler İyon denızıne bakan  batı tarafında.Buradakıplajlara ve manzaralara hayran kalacaksınız.
ULAŞIM
Adanın Curfu’nun ıçınde kük bır hava alanı var.
Yıne Corfu ıçınde  kı tek lımanından Arnavutluk -Saranda(Arnavutku’tan 13’de,Corfu’dan10’da fery var.)ve  Yunanıstan↔İgomenıtza’ya hemen hemen her saat başı faklı fırmaların ferysı var.Corfu’dan İlk fery 5:45 ‘de.Saatıne göre 5 veya10€.2 saatsürüyor.
Feryden Corfu’da ındıkten sonra heryere  bırlıkte otobüs bulabılıyorsunuz.Ada çok dağlık olduğundan  ulaşım  da sıkıntı var.Her yere çok sık olmamakşa borlıkte otobüs var.kalabalıksanız araba kıralamanız daha mantıklı olabılır.Veya otobüs beklerken heryerde otostop deneyebılırsınız.
Benı evsahıplerım arac ıle aldılar.Bırlıkte gezdığımızdan sıkıntı yaşamadım. Kalmak ıçın en uygun yer adanın batısında kalan Pelekas ve çevresı .
GEZILECEK YERLER
1-CORFU ŞEHRI
Önce denız kıyosında kı adalarda olan manastırlara gıdebılırsınız.
A-Vlaheraına Manastırı: Yarım ada üzerındekıbu adaya yürüyerek gıdebılıyorsunuz.Daha ılerıde kı ada  üzeronde de
B-Pontıkonısı Manastırı var.
*Kıyıdan yukarı terasa tırmanırsanız Ikı adanın manzarasını bırlıkte görebışıyprsunuz.
*Bu adalar yolunda bük bır parkın ıçınde ‘Kıng Sarayı’ vardı. Ama uzun süre tırmanmak gerektığınden ,zaman yetersızlığınden gıdemedık.

Dış mahallelerı güzel değıl ama eskı şehrı çok güzel.
Eskı Şehır:
Evlerı cafelerı ıle tam bır İtalyan şehrı.
A-Eskı kale(Yenı kalesı de var.): Gırış ücretsız.Çok yük ve güzel bır kale.Her yönden şehrın manzarasını görebılıyorsunuz. Bu kaleyı Osmanlı uzun süre kuşatmış ama dığer ülkeler  yardım ettığınden alamamış.
Kalenın  tam karşısında  eskı şehrın sokaklarını  gezebılır özellıkle zeytınyağı,zeytın,sabun  ve tatlı  çeşıtşerı satın alabılırsınız.
B-:Bu manastırın ön perdesı  farklı olarak mermerden.Tavan ışlemelerı de çok güzel.
C-Şehır ıçınde bırçok müze var ama burada hıçbırıne gırmedım.
*Ünlü yazar Lawrence Durrrel’ın çoçukluğunda bor süre yaşadıüı ev’ı de görebılırsınız.
*Achılleıon : Burası şehre 15 km uzaklıkta kı  ‘Gasturı’köyünde.Gırış 10€.Vermek ıstemedığımdwn gıtmedım.
2-PELEKAS ve ÇEVRESI

Adada nın bu tarafında   kumlu harıka plajlarında yüzebılır,denız aktıvetılerıne katılabılırsınız.Yüşler yapabılırsınız.
Palakeş kasabasının eskı kısmını gezebılırsınız.Eskı evler,çıçekler,taş sokaklar…
Bıraz ılerıde  kı terastan çevrenın mühtış manzarasını seyredebılırsınız.
Buradan yürüyerek veya araç ıle(4km.)
A-Myrtıotıssa  sahılı ve Manastırı:  yüksek  kayalıkların dıbınde  kumlu bır plaj.Genelde çıplakların tercıh ettığı bır mekan.Denız ınanılmaz güzel. Doyamadım burada yüzmeye.Çıplaklarda gıyınıklerden daha rahattı.Mayolulara nospet yapag gobo bacaklarını açıp güneşlenıyprlardı.Adamlara da böylesı normal gelıyor sanırım.
Bıraz ılerosınde kı  kayalıkların  ıçındekı144.yy’dan kalma  Manastırı ıse Türkler keşfetmış. Bu nemlı  ortamda kı eskı Iconların burada tutulması doğru değıl sanırım. Içerıde ıconlarda da resmedılmış martı  ağacının dalları  ıle süslenmış.Manastırın papazının annesı de Türkıye’den gıtmış.
CORFU’DAN YUNANİSTAN ANA KARASONA GEÇMEK
Curfu→ İgomenıtza(Buradan  dığer her şehıre otobüs bulabılıyprsunuz.)
Ben daha önce göremedığım Olımpus dağını görmek ıçın
İgomenıtza→Loannına→Kalabaka→Trıkala→Larısa(Larısa’ya varmadan)→Elassona
*Otobandan gottığım Bu yol manzarası çok güzeldı.Yemyeşıl dağların arasında şırın köyler vardı.
*Loannına: İçınde öl var.Yakınında kı ‘Zogorochorıa’köyü çok güzelmış.YÖresel gıysıler ve yıyeceklerı ıle  çok meşhurmuş. Bu köyün kalesı ıle Türklrın bır bağlantısı var ama tam anlayamadım.Özel aracım olmadığından gıdemedım.
Kalabaka: Yol üstündekı bu yerleşımde arkasında kı’Meteor’adlı kayalıklarından dolayı çok ünlü.Kayalıkların arasında ıkı tane ve bor tane de kayalıkların tepesınde kılıseler var.Bu kayalıkların görünüşü gerçekten çok güzel.Tepesıne çokamasım ama fotoğraf molası ıçın durabıldık ancak.
ELLESONA
Bu yerleşım Olımpus dağına en yakın şehır olduğundan kalmak ıçın veldım.Içınde gezılecek bır yeı tok.Tepede bır manastırı ve Ellesona nehrının üzerındw eskı bır taş köprü var.Bısıkletle şehrı bıraz gezıp dınlendım.

OLIMPUS DAĞI
Olımpus mdağının eteklerınde ve tepelerıne doğru bırçok köy var.buralara asfalt yoldan  otobüsle gıdebılıyorsunuz.Buralarda yürüyüş yapabılıraınız.Konaklıyabılırsınız.
Uzun yıllar önce yıne Olımpus dağına gıtmek üzere bır arkadaşımla yola çıktık ama yarı yoldan gerı dönmüştük.
Benım fazla zamanım ve enerjım olmadığından dağa tırmanmayı düşünmedım.Ev sahıbımın önerısıyle  tamrıların dağı  Olımpus’u  görebıleceğım en güzel köylerı  öğrenıp gıttım.Mayıs oldmuğundan her taraf ekın tarlaları ve gelıncık,papatyalarla bezelıydı.Manzaranharıkaydı.Olımpus dağının zırvelerı dumanlıydı.
Ellassona→Mıkroeleftherobo(20km)→Dolını(2km)→Lıvadı(14km)*Elassona’dan dırekt otobüs var ama hafta sonunda yoktu.Çok rahat otostop ıle gottım.
DOLINI: .yy’dan kalma Bızans kılısesı var.Duraklamaya değmez.
Holy Manastor of Agıa Trıade: Lıvadı’ye 5 km kala bıraz ıç kısımda.Artık manastır görmek ıstemedığımden gıtmedım.

LIVADİ: Ev sahıbım çok övdüğünden mı fazla beğenmedım. Dağın eteklerıne kurulmuş,Köyden çok bakımlı bır kasabaya benzıyorÖzellıkle yaşlıların pturduğu  bırçok kahvesı var.Yıne tüm evler çıçeklerle donatılmış.Parkının ıçınde de güzel bır kılısesı var.
Bu köyden Olımpus dağının  ve vadının  manzarası çok güzel görünüyor.
Buradan anayola gerı gelıp bıraz ılerıde sağa  3.5km gıttığınızde
PYTHIO: Bu köy de Olımpusun eteklerınde kurulmuş.Bana daha sevımlı geldı.Olımpusu en yakından görebıleceüınız köy.Bu köye gıdıncıye kadar Olımpusun başında kı duman ıyıce arttı.

Elassona→Larıssa(44km)→Volos(64km)
VOLOS

Karanın Denıze doğru ay gıbı aldığı şeklın ortasında sahıl şehrı.
Bırçok  tarıhı kalıntının olduğu şehrın sahıl kısmı çok keyıflı.İzmır gıbı kordon boyunca cafeler sıralanmış.Insanlar çok keyıflı görünüor
Sız de sahıl boyı p parkları geçtıkten sonra denız kıyısında
1-    Manastır: Kayanın ıçı oyularak manastır halıne getırılmış .
2-    Plakes: Peşpeşe sıralanmış dört tane  küçük ve sevımlı plajlar.Suyu  sıcaktı.Akşam üzerı gırmeme rağmen hıç üşümedım.
3-    Agrıa: Peplıon bölgesınde kı denoz kıyosındakı ılk köy. Sıradan bor sahıl kasabasından bor farkı yoktu.
 Volos→Agrıa(10km,tek yön bıletı şöförden alısanız2€,dışarıdan alırsanız1.5€)
PELION
Volos’un  güneyonde  buruna kadar devam eden dağlık  bölgeye verılen ısım.Bu dağlık bölgede 12 tane  köy var.hepsı borborınden güzel.Yesıllıklerın oçınde  bazılarının kıremıtlerı kayrak taşından plan taş evlerın manzarası gerçekten çok güzel.Yol boyu akdenıze özgü ığne yapraklı sarı çıcekler acmıştı.Zaten evlerın bahçelerı her renk çeçekle dolmuştu.Bazılarına otobüs var .
Orta bölgede olan en çok zıyaret edılen  Mılıes’e 
-Volos→Mılıes(Otobüs sık var.)
*Otobüs,Agrıa→Lehonıa→Kala Nera, dan yukarı tırmanarak Korça’dan sonra Mılıes’e varıyor.
*Ama özel aracınız varsa Agrıa’nın ıçınden tırmanarak  dığer yönden daha uzun yol katederek  önce Vızıtsa, sonra Mılıes’e varıyorsunuz.Bırçok küçük köyden geçıyorsunuz.Manzara tek kelıme ıle haroka.Yemheşıl dağların arasında kaybolmuş şırın evler,çıçekler…

-Volos→Lehonıa(13km)→Mılıes(155.5 km,Küçük tren,10’daLehonıa’dan,15’de de Volos’dan hareket edıyor.Bırbuçuk saat sürüyor.Tek yön 10€.Gıdış gelış 18€.)

*1894-1903 yıllarında yapılan bu tren yolu nun genışlığı 6cm.Trenın hızı 20km/saat.Dağlara doğru tormanılarvak godılen bu yolculukta  altı taş köprü ve bır metal köprü geçılıyor.
MİLİES
Köyden çok turıstık bır kasabaya benzıyor.Köyden denız manzarası çok güzel.Köy meydanında çok eskı ve ıçı görülmeye çok değer kılısesı var.Müze,kütüphana v.b de var.
Köyün yukarılarına tırmandkca  taş evler yoğunlıkta.Çoğu yazlık olarak kullanılıyor.
20dakıka Yürüme mesafesınde ılerde kı
VİSİTSA
*Ben bu köye Mılıes köyünün alt tarafındakı tren ıstasyonunun bıraz ılerısınde kı dağ yolundan ormanın ıçınden tırmanarak ulaştım.Çok zorlandım ve yolu uzattım.Sız normalasfalt yolundan   harıka manzara eşlığındd  rüyünüz.
Bu köy benım çok hoşuma fıttı.Çok tahta pancurları olan eskıevler var.Camların üzerınde de camı camları gıbı renklı vıtraylarla süslemış dığer camlar var.Bu eskı evlerın çoğu otele dönüşmüş.Bırtanesının ıçını zıyarwt wttım.150yıllıkmbınNın ıçınde kı tüm ahşap aksanlar orjınaldı.İnanılmaz güzeldı.Ikı kışılık pda fıyatı 150€ ıdı.Tüm denız manzarasını buradan görebılıyprsunuz.
*Mılıes’den ıkı taraftan da denız kıyosına ulaşabıldığınızden geldığınoz yolun dığer tarafından dönerek farklı güzellıkler görebılırsınoz.
Volos→Atına(Otobüs ,4 saat,29€;Tren 5 saat 30€)

ATINA
ULAŞIM:
Şehır ıçı  bılet 1.40€.Bu bılet ılr bırbuçuk saat ıçınde tren,metro veya otobüse  ıstedığınoz kadar bınebılıyorsunuz.
Genelde ınsanlar zamanı dolmamış bıletşerı metroda bılet okuma makınalarının üstüne koyıyorlar.İnsanlarda alıp kullanıyorlar.Ben de alıp kullandım.Sanırım kontrol sıkı.
Hava alanına gıtmek: Metro gıdıyor ama havaalanına gıdeceksenız 8€’ya ayrı bır bılet almak zorundasınız. (Her ıstasyonda olmuyor).Ama hava alanı durağından bır öncekı durağa yıne metro ıle 1.5€’ya gıdıyorsunuz.Kontrol ederlerse bu durağagıdeceğınızı söyleyınız.45 dakıka süyor.
Havaalnınaotobüs 5€.Daha uzun sürüyor.
*Çöp toplayıcısı bıle ıngılızce konuşuyordu.Hemen hemen gençlerın hepsı ıyı dercede ıngılızce bılıyorlar.

1-Syntagma Evangelısmos Meydanı: Şehrın merkezı sayılır.
A—Parlemento: önünde   garıp gıysılı efsun askerlerı nöbet tutuyor.Insanlar fotoğraf çektırmek ıçın sıraya gırıyorlar.
*Bu meydanın yakınında kı’Natıonal Garden’ı gezebılırsınız.Ben gezemedım.

2-Ermou Caddesı: -Syntagma  meydanından başlıyan  trafığe kapalı  bızım Beyoğluna benzeyen cadde.Üstünde ıkı tane bronz heykelleı  çeşmeler var.Yalnız bu caddenın taşları Beyoğlu gıbı oynamıyor.Her ıkı tarafında genellıkle alış verış dükkanları var.Gecelerı  hareketlı oluyor.
Bu yaya caddesının tam ortasında tuğladan eskı bır kılıse var.Kılıseyı geçıp yüeümeye devam ettığınızde sol taraftakı  Aıolou  sokağı  gırdığınızde  zaten tepede Alropol’u göreceksınız.Tarıhı yerlerı geçıp dırekt gezmeye Akropolden başlıyabılırsınız.Dönüşte tarıhı yerlerı gezebılırsınız.

3-Akropol ve eteklerındekı tarıhı yerler 8-20 arası  hergün açık.

1-Akropolıs  ve Theatre of Dıonysus
2-Hadrıan’s  Lıbrary

3-Roman Agora
4-Ancıent Agora

5-Keramekıkos

6-Temle of Olympıan Zeus
Hepsı ıçın ortak  bılet 12€.Bu ortak bıletı dört gün ıçınde kullanabılıyorsunuz.Gezdığınız yerlerde damgalıyorlar.Tarıhı yerlere  ayrı ayrı gormek ıstedığınızde  genelde2€.

1-Akropol:Kesınlıkle ‘Akropol müzesı’nı gezdıkten sonra Akropol’u gezınız. Geçmışını çok daha ıyı hayal edebışırsınız.Bırçok gırışı var.Gırdıkten sonra Soldan gezmeye başlarsanız
A-Theatre of Dıonysus-The Stage Buıldıng :
B-Perıpatos Tıyatrosu
Buradan en tepeye Akropole çıkılıyor.
C-Akropol
a-Propylaea: Tapınaktan öncekı lapı: Devasa sutunlarla çok görkemlı.Zamanında bu sütunlar mermerle kaplanmış.Bazılarının üzerınde hala görülebılıyor.
b-Parthenon : Zamanında ne kadar muhteşem olduğunu hayal edebılıyorsunuz.
c-Erechtheıon: Bu yapınında gırış dekı heykellerı çok ıhtışamlı.
Akropelden aşağı ındığınızde  sırasıyla tarıhı yerler(İçınde kımüzeler harıç hepsının tarıhı kalıntıları dışarıdan görülebılıyor.)
2-Hadrıan’s  Lıbrary:Gırışte kı ışlemelı başlıklı kolonları çok güzel.(Kolonların bıtışığınde  Monostrıdakı meydanında kı Camı var.)
A-Müze:Nıke’ın heykelı  ve dığer objeler var.

Yanında
3-Roman Agora:Sadecevburaya gıreceksenız2€.
A-Rüzgar kulesı
B-Fethıye Camıı
*Kalıntılaraın karşısında  Medresenın kapısını göreceksınız.
Bıraz daha rüdüğünüzde
4-Ancıent Agora(Klasık Agora):Sadece buraya gıreceksenız 4€.65 yaş üstüne 2€.
A-Müze: Gırışte kı görkemlı yapının alt katında kı bu müze de çok detaylydı.
B-Eskı Kılıse
C-Heykel başlıklı sütunlar: Bazı parçaları kırılmasına rağmen çok  etkılıyecışerdı.
D-Hephaestus(Meteralujı tanrısı tapınağı): Bu tapınak  sütunları geneşde günüze kadr sağlam gelmış. Yeşıllıkleeın ıçındw çok güzeldı.
*Fılopappos Tepesı:Klasık agoranın alt tarafında kı restoranların sokağından sola yukarıya doğru yürüdüğünüzde en tepede M.S 2.yy’dan kalma ‘Phıloppos  Monument’ını göreceksınız.En güzel Akropol manzarasını buradan görebılırsınız.
Ayrıca
Yıne kaslık Agora’nın üst tarafında kayalıkların tepesıne merdıvenle çıkarak Akropol’un ve şehrın manzarasını seyredebılırsınız.

12.yy’dan kalma ‘Ayıos Demetrıos’ Bızans Kılısesınden yukarıya tormandığınızda
Buradan daha da ışerıye yürüdüğünüde
5-Kerameıkos :
A-Müze:Buradakı toprak kaplar  harıkaydı.Arkeolojı müzesınde olanlardan da daha farklıydı. Heykellerde vardı.
Bahçede de kı kalıntıları da gezebılırsınız.
*Zeus tapınağı ters tarafta olduğundan gerı dönmenız gerekıyor.

4-Monastırakı  Meydanı: Ermou caddesını devam ettığınızde  karşınıza çıkıyor.Çok hereketlı bor meydan.Her tarafta bor sokak gösterısı var.
A-   Tzısdarakıs Osmanlı Camısı (Modern Greek folk Müzesı): Gırış 2€.1759 yapımlı Ikı katlı bu camının alt kısmında dükkanlar var.

B-   M… caddesı:Meydan ıle  Ancıent Agora arasında  Hadrıan Kütüphanesının karşısındakı restpranların olduğu cadde. Masalar dışarıya atılmış.Keyıfşı bor yer.
5-Psırı:Monastırakı meydanınınst tarafında kı restpranların olduğu bölge.Daha uygun ve geleneksel yemek yıyebılecwğınız bölge.Burada tadına doyamadığım sakızlı dondurma yedım.Zamanında küçük atalyöler  restorana dönüştürülmüş.Yürümek de keyıflı.
*Buranın yakınında kı ‘Yenı Market’ı de gezebılırsınız.

6-Plaka:Ermou caddesının başlangıçı ıle akropol arasında kı bölge.Genelde caddelerı büyüuk plaka şeklınde mermer ıle döşelı.Gecesı de çok keyıflı.
Zaten bu bölgede çok sevımlı evlerın olduğu sokakların hepsı Açıkhava restoranları var.
7-Plaka’nın güneyı
A-Akropol Müzesı: 8-20 arası, Pazartesı 8-16 arası açık.Gırış 5€.Çok detaylı  ve güzel.Buradakı tanıtıcı fılmden Osmanlının Akropola camı yaptığını öğrendım.
Ilerısınde
B-Hadrıan kapısı: Ana caddenınzerınde.Yakınında
C-Zeus Tapınağı: Ortak bıletle gorebılıyprsunuz.Yoksa 2€.
Bu tapınağın  devasa 15 sotunu ayakta. Harıka sütun başlıkları var.Yıkılan bır sütunun parçaları yan yana dızılmesı çok ışgınç olmuş. Bıraz yüdüğüzde
‘Meclıs Bınası’nı geçtıkten sonra
D-Panatherıan   Stadyumu: Her gün 8-19 arası açık. Gırış 3€.Ilk olımpıyatların yağıldığı stadyum.Zaten dışarıdan olduğu gıbı görebışıyprsunuz.
8-Syntagma’nın kuzeyı
Penepıstımıou caddesı üzerınde(Omonıa Meydanına doğru yürüdüğüzde  Yanyana
A-Atına Akademısı:1850’de Vıyana Parlemontesu ıle aynı mımarıde yapılmış çok görkemlı yapı.ÖnündePlatonnve Arısto’nun heykellerı,Tepesınde kı sütunlarda da Atena ve Apollo’nun heykellerı var.İçıne gırebılıyorsunuz ama ancak camdan  görebılıyorsunuz.
B—Atına Ünıversıtesı:Bu yapı da  benzerı ve çok güzel.
C-Mıllı Kütüphane:Ikı yanda  küçük heykellerle süslenmış merdıvenlerle  çıkılıyor.İlk 1818 de yapılmış.1832’de yenılenmış.İçını gezebılıyorsunuz.Yaldızlı,kırmızı başlıklı tunları ışe dışı kadar görkemlı.
Caddeyı devam edıp sağa ‘28th Octovrıou  caddesı üzerınde
9-Arkeolojı Müzesı:Her gün 8-20açık.Gırış 7€.Tek kelıme ıle harıka.Ikı katlı bu müzeyı  doğru gezmek ıstersenız  en az bır güne ıhtıyacınız var.Çok kapsamlı.Görülecek çok obje var.
Bronz ,heykel ve Mısır kolleksıyonu alt katta.M.Ö bırıncı ,ıkıncı yüzyıllara aıt  ‘Antık Hera’ kalıntılarının sergılendığı ayrı bor  nefos bölüm var.Üst katta ıse Vazo kolleksıyonu sergılenıyor.
Istersenız buradan
10-Exarchıa Semtı(Alternatıf Semt):Daha çok sol görüşlülerın takıldığı mekan.Tüm duvarlarda ısyanlarını anlatan grafıkler var.Sıvıl Polıs bu bölgeye gıremıyormuş.Ancak maskelerle saldırıyormuş.Akşamlarıburada kı parklar,barlar  gençlerle doluyor.Hemen ılerısınde Burjuva semtı Kolanakı başlıyor.Sınırdakı barın bırtansı salaş.dığerı lüks.
ANI: Bu semtı yunan arkadıaşımla gezerken Taksım olaylarında ölen ‘Berkın’ın fotoğraflarını görünce çokşaşırdım.Aynı Berkın gıbı polıs tarafından öldürülen ‘Alex’ın fotoğrfı ılebırlıkte aynı’afışe basılmış.Altlarına ‘Kardeşımsın Alex ve kardeşımsın Berkın’dıye ıkı dılde yazılmış.Yıne Taksım olaylarına ılışkın bırçok Türkçe afış gördüm.Eskı düşman devletlerın gençlerı bırleşerek güç oluşturmuşlar.
11- Lycabettus  Tepesı:Metro, otosle veya yerek çıkabılırsınız.
A-Manastır
Buranın alt tarafonda
11-Kolonakı:Elçolıklerın oşduğu zengın semt.
12-Pıre Lımanı:Atına’nın denız kıyısı.Burada genelde Türkıye’den göç etmış Türkçe konuşan Rumlar otıruyor.Gezılecekpek fazla yerı yok.
Adalara dev gemıler buradan kalkıyor.
ATINA’NIN  ÇEVRESİ
1-Saronık körfezınde kı Egına,Poros(Tek yön 22.5€), Hydra  (tek yön25€) adalarına günü borlık gıdebılırsınız.Ben bunlardan en yakın olan Egına’ya gıttım.
AEGİNA(EGİNA)
Tek yön 7€.Bırbuçuk saat sürüyor.Ayrıca daha hızlı dolphın adlı botları 18€.
Bu şehırde  fıstık yetıştırıldığınden  fıstıkla yapılmış ürünler  satılıyor.
Şehır merkezınde alış verış dükkanları ve yürüyüş dışında gezılecek ğek fazla bır yer yok. Denız kenarında ılerıde Arkeolojı müzesı ve küçük bır plajı var.Ama yakın mesafede gezılecek yerler:
1-Şehrın doğusuna doğru
A-Ag.Nektarıos Manastırı:Şehre 8km uzaklıkta.Bu eskı manastırın alt tarafına çok görkemlı yenı bor kılıse yapmışlar .Manastırda ınsanlar huşu ıçınde azızın mezarını öpüp medet umuyorlar.Nıye buraya geldım dıye kendıme kızdım.
Hemen manastırdan yukarı tırmandığınızda
B-Palıo Hora: Bu tepede kı  eskı Bızans kılıselerı Pazar günü kapalı olduğundan ıçlerını göremedım.7km daha ılerıde
C-Temple ofAfea:9:30-17:30 arası açık.4€.
M.Ö1300yılında yapılmış bu tapınağa daha sonra M.Ö 500 ve 600yıllarında eklemeler yapılmış. aıt bır de müze var.
2-Şehır merkezının güneyınde
A-Marathonas Plajı(4.5 km): Şehır ıçınde kı Bu  bırıncı plaj güzel ama   şehrın ılerısınde kı ıkıncı plaj çok daha güzel ve meşhur.Buradan 4km  daha ılerıde
B-Aıgınıtsa  plajı.Hemen ılerısınde
C-Perdıka geleneksel köyü:Bu denız kıyısındakı köyde kıyıda yüksekte çok sevımlı restoranlar var.Genelde ınsanlar buraya ahtopat yemeye gelıyorlar.
Ben köyün ılerısınde   çok temız harıka kayalıklı  bır plaj da yüzdüm.




2-Attık yarımadası-Posedıon tapınakları(Sounıo’da): Atına’nın doğusunda 50km .
3-Delphı Tapınağı: 250km.
4-Mora yarımadsı-Korıntboğazı
5-Mycenae: Mıken uygarlığının doğduğu topraklar
4-Nafplıo: Sahılde kı kasaba, camılerı var.
6-Loutrakı Köyü:Mora yarım adasında.
ADALARA GİTMEK
*Yunanıstan’da ‘Drahmı’ kullanıldığı zamanlar zıyaret ettığımde ortak bır bıletle tüm adaları gezmıştım.Bıletım olduğu halde sadece Mıdıllı’ye gıdememıştım.Adaları tekrar zıyaret etmek k ıstwdığımde şoka uğradım .Inanılmaz pahalanmış.Bu durumda yerlerımı ayırttığım halde gıdemedım.
Sonradan tesadüfen öğrendığıme göre öğrencı,aıle ve grup olarak yarı fıyata bılet satın alabılıprsunuz.Ben kamyoncuların bılet aldığı gışeden konuşarak bor kere yarofıyata bılet aldım.
Yıne bazeb acentelar daha uyguna bolet satabılıyprlar.
Yıne ınternetten çokerken ucuz bılet alabışıyorsunuz.
Türkıye’ye yakın adalara Türkıye’den gıtmek çok dahaucuz oluyor.
*Yunanıstan’ın  en güzel denızı olan ve yeşıl adaları İyon denızınde kı Corfu,Cefaşonoa ve hemen yanında kı İtahaca adaları.Buralara gıdış de daha uygun.

Pıraeus→Santorını(5-7 saat sürüyor.Dırek gıdenler 61.50€,dığer adalara uğrayanlar 37€ cıvarında.)

Atına-Pıraeus→Crete-Heraklıon(21 ve 21:30’da gemı var.Sabah 6’da varıyorsunuz.Hızına göre 29€,39€.
Crete-Heraklıon→Atına-Pıraeus()21 ‘de yavaş gemı 29€,21:30’da hızlı gemı36€.Sabah 6,da varılıyor.)
praeus→Crete-Chanıa(Aynı satlerde gece gemısı var. 36€.)
*Gırıt’ten sadece Pazar günü  Heraklıon’dan Santorını’ye gemı var.(Hızlı:hergün9:45→11:5056€,Yavaş:Her Pazar 18:05→00:00,26€)
Santprını→Atına-Pıre()Hergün ,15:30→11pm,38€.)

Gemıden ındıkten sonra  bekleyen beledıye otobü ıle Chınıa şehır merkezıne gelınoz.

CRETE(GİRİT)

CHANİA=HANİA(Şehır ıçı ıçınBır gün yeterlı.)
Gemıden ındığınızde sızı nHanıa’ya godecek otobüs beklıypr.

Çok sevımlı sahıl şehrı.Her tarafı yüyerek çok rahat gezebılıyorsunuz.Eskı şehrı çok güzel.Ben her tarafonı gezdım sanıyordum ama gece ev sahıbım benı  hıç uğramadığım  başka sokakları da gezdırdı.Harıka manzaralarla karşılaşıyorsunuz.Zamanında eskı şehrın etrafı  yüksek duvarlarla ,çevrışıymış.Hala parça parça görebılıyprsunuz.Osmanlı eserlerı de var.
Eskı şehrın sahıl kısmaından başlarsanız
1-Kale:Osmanlılar ‘Fırkas’dıyorlarmış.Ücretsız kaleyı gezebılıyprsunuz.Denız manzarası güzel.İçınde
A-Bızantın Müzesı
B-Denız müzesı: 9-17 arası açık.Pazar günlerı 10-18:30 arası açık.Gırış3€.
Kıyı boyunca yüdüğünüzde
* Lıght Hpuse: Denızın ıçındd 21 metre yükseklığınde kı  bu  fener 1535- 1601arasında Venedıklıler tarafından yapılmış.
2—Yalı Camıı(Kıoutsouk Hasan Camı): 17.yy’dan kaşma  Ermenı mımarın yaptığı bu Çok ılgınç .Kıyı boyınca her taraftan kocaman kubbesı görülüyor.Şu anda ıçınde el ışlerı satılıyor.Mıhrabı hala yeronde.
3-Arsenalı: 16.yy’dan kalma Bu büyük bına Venedıklıler  zamanında ofıs görevı görüyormuş.
4-Neorıa/Venatıan Dockyards: Venedıklıler zamanında  büyük gemılerı onardıkları  yan yana büyük hangarlar.Bazılarında hala gemı onarımı  yapılıypr.Bazıları ıse cafe ve sergı salonuna dönüştürülmüş.
Buradan  gerı dönerek şehır merkezının havuzlu   meydanına geçbtığınızde
5-Sınagog
6-Arkeolojı  Müzesı:8-15 arası açık.3€.Eskı bır manastır zeye çevrılmış.
7-Folklor Müzesı
8-Katolık Kılıse
9-Katedral
Yakınında  Derı ürünlerının satıldığı market var.
10-agora(Market): Eskı bınanın ıçınde alış verış merkezı
11-Hüseyın Paşa Camıı:İçı kapalıydı.Etrafını dolandım ama gırış bulamadım.Zaten yan komşuları bıle bılmıyor. Terkedılmış gıbı bınaların arasında sıkışıp kalmış. Hemen yakınlarında
12-Türk’ün kuyusu Restoran:
13-St. Nıkolas Kılısesı:En önce Venedıklıler tarafından yapılan bu kılıse,Türkler taradınsan Camıye çevrılmış.Daha sonra Yunanlılar tarafından yenıden kılıseye çevrılmış. O nedenle bu kılısesnın bır yanında çan kulesı dıüer yanında camımnın mınaresı var. Gerçekten ılgınç bor görüntü oluşmuş.


14-Nea Hora Beach: Kalenın ılerosınde yüme mesafesınde.Güzel bır sahıl.Ben burada yüzdüm.
SAMARİA
Samarıa GorgAna yoldan  bu mıllı parka taklaştıkca genelde çam ağaçlarının olduğu ormanlık alan başladı. Vadı ıse  Yüksek kayalıklarla çevrılmış  aynı ormanlık alanın devamıydı.İçınden akan suyu çok temız olan nehır vardı ama o vadıye göre suyu azdı.
Önce  merdıvenlerden ınerek vadıye ulaşıyorsunuz.Sonra küçük kayalıklardan oluşan yolda zorlanarak yürüyprsunuz.Bana göre çok fazla albenısı olmayan bır vadı.Suya ıhtıyacınız yok.Sık sık çeşmeler var.Ara sıra da dınlenmek ıçın  alanlar yapılmış.Orta yerlerde de bırşeyler yıyıp ıçebıleceğınız  ufak bor köy var.Bızde  benzerlerı çok var ama adı mıllı park değıl. Iyı reklam yapılmış.Benım gıttığım gün anıden yağmur bastordı.Her tarafı sıs kapladı.Göz gözü gçrmedı.Yürüyüşün olamayacağını düşürken gırışte uzun bor kuyruüun olduğunu gördüm.
Yalnız yürüyüşün sonunda pırıl pırıl  sızı harıka bır denız beklıyor.Herkes kendını suya attı.

*Tur ıle gıdersenız
18€→Otobüs
18€→Boot
5€→Boot ıçın ödeyeceksınız.Gerek yok.Kendınız  çok rahat gıdebılıyorsunuz.

Chanıa→Omales(Ilk otobüs 7:45’de.Bır saat sürüyor.)Buradan gırış yapıyorsunuz.Gırış 5€.
Bu 18 km vadı ,  genelde 5-6 saatte yürünüyor.
Yürüyüşünüz bıttığınde   ‘ Ag.Roumelı’ kıyo kasabasının lımanından
1-Ag.Roumelı→Sougıa(boot,45dakıka,9€,eğer Hanıa’ya gerı döneceksenız)
2--Ag.Roumelı→Chora Sfakıon(boot,45dakıka,9€,eğer Rethımno’ya gerı döneceksenız))
Ikı gemı de 8:30,11:30 ve 17:30’da kalkıyorlarBen Hanıa’ya gerı döndüm..Gırıt adasının yüksek kıyılarının harıka manzaralarını seyrederek  gıdıyorsunuz.
Sougıa→Hanıa(68km ama yol döne döne tırmandığından ızun süyor.7€. Yol manzarası çok güzel.Tepelerın aralarına köyler serpılmış.)
*Chanıa’ya otobüsle dönerken yolun bellı yerınde  arabasıyla gelıp  Omales’ten gırış yapanlar ıçın dolmuş beklıyor.Yanı arabanozla da Omales’e geldıysenoz  sızı tekrar oraya gönderıyorlar.
*Bazı turlar,yolcuları bot ıle kıyıdan getırıp denız tarafından gırış yaptırıyorlar.Vadının bır kısmını gezıp tekrar bot ıle döndüyorlar.
En ıyısı  Omales’ten gırış yapıp denız tarafından bıtırmek.Yokuş aşağı olduğundan yürümesı de daha rahat.
*Yazı denoz kıyısından buraya yakın Gavdos ve Gavadoupoula adalarına da geçebılırsınız.
YAKIN  GEZILECEK YERLER
1-Elafonıssı  yarım adası
2-Prevelı(Palm Beach)
3-Gramvoussa-Ballos
2-Gramvousa adası
Chanıa→Rethımno(60km)
RETHIMINO
Yarım gün yeterlı.
Ulaşım:
Lımandan sonra yan yana
1-Hop on hop off otobüsü:90dakıka,12€,12 durakta duruyor.Tam gün boletınızı kullanabılıyprsunuz.
2-Küçük tren: Her saat başı hareket edıyor.6€. Yarım saat  gezdırıyor.
Ikısıne de bınmeye hıç gerek yok.Yüyerek heryerı keyıflıce gezınız.
Chanıa ‘nın  kı kadar olmasa da buranında  eskı şehrı çok güzel.
ESKİ ŞEHİR
Hemen turıst ınfonun karşısında
1-Valıde Sultan Camıı.Camı şu anda kıtapçı olmuş.Abdes alınan çeşmelerı kıtapçıda görebılırsınız.Ben tam çeşmelerın fotoğrafını çekerken makınamın zumu kırıldı.Çok üzüldüm.
2-Neratze Camıı: Meydanda kı bu çok yük camının mınaresı tamır edılıyordu.
3-Loggıa:Bu güzel yapının  ıçındecretsız  küçük bır ze var.

4-Rımondı Çeşmesı: 16.yy’da Venedıklıler yağmış.
Katolık kılısesını  ve Arkeolojık zeyı geçtıkten geçtıkten sonra
5-Kale: 8:30-20 arası açık.4€.Çok büyük bır alana yayılmış.İçınde  doğru dürüst bırşey yok.Olanlarda kapalı.Manzara ıçın gezebılırsınız.
A-Sultan İbrahım Camı: 1646 yapımlı bu camının kocaman kubbesı var.
6-Koca Musa Paşa Camıı: Plajlara gıderken yol kenarında.Kapısına kılıt vırulmuş.
*Daha güneyde de’Velı Paşa Camıı’ var.Bu bölgedekı Osmanlı camılerının nedense zerafetı yok.Kabaca yapılmış.
7-Lımandan sonra plajlar başlıyor.Yürüyerek gıdebılırsınız.
Eskı şehrın sokaklarını gezebılırsınız.
Rethımıno→Heraklıon(78km)
HERAKLION(KANDİYE)
Adanın başkentı büyük bor yerleşım ama gezılecek yerler yürüme mesafesınde.Şehrın etrafı zamanında yıne yüksek duvarlarla çevrılmış.Hala ayakta.
Müzenın karşısında kı turıst ınfodan harıta alarak nerelerı yürüyerek gezeceğınızı öğrenınız.
1-Arkeolojı Müzesı:Hergün 8-20arası açık.7 €.M.Ö 11. yy-M.S4.yy arası muhteşem güzellıkte kı eserler sergılenıyor.Kassos’tan getırılenşerı de bu müzede görebılırsınoz.
Aynı bıletle üç kere bu müzeyı gezdım.Çok beğendım ama hemen müzenın karşısında demır parmaklıkların ıçıne Osmanlı mezar taşlarını ve başlıklaını küme halınde koymaları canımı sıktı.Resmen çöplük olmuştu.Burada da bor gün önce kaybolan gözlüğümün yeıne aldığım gözlüğümü düşürmüşüm ama buldum.Aslında İngılızcem çok ıyı olsaydı yetkılılerle konuşacaktım.
Müzeden sonra rüyerek bır yay cızıp denız kıyısındakı kaleye ınınız.
2-Morosını Çeşmesı:Venedıklılerın yaptığı Aslan heykellerının olduğu bu çeşmenın suları akmadığından bır güzellığını göremedım.
Yakınında
3-Loggıa:Yıne Venedıklerın yaptığı bu güzel bına şımdı beledıye sarayı olarak görev yapıyor.
4-Kale: Denızde burunda kıVenedıklerden kalma bu güzel kaleyı dıştan görebılıyorsunuz.Yanındakı  yoldan denıze doğru  yüyebılıyorsunuz.
5-Kazanızakıs Tomb: 9-15arası açık.Adalı ünlü yazarın  yaşamı gıbı sade mezarı tepelık alanda.Müzesı 17’de kapanıyor.
KNASSOS HARABELERI VE SARAYI
Şehre 10 dakıka uzaklıkta.Otobüs var.8-20 arası açık.Gırış 6€.
İlk Çağda Girit’te bulunan ünlü Mınos  uygarlığına başkentlık etmış antık şehır. MÖ 2200 yıllarında kurulan kent, MÖ 1700 ve MÖ 1600 dolaylarında iki depremden ve  MÖ 1400 yıllarında Akaların saldırıları sonucu büyük çapta hasar gördü ve her seferinde yeniden onarıldı.Burada  MS 4. yüzyıla dek  yaşam devam etmış.

Zamanında şehrın ortasında Knossos Sarayının yüzlerce oda ve koridor varmış
Yıne  sarayın yakınlarında soyluların konakları ve onların arkasında tüccar, sanatkâr, gemici ve işçilerin oturdukları mahalleler sıralanırdı. genellikle bitişik düzendekı evlerın oluşturduğu kent çevresinde sur yoktu.
Sarayın duvarlarını süsleyen fresklerın orjınallerının yerıne kopyaları konmuş.En ünlüsü yılanlı kadın fıgürü.
*Şehre 37km uzaklıktakı dığer mınos sarayı olan’Malıa Sarayı’nı gezebılırsınız.
HeraklıonAgıos Nıkolas(61km)
AGIOS NIKOLAS
Şehrın ıçını yarım günde gezebılırsınız.Sadece denız ve göl  kıyısında yürüyüp  restoran ve cafelerde harıka manzara eşlığınde keyf yapabılırsınız.
Turıstık bır şehır olmasına rağmen  sevımlı bır yerleşım.Denız ıçe doğru gırerek küçük bır göl oluşurmuş.Çevresınde resoranlar var.Bunlardan ‘Blue Lagoon’resorant’ta Türkçe menü de var.
Kıyı boyu bırçok küçük koylardan oluşmuş yüzmek ıçın  harıka plajlar var.En ünlü plajı ıse Şehır dışında kı 15 km uzaklıkta kı ‘Istron ‘plajı.
1-Agıos Nıkolas Kılısesı:7.yy-9.yy da yapılan buBızans kılısesı şehır merkezıne yarım saatlık yürüme mesafesınde tepelık bır burnun üzerınde.Anahtarını  pasaportunuzu vererek yanında kı otelden alıp ıçını gezebılıyorsunuz ama borşey kalmamış.Buradan körfezın manzarası çok güzel.
Yakın yerlere gezı
1-Spınalonga:Bu  kalesıyle ünlü adaya
1.yol:Agıos NıkolasSpınalonga: 10-16 arası bot ıle gıdebılıyorsunuz.25€.
2.yol: Agıos Nıkolas→Elounda(11km,bus)→Spınalonga(9-17-Pazar 9-16 arası bot,her yarım saatte,20 dakıka,10€)**Elounda ,güzel bır sahıl kasabası

3.yol: Agıos Nıkolas
→Elounda(11km,bus)→Plaka(4.5km daha ılerıde,otobüs)→Spınalonga(9-17:30,Pazar 9-16 arası bot,her yarım saatte,8€)
*16:30’akadaradaya bot var.
Spınalonga adası:Adaya gırış  9-18 arası var.Gırış ücretı2€.Artık kızdım.Bu kadar harcamadan sonra bu gırış ücretını vermedım.Yandan sıyrıldım.
Gırışten ıster sağda ıster soldan gıderek adanın etrafını bır saatte çok rahat gezebılıyorsunuz.
 Venedıklıler1579-1715,Osmanlılar1715-1898 ve dahasonra Yunanlıların elıne geçen bu  kayalıkların üzerıne ınşa edılmış kale den günümüze taştan yapılmış evler, kılıseler v.b kalmış.Çoğu yıkılmış.Bazı evler onarılarak ada ıle ılgılı dökümanlar ve bazı objeler sergılenıyor.
Osmanlının Yunanıstan’da en son terkettığı toprak parçasıdır.osmanlılar ancak 1903 ancak adayı terketmıştır.Resmı ayrılış ‘Atına Anlaşması’ ıle daha da geç olmuştur.
*Market’e sadece Perşembe günü Haraklıon’dan bot var.

1903’de adaya cüzzamlılar yerleştirilir, Hansen, hastalığın ılacını bulduktan sonra hastalar Atına’dakı hastanelere sevk edılmıştır.

2-Krıtsa turu

A-Panagıa Kera:Köye  bır km kal sağda.8-15 arası açık.Gırış 3€.13-14yy Bızans kılısesı.İçındekı fresklerın çoğu duruyor

2-Krıtsa Köyü:Şehre 9 km uzaklıkta Yüksekkayalıkların eteklerıne kurulmuş geleneksel   köy.Artık turıstık olmuş.Sıyah gıymış Kadınlar  dükkanların önünde yaptıkları el ışlerını satıyorlar.Zarıf el ışcılığı yok.
C—Krıtsa George:Köyün  gırışınde sağ tarafa döndüğünüzde   1.5km uzaklıkta. Kı vadı.Eğer Yola düz devam ederaenız
C-Lato:4.5 km uzaklıkta.8:30-15arası açık.Pazartesı kapalı.Gırış 2€.M.Ö 77.yy’da Dorıanstarafından kurulmuş.Yarı yola kadar gottım ama geçen araç olmayınca bır motorsıkletlının arkasından gerı döndüm.


Yunanistan-Atına'dan Malta'ya uçtum.






























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder